Decoració amb rajoles catalanes realitzada per Pere Saladrich al carrer Isaac Albéniz de Tiana (Maresme).

Una vida de pedretes

Obres de Pere Salarich a Tiana.

Abans de ser avi, en Pere també havia estat jove. Nascut a Tiana el 1899, amb 19 anys era aprenent de mestre d’obres. Pel que sembla, li devia agradar l’ofici, ja que va començar a fer pràctiques en una paret davant de Can Riera, que era l’habitatge de Pere Salarich Riera.

Des d’aquell moment i fins el darrer dia dels seus vuitant-set anys, va enrajolar tots els racons de la seva vila amb originals mosaics. Estan realitzats amb pedres, rajoles, petxines, vidrets, escultures i altres elements que imagino era material sobrant o defectuós de les obres que feia. 

Decoració amb rajoles i còdols realitzada per Pere Salarich al carrer Isaac Albéniz de Tiana (Maresme).

Entre altres obres de Pere Salarich a Tiana, tenim la Font del Ronyó, la de Can Comas, la d’en Nolis i també a la indescriptible i oblidada placeta dedicada a Isaac Albéniz.

Però el seu “Recó (sic) de les pedres i rajoles” és probablement el millor mostrari de la peculiar creativitat de l’Avi Pere com s’el coneixia popularment.

Decoració amb rajoles de mostra realitzada per Pere Salarich al carrer Isaac Albéniz de Tiana (Maresme).

Art insòlit

Hi ha qui d’això en diu ‘art brut’, terme encunyat el 1945 per l’artista francès Jean Dubuffet, per a definir l’art inclassificable creat per persones no vinculades al món artístic, sense formació acadèmica específica.

Més tard -1972-, el crític d’art anglès Roger Cardinal ho rebatejà amb el terme ‘ousider art’ -art marginal-, més aviat dirigit a les persones amb sensibilitat artística, així com a malalts mentals, que es troben fóra dels circuits “oficials” de l’art. Per això, els entesos diuen que el que feia Gaudí o Jujol era arquitectura modernista i el que fan d’altres és art marginal.

A Catalunya tenim altres creadors que podríem incloure dins aquest apartat, com Josep Pujiula amb l’insòlit ‘parc de Can Sis Rals’, les ‘Cabanes d’Argelaguer’ o Can Nasi Paleta a Torelló. També Isidre Castells amb ‘Catalunya en petit’ (al barri de Sant Andreu de Barcelona) i l’extraordinària Casa Pratginestós de Llinars del Vallès.

Decoració realitzada per Pere Salarich a la paret de Can Riera al carrer Lola Anglada de Tiana (Maresme).

Can Riera

Per acabar, aquesta casa al centre de la població estava que queia de pura desídia. La data 1760 que apareix a la façana ens dóna una idea de la seva llarga història i fa considerar-la una de les més antigues del nucli antic de la vila que llavors es començava a formar i comptava amb unes sis-centes persones. 

Tanmateix, a mitjans del segle XIX el propietari obria el Cafè de Baix amb una modesta sala de ball. En aquest local es creà una entitat lúdica i es va formar la societat coral.

Finalment, amb la Guerra Civil el local va ser clausurat i l’ocupà el sindicat de pagesos. En morir el darrer hereu sense descendència, hereten la casa els seus nebots, els germans Salarich.

Decoració amb rajoles amb frases i motius populars catalans al carrer Isaac Albéniz.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Lola Anglada, 6. Tiana

Saber més

Què veure a prop

Altres exemples d’art insòlit