Units per l’art

Un mosaic de Vila-Grau i Aguadé a Arenys de Mar.

Eclipsats per la fama de la seva obra com a vitraller, els murals ceràmics de Joan Vila-Grau, són una part indissociable d’aquest polifacètic artista barceloní.

La seva trajectòria va començar amb una pintura figurativa que, a partir dels anys setanta derivaria cap a l’abstracció, amb obres mixtes, és a dir, pintura-escultura.

En el vitrall segueix una evolució similar, però acaba amb la desaparició de la iconografia, treballant només els valors del color i la llum. La seva culminació en aquest sentit, la trobem en la realització dels vitralls del Temple de la Sagrada Família de Barcelona.

La faceta com a muralista neix el 1955, col·laborant amb el ceramista Jordi Aguadé. Els murals ceràmics posen en evidència textures i volums i un delicat sentit del color.

Mosaic de Vila-Grau i Aguadé al Cinema Parroquial d'Arenys de Mar.

Activitats de paret

A la façana del Cinema Parroquial d’Arenys de Mar, trobem una obra primerenca de l’artista, de la qual sembla que la pàgina web de l’artista ha decidit prescindir. Una llàstima.

Per posar una data, suggereixo que va ser realitzat durant la dècada dels seixanta, quan Vila-Grau començava la transició de la figuració cap a l’abstracció. La pesada herència de ser fill d’un artista també famós, el va portar a dir als anys setanta: “Per a poder tenir una mirada nova, cal desfer-se de qualsevol educació prèvia”.

Personatges del mosaic de Vila-Grau i Aguadé al Cinema Parroquial d'Arenys de Mar.

Una mica tapades pel marc, hi ha les signatures de l’artista i del ceramista.

El mural mostra personatges de diverses edats, en actituds relacionades amb el centre parroquial. Si no vaig errat, a més de llegir i cantar, sembla també haver-hi qui juga a ping-pong i qui sosté una pilota.

També veiem representada l’amistat i la concòrdia (el colom blanc). Dedueixo que les dues primeres figures de l’esquerra, convenientment separades de la resta, representen funcions de guia -espiritual- i sacerdoci. 

Personatges del mosaic al Cinema Parroquial d'Arenys de Mar.

Parelles d’èxit

Deixeble de Llorens i Artigas fins al 1950, Jordi Aguadé i Clos ha fet de tot. Podeu, per exemple, veure l’auca del Senyor Esteve al carrer de Petritxol, els meravellosos gerros a diversos museus europeus o les ingènues figuretes decoratives amb noies, sants i nens, a les pàgines de col·leccionistes.

Molt abans que ens envaïssin els dissenys suecs, Aguadé, qui havia fet una llarga estada a Suècia, va crear unes vaixelles amb innovadors i sobris dissenys, que encara avui semblen moderns.

Els grans artistes, normalment han format tàndem amb destacats ceramistes. Joan Miró va treballar amb Llorens i Artigas. Subirachs va col·laborar amb Antoni Comella. I més recentment, el pintor Lluís Roura ha vist transformats els seus quadres en mosaics, de la mà d’Armand Olivé-Milián.

Vila-Grau i Aguadé són també responsables d’altres obres, algunes de les quals les tenim a peu de carrer, com el mural que decora la façana del Col·legi de Metges de Barcelona o el de l’àrea de servei de l’A2 a Lleida.

Després d’un període d’incertesa, en què el local va estar a punt de desaparèixer, actualment segueix funcionant com a cinema del Casal Parroquial. Ja posats, seria bona idea passar-li un bon fregall al mosaic de Vila-Grau i Aguadé, per tal de restaurar els colors originals, ara amagats sota una capa de pols.

Signatura de Joan Vila Grau i Jordi Aguadé.

I també a Granollers

Molt interessant també és el mosaic que tots dos artistes van realitzar per a la farmàcia Arimany de Granollers. Aquest històric establiment data del 1931 quan la família Arimany de La Garriga va traslladar aquí la farmàcia.

Signatura de Joan Vila Grau i Jordi Aguadé.
Plaça Josep Maluquer, 11. Granollers.

L’edifici ha patit molts canvis i probablement el darrer va tenir lloc durant la dècada dels anys setanta del segle XX, quan es va col·locar el mural ceràmic.

Mural ceràmic de Joan Vila Grau i Jordi Aguadé en una farmàcia de Granollers.
Plaça Josep Maluquer, 11. Granollers.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació:  Rial de sa Clavella, 23. Arenys de Mar

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

  1. Afegeixo a la llista d’obres d’aquest tàndem, el mural de la ronda del General Mitre, 95-97, el del carrer de Ganduxer, 139 i el del passeig de Manel Girona, 6-8. Fotos i informació a El mosaic del meu barri (www.barcelona.cat/mosaics).
    Gràcies per la informació, Rondaller, i per seguir documentant!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).