Color assegurat

Un mosaic de Raventós a l’edifici de Catalana Occident de Barcelona.

Els Ferret-Llopis eren una família sitgetana, propietària d’una casa pairal. Un dels descendents era en Francesc Ferret, nascut a Sitges el 1832. Es va casar amb una porto-riquenya i van anar a viure al Passeig de Gràcia de Barcelona. Així doncs ja pots veure que era una família amb un bon coixí.

El 1878 encarregà a Pere Bassegoda -dedueixo que el segon cognom era Mateu- un edifici d’habitatges a la cantonada del carrer Aragó amb Pau Claris. Bassegoda provenia d’una família d’arquitectes i, entre altres projectes, va construir un parell d’edificis a la plaça Catalunya.

Mosaic de Raventós al carrer Pau Claris de Barcelona, realitzat els anys setanta del segle XX.

En algun moment indeterminat del segle XX, probablement cap a mitjans dels setanta, la casa Ferret va passar a millor vida. Va ser reemplaçada per un espantós bloc de vidre, molt al gust de l’època, per allotjar les oficines d’una coneguda empresa d’assegurances que, després de diverses fusions, encara hi és.

L’única concessió artística la trobem a la part inferior de la façana, a banda i banda de l’entrada principal. Tot i que mig amagat per les plantes, un acolorit mosaic de variades formes geomètriques en relleu, dóna vida a aquesta anodina construcció.

L’obra, que es conserva en un excel·lent estat gràcies als bons materials emprats, està signada amb el cognom Raventós.

Mosaic de Raventós al carrer Pau Claris de Barcelona, realitzat els anys setanta del segle XX.

Art en família

Per tal de verificar l’autoria del mosaic de Raventós, he contactat amb Joan Raventós i Vila. Nascut el 1956, en Joan forma part d’una família d’artesans integrals que han treballat la tècnica del vidre, la fusta, la talla, l’orfebreria i la ceràmica.

Així doncs, quan l’obra apareix signada amb el cognom Raventós, significa que d’una manera o altra, tota la família hi ha intervingut.

En un principi el taller familiar s’ubicava a L’Hospitalet de Llobregat, per després passar a Sant Feliu de Llobregat. Davant de la sistemàtica desaparició d’altres artesans del ram, els Raventós van decidir canviar d’aires i el 1990 es van traslladar a Vulpellac.

Entre les seves obres més conegudes a Barcelona tenim l’escultura “Cel caigut” (1988) al parc de l’Estació del Nord, obra dissenyada per l’escultora Beverly Pepper. També cal destacar l’impressionant mural que ocupa tota la façana lateral del Gran Hotel Calderón (1973) o bé els mosaics dissenyats per Madola per a l’ovalada plaça de la Font Castellana (1992).

Joan Raventós forma part de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya, un organisme que, entre altres molts objectius, uneix diversos oficis per tal de prestigiar l’artesania. 

Actualment en Joan Raventós es dedica a l’elaboració de ceràmica, gres i porcellana, investigant amb els esmalts i col·laborant amb arquitectes i artistes de diversos països. Així mateix, realitza restauracions d’obres, com els mosaics de l’estació central d’Estocolm.

Mural ceràmic realitzat per Joan Raventós i Vila a Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Pau Claris, 132. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).