Color fragmentat (4)

Color fragmentat (4)

En aquesta ocasió vull destacar un mosaic d’Olivé-Milian que perviu al carrer Comtes de Bell-lloc de Barcelona, en un habitatge del 1965, tot i que l’obra data d’un any després.

Nascut a Barcelona el 1943, Armand Oliver Milián, signa les seves obres com a Olivé-Milián. A més de ser professor de l’escola Massana, des dels anys setanta del segle XX ha col·laborat amb importants artistes i arquitectes. La seva obra la trobem a vestíbuls, façanes, esglésies, fàbriques i monuments escampats per tota la geografia.

Un dels trams del mural de tessel·les de formes diverses, al carrer Comtes de Bell-lloc del barri de Sants.

L’obra, executada amb petites tessel·les quadrades combinades amb trencadís de tons marrons, vermellosos i grocs, està situada l’entrada de l’edifici. El motiu és abstracte, tot i que pots trobar similituds amb formes solars.

Un mosaic d'Olivé-Miliana l'interior del vestíbul d'un edifici del carrer Comtes de Bell-lloc de Sants.

A l’exterior, un fris d’uns trenta metres de llarg dóna la volta i continua pel carrer de Robrenyo. En aquest cas, l’autor va combinar tessel·les més o menys regulars, de diverses mides, textures i materials, amb una paleta de color que inclou el blau, el blanc i el gris. Les formes solars es van repetint aleatòriament al llarg de l’obra, combinant-les amb línies que les enllacen, de manera que recorden les òrbites que tracen.

Detall de les tessel·les amb formes circulars. Carrer Comtes de Bell-lloc del barri de Sants.

Una errada?

Com a curiositat, la seva signatura es troba a l’inrevés i com fóra de lloc. Sembla -suposicions meves- que el muntador va capgirar tot el disseny i en veure’l l’artista, va decidir signar-ho tal com tocava. De fet, és un requadre fet amb tesel·les més petites que la resta i que no escauen.

Un mosaic d'Olivé-Milian al carrer Comtes de Bell-lloc. Detall de la signatura col·locada a l'inrevés.

Un mosaic d’Olivé-Milian que és una autèntica delícia i que, malgrat els feixos de cables que el desvirtuen, encara es troba en un prou acceptable estat de conservació.

Un mosaic d'Olivé-Milian al carrer Comtes de Bell-lloc de Barcelona al barri de Sants.

Finalment, només queda esperar que tant de bo no triguin a catalogar-lo perquè es conservi per molts anys més!

Un mosaic d'Olivé-Milian realitzat amb tessel·les on es veuen formes circulars.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Comtes de Bell-lloc, 113. Barcelona

Saber més

Altres articles relacionats