La mort és el principi de la immortalitat (1)

Primera part mirant de prop els símbols al cementiri jueu de Varsòvia.

Els cementiris són aquells llocs on queda clar que tot s’acaba. O no. Ric o pobre, famós o desconegut, els teus ossos generalment acaben aquí, sencers o com a cendres. Per cert, la frase que encapçala aquest article la va dir Maximilien de Robespierre, polític i revolucionari francès. Li van tallar el coll el 1794.

Aquarel·la de l'entrada del cementiri jueu de Varsòvia.
Entrada del cementiri jueu.

Cada cultura enterra i venera els morts a la seva manera, però al cap i a la fi, els rituals són una part important de la nostra vida (dels vius, que als morts tant els fa).

Visitar el cementiri jueu de Varsòvia és viure molt de prop la cultura jueva, més si tens en compte que es tracta d’un dels pocs llocs que -més o menys- va sobreviure a la total destrucció de la ciutat. No és ara el moment de parlar de les barbaritats que es van fer durant la Segona Guerra Mundial, però si visites aquest cementiri, para atenció als símbols gravats a les lloses, ja que donen informació de qui va ser el difunt.

Trossos de lloses funeràries en un mur.

Un cementiri diferent

En primer lloc, el recinte ja no és com els que normalment has vist per aquí. Un bosc dens i mig salvatge, acull unes dues-centes mil tombes. No pateixis, no cal veure-les totes! N’hi ha prou amb passejar entre el màgic silenci i la música de les fulles mogudes per la brisa. I observar.

Als cementiris jueus rarament trobem escultures ni panteons descomunals, tot i que algun hi ha. Al llibre de Deuteronomi 4:15-19, Déu va prohibir expressament la representació de la figura humana. Clar que, al mateix text també diu que no representin cap animal i aquí en trobareu un bon grapat.

Símbols al cementiri jueu de Varsòvia. Escultura d'un personatge embolicat amb una roba.

Les lloses, anomenades Matzeva (o Matzevot en plural), semblen amuntegar-se per aprofitar l’espai, ja que aquesta religió prohibeix les exhumacions i els difunts s’amunteguen davant la manca de lloc.

Creat a finals del segle XVIII, aquest cementiri va generar controvèrsies entre els jueus ortodoxes i els progressistes. La solució va passar per dividir l’espai en dues parts i cadascuna amb zones separades per a homes i per a dones. I és que sembla que, fins i tot actualment, religió, igualtat i progrés no van necessàriament de la mà.

Llànties l peu d'una tomba.

El símbol d’una nació

Comencem amb el primer dels símbols al cementiri jueu de Varsòvia. Tot i que des de temps remots ja era utilitzat pels egipcis, xinesos, hindús i peruans, actualment l’estrella de David l’associem directament amb el judaisme.

L’estrella més antiga relacionada amb aquesta cultura es va trobar al segle III dC. No va ser fins al segle XV que aquest símbol merament ornamental es va convertir en l’emblema predilecte d’aquesta cultura.

Segons la tradició, el fet d’estar format per dos triangles contraposats i entrellaçats, es refereix a la terra i al cel o bé a l’espiritual i el terrenal. Es vol creure que representa la forma de l’escut del rei David, però no hi ha cap prova que ho demostri.

Al cementiri de Varsòvia, trobem aquest símbol molt especialment a les fites de pedra que assenyalen els carrers, moltes de les quals estan trencades o bé amagades per la vegetació. Antigament, el nombre sis era considerat com a perfecte. No obstant això, el símbol que millor identifica el poble d’Israel no és l’Estrella de David sinó la menorà, el canelobre de set braços.

Estrella de David gravada en una fita envoltada d'herba.

La tribu del cérvol

Pot fer esment a noms que signifiquen cérvol en hebreu o bé ens diu que el difunt pertany a la tribu de Neftalí, una de les dotze que conformen Israel. A vegades, l’animal es representa com si fos atacat i llavors és una metàfora de la mort.

Segons relaten les Escriptures, Jacob va tenir dotze fills, algun amb les seves dones i altres amb esclaves. M’estalvio qualsevol mena de comentari. Neftalí era fill d’una esclava. En arribar a la terra promesa els descendents de cada tribu es repartiren el pastís. Més tard, es refondrien i es dividirien només en el Regne de Judà i el Regne d’Israel. Però el llinatge pesa i per això el trobem en alguns enterraments.

Símbols al cementiri jueu de Varsòvia.  Relleu d'un cèrvol.

Benedicció manual

Cohen és el nom que reben els sacerdots jueus. Són descendents directes d’Aaró, germà de Moisès, a qui Déu expressament li encomanà aquesta tasca -només per als descendents masculins- i tenen una consideració especial dins el judaisme.

El símbol que els representa són les mans obertes amb dits units tal com s’observa a la imatge. Amb una mica d’imaginació t’has de creure que les mans formen la lletra shin de l’abecedari hebreu i és característica dels sacerdots cohen (o kohanim).

Relleu de dues mans beneint.

La gerra purificadora

El tema de les tribus és omnipresent als cementiris jueus. En aquest cas tenim que la gerra apareix a les tombes dels levites. Els descendents de Leví tenien la tasca especial de custodiar l’Arca de l’Aliança i el Temple de Jerusalem.

Eren els responsables de rentar les mans del sacerdot abans de la benedicció. Per això la gerra i el gibrell els trobem a les seves tombes. A causa del seu estatus especial entre les tribus, al repartiment de la terra promesa no van tenir terres, sinó ciutats pròpies.

Símbols al cementiri jueu de Varsòvia. Relleu d'una ma sostenint una gerra i vessant l'aigua en una copa.

Cultura pètria

Un dels motius que també es repeteix molt i de diverses maneres, són els llibres. Oberts, tancats, apilats, ordenats o dins d’armariets, els llibres poden fer esment a la tomba d’un intel·lectual o bé d’una persona que vol ser recordada a la comunitat com a erudit.

Símbols al cementiri jueu de Varsòvia. Relleu d'un armariet amb llibres.

Aprenentatge

La Torà és probablement el document més important de la religió jueva. Normalment fa esment als cinc llibres (Pentateuc) atribuïts a la mà de Moisès qui -suposadament- va escriure per inspiració divina. El mot en si ve a dir instrucció i els textos són objecte d’estudi per entendre com el Creador es relaciona amb les seves criatures.

Aquests escrits sempre es presenten enrotllats, amb dos mànecs que faciliten la lectura sense fer malbé el pergamí. A les làpides jueves els pots trobar oberts o tancats i també amb la creu de David al damunt i sempre designen als estudiants de la Torà.

Símbols al cementiri jueu de Varsòvia. Representació de la Torà.

La guardiola generosa

El símbol de la mà posant una moneda dins una guardiola, no representa a cap banc. Normalment fa esment a què el difunt era conegut per la seva generositat i per les obres de caritat que practicava. També es pot referir al fet que era el tresorer de la comunitat. Pels jueus, la caritat és una pràctica que pot conduir el creient a la salvació i per tant, es troba estretament relacionada amb el funeral.

Símbols al cementiri jueu de Varsòvia. Relleu d'una ma introduint una moneda en una guardiola.

El lleó guerrer

Segons relaten els textos sagrats, quan Jacob va beneir el seu fill Judà, el va comparar amb un lleó, animal que des d’aquell moment passaria a simbolitzar aquesta tribu israelita. D’aquí prové també el mot judaisme i tots els seus derivats.

El rei David, descendent de la tribu de Judà, s’ho van muntar prou bé per acabar amb les divisions entre tribus i erigir-se com a quasi l’únic rei d’Israel. Per aquest motiu, el poble jueu s’identifica molt amb el Lleó de Judà. A la mort del seu fill Salomó, les coses es van complicar, però aquesta és una altra història.

Un lleó també pot fer esment al cognom del difunt, a una metàfora de la força del Creador i, depenent dels símbols que l’envoltin, pot significar altres coses. En la llosa que he reproduït aquí, hi ha dos lleons que protegeixen la gerra de la tribu de Leví amb una corona al damunt que simbolitza la bondat de la persona enterrada o bé que es tractava d’un cap de família (res a veure amb monarquia).

Símbols al cementiri jueu de Varsòvia. Una gerra amb una corona entre dos lleons.

No et perdis la segona part on seguirem esbrinant alguns símbols al cementiri jueu de Varsòvia.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Altres articles sobre Polònia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).