Art insòlit (3)

En anteriors articles he parlat sobre diverses obres d’art insòlit, també conegut com a art brut, marginal i outsider. Com que he trobat noves mostres d’art marginal a Catalunya, te les mostraré tot seguit.

Resulta sorprenent i molt agradable veure com hi ha persones que, sense ser artistes professionals, donen via lliure a la seva creativitat, aliens a la crítica professional. És la llibertat d’estar al marge dels circuits comercials.

Mostres d'art marginal a Catalunya. Malgrat de Mar.
Carrer de Ponent, 21. Malgrat de Mar.

El mar al carrer

En primer lloc, ens n’anem a Malgrat de Mar (Maresme). De pujada cap al parc del Castell, ens trobem amb una peculiar torre. La façana principal, pintada de color blau -blauet- està completament recoberta de petxines.

Mostres d'art marginal a Catalunya. Malgrat de Mar.
Carrer de Ponent, 21. Malgrat de Mar.

Les closques més grans estan col·locades en parelles, de manera enfrontada, i corresponen a copinyes de pelegrí de l’Atlàntic, altrament conegudes com a vieires.

Amb altres tipus de petxines més petites, l’artista ha donat forma a estrelles i cavallets de mar. Una closca més gran fa de fanal.

Com això devia semblar poca cosa, les baranes de ferro del terrat i del porxo alternen els mateixos motius i algun peix que altre, però fets amb metall. Pura delícia!

Mostres d'art marginal a Catalunya. Malgrat de Mar.
Carrer de Ponent, 21. Malgrat de Mar.

Flora del Montseny

A continuació, en aquest recull de mostres d’art marginal, deixem el mar i passem a la muntanya. Visitem Sant Celoni (Vallès Oriental), on descobrim un espectacular mosaic, també a la façana d’un habitatge.

Mostres d'art marginal a Catalunya. Sant Celoni.
Carrer de Ponent, 6. Sant Celoni.

El plafó principal representa un aplec de sardanes davant de l’ermita de Sant Ponç. Para atenció a la variada flora silvestre que l’autor ha reproduït.

En segon lloc, al costat, un altre mosaic envolta completament una finestra. Aquí veiem un bucòlic paisatge rural, amb un ramat de bens, gossos i un home que s’atansa per beure en un estany. Porta la data 1983.

Art marginal a Catalunya. Sant Celoni.
Carrer de Ponent, 6. Sant Celoni.

Finalment, a la part superior, un pagès passa l’arada al camp. Com si es tractés d’un marc, trobem novament una bona col·lecció de plantes. La data 1982 ens ajuda a situar en el temps aquestes elaborades obres.

La signatura S. Bordoy correspon a Salvador Bordoy, artista de qui he pogut comprovar que està -o estava- políticament i socialment molt vinculat amb la seva vila, però de qui no he trobat informació rellevant.

Art marginal a Catalunya. Sant Celoni.
Carrer de Ponent, 6. Sant Celoni.

Granit etern

En tercer lloc, pugem encara més, fins al Pirineu, per veure més art marginal a Catalunya. A Llívia (Cerdanya), una vila que és d’aquí, però que està ‘allà’, sol passar desapercebuda una cèntrica torre. 

Pel que llegim a la llinda, l’edifici és del 1961 i des de llavors, el picapedrer Josep Maria Gil ha anat decorant la façana amb tot un seguit d’escultures d’allò més variades.

Escultures de Josep Maria Gil a la seva casa de Llívia.
Carrer dels Forns, 6. Llívia.

Un cigne, un toro, un cargol, un gat i fins i tot, el seu gos Dick, han quedat immortalitzats, juntament amb altres elements decoratius.

Cal donar la volta a la cantonada per no perdre cap dels detalls esculpits en granit, alguns dels quals semblen haver estat inspirats en llunyanes cultures.

Escultures de Josep Maria Gil a la seva casa de Llívia.
Carrer dels Forns, 6. Llívia.

Vora el riu

Per acabar aquest recull d’art marginal a Catalunya, ens n’anem a Roda de Ter (Osona). Resseguint el riu que li dona nom, hi ha un preciós i planer sender. Es coneix com a Camí dels Pous a causa de la successió d’aquests elements que ressegueixen un canal subterrani. Aquesta notable obra hidràulica va ser feta per generar electricitat en una fàbrica tèxtil coneguda com l’Obra.

Al llarg d’aquest bucòlic indret sempre trobaràs persones pescant, mentre prenen la fresca sota la frondosa arbreda. La pràctica de la pesca com a esport, es remunta al segle XIX. Abans era més aviat una tasca de subsistència. La majoria de poblacions osonenques que estan regades pel Ter o algun dels seus afluents, compten amb una agrupació de persones dedicades a la pesca.

Art marginal a Catalunya. Roda de Ter.
Camí dels Pous. Roda de Ter.

La taula de la pesca

En un determinat punt del camí, hi ha una gran taula rodona feta d’obra i pedres, amb un banc que recorda un petit aqüeducte. Damunt la taula hi ha setze escuts fets amb diversos materials, com còdols, rajoles i ciment tintat.

Un text, escrit completament amb còdols, ens diu que es tracta dels escuts de l’Agrupació de Societats de Pescadors d’Osona (ASPO). Així mateix, hi consta la data 2001 i el nom de l’autor, Pere Vila.

Art marginal a Catalunya. Roda de Ter.
Camí dels Pous. Roda de Ter.

Al centre de la taula veiem els escuts de Roda de Ter (municipi on es troba la taula), el de Vic, com a capital d’Osona i el de Manlleu, lloc on dedueixo residia l’autor. També hi ha el de Torelló, però desconec la raó d’aquest lloc preeminent. Al seu voltant es distribueixen els emblemes de les diverses poblacions de l’agrupació, la qual també té el seu propi distintiu.

Sobre l’autor d’aquesta obra només he pogut esbrinar que es tracta de Pere Vila Farrés, nascut el 1927. A més de pescador, va ser mestre d’obres a Manlleu. Si no vaig errat, va morir el 2018 quan tenia noranta anys.

Quatre anys abans, el grup ‘Fem Camí’ de Gurb li dedicava un mirador amb el seu nom, per la seva tasca altruista per recuperar la capella osonenca de Santa Perpètua.

Tant de bo no es deixi perdre aquesta obra tan peculiar vora el Ter, abans que el temps i el vandalisme l’acabin de malmetre.

Art marginal a Catalunya. Roda de Ter.
Camí dels Pous. Roda de Ter.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Altres exemples d’art insòlit

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).