Decorant el portal

Murals ceràmics de Madola a Vilafranca del Penedès.

Cal anar sempre amb els ulls ben oberts, perquè mai saps on i quan et trobaràs amb una sorpresa.

Murals ceràmics de Madola a Vilafranca del Penedès.

Anys setanta

En un cèntric i poc turístic carrer de Vilafranca del Penedès, hi ha un edifici amb una arquitectura i uns acabats ben peculiars.

La decoració amb rajoles verdes i blaves, les gelosies geomètriques, la disposició de les finestres i el maó vist de la part baixa, em fan sospitar que al darrere hi ha un arquitecte poc habitual de qui m’agradaria saber-ne més.

Però, si amb tot això no hi ha prou, cada un dels tres portals està decorat amb un petit mural ceràmic. Malgrat la pols dels anys, també es percep la mà d’una persona que sap el que fa.

Mirant de més a prop, es pot veure que les tres obres estan signades amb el nom Madola i l’any ’70.

Gelosia i recobriment ceràmic en un edifici dels anys 70.

L’artista global

Sota el pseudònim de Madola trobem Maria Àngels Domingo Laplana, una polifacètica artista que ha tocat diverses tècniques, com pintura, escultura i ceràmica.

Va néixer a Barcelona el 1944 i amb només setze anys ja va començar a treballar la ceràmica. Amb vint feia la seva primera exposició a l’Ateneu Barcelonès.

Signatura de l'artista en un dels mosaics.

Aviat va estudiar a l’Escola Massana, on tindria Josep Llorens Artigas com a professor.

A continuació, el 1970 Madola visitava la biennal de Venècia on coneixeria l’obra d’Arcadi Blasco, Chillida, Oteiza, Henry Moore o Baselitz, artistes que sembla que li van deixar una inesborrable empremta.

Murals ceràmics de Madola a Vilafranca del Penedès.

Obres arreu

Actualment, Madola interpreta la ceràmica com a escultura, amb formes i textures que mostren indesxifrables senyals que semblen de cultures pretèrites.

Les seves creacions sovint són obres de gran format i les podem trobar tant a Catalunya com a l’estranger.

Per exemple les quaranta peces al cementiri d’Arenys de Mar, en homenatge a Salvador Espriu, la Font Castellana de Barcelona, la Rotonda Blava de Premià de Mar o l’obra Trinidad al Museu del Disseny de Barcelona.

Tot això li ha donat un merescut prestigi que fa valorar encara més les obres de joventut, com aquests que veiem ara.

Murals ceràmics de Madola a Vilafranca del Penedès.

Un final poc feliç

Tanmateix, els murals ceràmics de Madola a Vilafranca del Penedès amaguen un misteri al darrere. Després de consultar-ho directament amb l’autora, m’ha explicat que aquestes obres formaven part d’una altre més gran que va realitzar per a una entitat bancària. 

L’artista estava justament indignada perquè ningú li havia consultat aquest canvi en una obra seva.

Gelosia i recobriment ceràmic en un edifici dels anys 70.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer del Parlament, 16-20. Vilafranca del Penedès

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).