Anonimat artístic 3

Tercer recull de murals ceràmics de Pedro Llorente dels anys setanta.

Aquestes són algunes de les descobertes de decoracions ceràmiques que he anat fent. 

Actualment, gràcies a Kusi Colonna-Preti de la pàgina El mosaic del meu barri, ja sabem que els variats dissenys es deuen a Pedro Llorente Brieva, un empresari de Soria afincat a Cubelles, autor entre altres, d’un mural per a la central tèrmica de Foix i un gran monument al municipi de Torrevella (Alacant).

La producció d’aquestes ceràmiques va anar a càrrec de l’empresa Relieves + Ordenaciones Pétreas de la qual encara no disposem de cap altra dada.

Murals ceràmics dels anys setanta a la Via Augusta de Barcelona, probablement realitzats per Pedro Llorente Brieva.
Via Augusta, 149. Barcelona.

Barcelona és un museu

En primer lloc, a l’avinguda de les Drassanes, fent cantonada amb el carrer Nou de la Rambla, hi ha un edifici construit el 1973. En realitat es tracta de dos blocs units per un mòdul més baix que fa de galeria porxada. És aquí on trobem 10 plafons al primer pis. El vestíbul també està decorat amb la mateixa temàtica, però no ha estat possible accedir a l’interior.

Mosaic dels anys setanta a l'avinguda de les Drassanes de Barcelona, probablement realitzat per Pedro Llorente Brieva.
Avinguda de les Drassanes, 29. Barcelona.

En segon lloc, poc menys que espectaculars resulten els murals ceràmics que decoren la parada del Metro de Marina. Formes que recorden petites explosions de color blau i verdós, barrejades amb altres de perfils orgànics de tons ocres, conformen un variat mostrari totalment ignorat pels viatgers que transiten pel davant.

Mosaic dels anys setanta a l'estació del metro de Marina a Barcelona, probablement realitzat per Pedro Llorente Brieva.
Estació de metro de Marina. Barcelona.

A continuació, seguim a Barcelona amb aquest tercer recull de plafons ceràmics. A la Via Augusta hi ha uns baixos enrajolats amb colors terrossos. Per un moment, un dels motius m’ha recordat un fons marí amb peixos i algues, però probablement es tracta d’imaginacions meves.

Murals ceràmics dels anys setanta a la Via Augusta de Barcelona, probablement realitzats per Pedro Llorente Brieva.
Via Augusta, 149. Barcelona.

Petjada al Tarragonès

Jo no sé, però aquest home devia ser infatigable. A Salou també seguim el rastre del seu peculiar univers de formes orgàniques, textures infinites i colors terrosos. 

Murals ceràmics de Pedro Llorentes a Salou.
Carrer Major, 5-7. Salou.

A partir dels anys seixanta del segle XX, el turisme converteix aquesta població en un destí d’estiueig. És quan té lloc un salvatge creixement urbanístic que, amb alguna raresa, edificà blocs de ciment sense cap atractiu, arribant fins i tot arran de mar. El que devia haver estat un paradís, actualment és un eixam de ciment i turisme d’espardenya.

Murals ceràmics de Pedro Llorentes a Salou.
Carrer Major, 5-7. Salou.

Per exemple, una d’aquestes oblidables construccions és l’edifici Palafox, al carrer Major, del qual jo només salvaria els tres mosaics que hi ha a la planta baixa. Imagino que a l’altra façana hi devia haver tres més que han pasat a millor vida.

En aquest cas resulta interessant que a cada un hi ha un motiu central abstracte envoltat d’algunes de les habituals formes que va crear la desbordant imaginació de Llorente. 

Murals ceràmics de Pedro Llorentes a Salou.
Carrer Major, 5-7. Salou.

La ciutat que no va ser jardí

Seguidament, l’anodina urbanització coneguda com a Segur de Calafell, va néixer el 1947. Projectada inicialment per l’arquitecte Manuel Baldrich i Tibau com una ciutat jardí, va acabar éssent als anys setanta una inacabable filera d’edificis que pots ometre de visitar. Tan descomunal va ser l’especulació que fou tristament coneguda com la major urbanització d’Europa.

Mosaic dels anys setanta a Segur de Calafell.
Pg. Marítim Sant Joan de Déu, 282. Segur de Calafell.

Tan sols se salven alguns xalets projectat per importants arquitectes. Tanmateix, el conjunt no té cap interès, exceptuant la platja i el clima. En qualsevol cas, és precisament aquí on trobem una altra mostra de l’obra de Llorente, al baixos d’un insuls bloc, on hi ha un establiment oriental i un local tancat.

Mosaic dels anys setanta a Segur de Calafell.
Pg. Marítim Sant Joan de Déu, 282. Segur de Calafell.

També a Llevant

Per acabar, a l’entrada d’un bloc al carrer Puríssima, en ple centre històric de València, tenim un altre dels interessants murals ceràmics de Pedro Llorente sense signar, però del mateix estil que hem anat veient anteriorment. 

Murals ceràmics de Pedro Llorente al carrer Puríssima de València, probablement realitzats per Pedro Llorente Brieva.
Carrer Puríssima, 5. València.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).