Fauna cuita (1)

Ceràmica amb animals a la Grècia clàssica.

De bestioles hi ha des de temps immemorials. Alguns els hem domesticat per a servir d’aliment i altres per fer-nos companyia. I altres a més, han servit d’ofrena per a les divinitats. Sigui com sigui, sempre han format part de la vida humana.

Dins el món de les arts la majoria serveixen per representar comportaments típicament humans, com va deixar constància el grec Isop a les seves faules, escrites quatre-cents anys abans de la nostra era, en les quals apareix una extensa fauna.

Poca proteïna

Vaig a fer un incís per parlar breument de la dieta grega. Els grecs eren més aviat verdulers, és a dir, que hi havia poca presència de carn i peix, només a l’abast dels déus i de qui tenia les butxaques plenes. Com a molt menjaven porc que era més econòmic i algunes aus que podien caçar pel camp.

Així doncs, la majoria d’animals representats a l’aixovar estaven associats amb alguna divinitat i destinats a ser sacrificats. Eren de les poques vegades que, mentre el fum del greix pujava cap als déus, els humans rostien la carn i se la cruspien.

No obstant això, la presència artística d’animals a la Grècia clàssica responia sovint a temes mitològics i també a les conegudes faules on protagonitzaven històries com si fossin humans.

Fauna a la Grècia clàssica. Peça de ceràmica amb la representació d'un lleó.

Fauna de museu

Passejant per les inacabables vitrines del Museu Arqueològic d’Atenes, pots descobrir que la meravellosa ceràmica clàssica és farcida de bitxos de tota mena.

Ara, però, només ens fixarem en una petita part de la variada fauna que, d’una manera o altra ha sigut prou important per als grecs per a immortalitzar-la al seu extens aixovar.

El cavall

El cavall és un dels principals animals a la Grècia clàssica. Associat amb la noblesa i la guerra, aquest mamífer atorgava prestigi a qui el posseïa.

Pel que sembla, antigament el soldat grec rarament lluitava des del cavall estant. L’utilitzava per arribar a la batalla i seguidament combatia a peu. No va ser fins a l’època clàssica que s’incorporà el guerrer muntat a cavall, tot i que hi havia pocs, ja que comportaven una gran despesa. Per l’alt cost de manteniment, el cavall de guerra era considerat un animal aristocràtic.

Peça de ceràmica del Museu Arqueològic d'Atenes amb la representació d'un cavall.

Més cavalls

Molt abans que donés nom a unes sabatilles esportives, Nike era la deessa alada que representava la victòria, tant a la guerra com a l’esport.

Un dia que Zeus reclutava aliats, Nike es convertí en el seu auriga. Des de llavors, la senyora apareix sovint acompanyant algun emperador dalt del carro per commemorar una victòria o bé conduint Hèracles a l’Olimp on serà honorat com a heroi i aconseguirà la immortalitat.

Animals a la Grècia clàssica. Peça de ceràmica amb la representació d'un cavall.

El gos

Segons Aristòtil, hi havia a Grècia set races de gossos, una de les quals, la dels molossos, va ser introduïda pels perses durant una de les moltes guerres que van tenir lloc. Per la seva feresa, s’utilitzaven en les batalles per a sembrar el pànic entre els enemics.

El gos era un dels animals consagrats a Hades, el déu de l’inframon qui tenia Ortos i Cerber com a ferotges guardians.

Hi ha més divinitats relacionades amb gossos, com Diana, deessa de la caça o Asclepi, per a qui es criaven a fi de sacrificar-los.

Però probablement el millor exemple el trobem en Argos, el gos d’Ulisses qui representa el paradigma de la fidelitat. Després d’esperar anys i panys la tornada del seu amo, va ser l’únic que el va reconèixer, morint d’emoció en veure’l.

Un altre fet llegendari explica que cinquanta gossos van defensar la ciutat de Corint, dels quals només un va sobreviure i alertà els habitants, els quals se salvaren.

Animals a la Grècia clàssica. Peça de ceràmica amb la representació d'un gos.

La llebre

Segurament et vindrà al cap la faula d’Isop on la constant tortuga guanya una carrera amb la despreocupada llebre.

Com que les llebres, com dir-ho, es mostren sexualment molt frenètiques, es convertiren en un símbol de la fertilitat i, conseqüentment, un dels animals associats a Afrodita, la bandarra i llibertina deessa de l’amor.

A més de ser sacrificades com a ofrenes, també eren oferides com a regal a la persona estimada. Ja veus, aquí regalem flors i allà llebres.

Animals a la Grècia clàssica. Peça de ceràmica amb la representació d'una llebre.

La gallina

Probablement et sona el conte de la gallina dels ous d’or, oi? Doncs també és una faula d’Isop que parla de la cobdícia.

Diu que un home tenia una gallina que ponia ous d’or. Pensant que dins seria tota d’or, la matà per comprovar que era una gallina com les altres.

Una altra faula, també sobre l’avarícia, ens explica que una dona tenia una gallina que ponia un ou cada dia. Pensant que si menjava més, li pondria més ous, la va engreixar tant que ja no va pondre cap més ou.

Tot i que aquest no és dels animals de la Grècia clàssica més representats dins l’art, Isop va escriure més relats moralitzants protagonitzats per gallines.

Peça de ceràmica amb la representació de dues gallines.

Al següent article seguirem parlant dels animals a la Grècia clàssica. No te’l perdis!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: 28is Oktovriou 44, Athina

Saber més

Altres articles sobre Grècia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).