Una vida de pedretes

Obres de Pere Salarich a Tiana.

Abans de ser avi, en Pere també havia estat jove. Nascut a Tiana el 1899, amb 19 anys era aprenent de mestre d’obres. Pel que sembla, li devia agradar l’ofici, ja que va començar a fer pràctiques en una paret davant de Can Riera, que era l’habitatge de Pere Salarich Riera.

Des d’aquell moment i fins el darrer dia dels seus vuitant-set anys, va enrajolar tots els racons de la seva vila amb originals mosaics. Estan realitzats amb pedres, rajoles, petxines, vidrets, escultures i altres elements que imagino era material sobrant o defectuós de les obres que feia. 

Decoració amb rajoles i còdols realitzada per Pere Salarich al carrer Isaac Albéniz de Tiana (Maresme).

Entre altres obres de Pere Salarich a Tiana, tenim la Font del Ronyó, la de Can Comas, la d’en Nolis i també a la indescriptible i oblidada placeta dedicada a Isaac Albéniz.

Però el seu “Recó (sic) de les pedres i rajoles” és probablement el millor mostrari de la peculiar creativitat de l’Avi Pere com s’el coneixia popularment.

Decoració amb rajoles de mostra realitzada per Pere Salarich al carrer Isaac Albéniz de Tiana (Maresme).

Art insòlit

Hi ha qui d’això en diu ‘art brut’, terme encunyat el 1945 per l’artista francès Jean Dubuffet, per a definir l’art inclassificable creat per persones no vinculades al món artístic, sense formació acadèmica específica.

Més tard -1972-, el crític d’art anglès Roger Cardinal ho rebatejà amb el terme ‘ousider art’ -art marginal-, més aviat dirigit a les persones amb sensibilitat artística, així com a malalts mentals, que es troben fóra dels circuits “oficials” de l’art. Per això, els entesos diuen que el que feia Gaudí o Jujol era arquitectura modernista i el que fan d’altres és art marginal.

A Catalunya tenim altres creadors que podríem incloure dins aquest apartat, com Josep Pujiula amb l’insòlit ‘parc de Can Sis Rals’, les ‘Cabanes d’Argelaguer’ o Can Nasi Paleta a Torelló. També Isidre Castells amb ‘Catalunya en petit’ (al barri de Sant Andreu de Barcelona) i l’extraordinària Casa Pratginestós de Llinars del Vallès.

Decoració realitzada per Pere Salarich a la paret de Can Riera al carrer Lola Anglada de Tiana (Maresme).

Can Riera

Per acabar, aquesta casa al centre de la població estava que queia de pura desídia. La data 1760 que apareix a la façana ens dóna una idea de la seva llarga història i fa considerar-la una de les més antigues del nucli antic de la vila que llavors es començava a formar i comptava amb unes sis-centes persones. 

Tanmateix, a mitjans del segle XIX el propietari obria el Cafè de Baix amb una modesta sala de ball. En aquest local es creà una entitat lúdica i es va formar la societat coral.

Finalment, amb la Guerra Civil el local va ser clausurat i l’ocupà el sindicat de pagesos. En morir el darrer hereu sense descendència, hereten la casa els seus nebots, els germans Salarich.

Decoració amb rajoles amb frases i motius populars catalans al carrer Isaac Albéniz.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Lola Anglada, 6. Tiana

Saber més

Què veure a prop

Altres exemples d’art insòlit

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).