Camps grocs

Capella de Santa Maria de Vilademany a Aiguaviva (Gironès).

Quan recorres les estretes, sinuoses i sovint solitàries carreteres del Gironès i de la Selva, cal anar amb els ulls oberts, perquè mai saps què et trobaràs.

En aquest cas, en un romàntic paratge primaveral de camps grocs sembrats de colza trobem un bucòlic paratge amb una capella de fons.

Si tens una edat, recordaràs que fa uns anys els camps d’aquests verals eren verds i, com a molt, vermells de roselles, que cantava en Raimon.

Més tard vam començar a veure espectaculars plantacions de gira-sols que realçaven els voltants dels poblets medievals empordanesos.

Però avui dia, les primaveres ens sorprenen amb camps tenyits de groc. Què està passant?

La por al groc

Potser recordaràs que el 1981 l’oli de colza va ser el trist protagonista de la premsa. Una mala barreja de components i algun altre element no massa clar, va provocar una espantosa malaltia a qui consumia aquest oli. Encara ara, moltes persones arrosseguen les conseqüències.

El conreu de la colza prefereix zones fresques i amb alguna pluja que altra, com les comarques gironines i d’altres de la Catalunya central.

Amb les llavors es produeix l’oli que tot i estar estigmatitzat en aquest país, se segueix utilitzant sobretot en rebosteria industrial, pizzes i precuinats, amb el nom de ‘canola‘ o ‘nabina‘, per evitar els lògics recels del consumidor.

D’aquesta planta s’obté a més, una proteïna utilitzada en l’alimentació ramadera. Però probablement, l’ús més estès d’aquest oli és com a combustible biodièsel.

D’altra banda, el conreu de la colza va molt bé en la rotació ofereix més avantatges que no pas problemes i de mica en mica s’està fent un lloc als nostres paisatges.

La capella de Santa Maria de Vilademany, entre camps de colza, al municipi d'Aiguavia (Gironès).
Santa Maria de Vilademany.

Devoció al mig del camp

I és així com en un idíl·lic revolt, apareix la capella de Santa Maria de Vilademany emmarcada del groc dels camps de colza.

L’indret pertany al municipi d’Aiguaviva (Gironès), una població que tradicionalment ha viscut de l’agricultura. De l’edifici romànic poca cosa queda, ja que va ser molt reformat en època barroca. El mas que hi ha al costat havia estat l’antiga rectoria

Pel que es desprèn de vells documents, aquesta església pertanyia al castell de Vilademany que estava situat a uns nou-cents metres més avall. Anem a veure aquest domini feudal perquè va tenir la seva importància.

Aquarel·la del mas Forroll, dins el municipi d'Aiguaviva, on antigament hi havia el castell de Vilademany.
El mas Forroll.

Cavallers

Fa més de mil anys, que ja és dir, per aquests verals hi havia una nissaga de cavallers. Eren els Vilademany, cognom amb aires de grandesa, ja que prové del llatí ‘Villa Magni‘, que vol dir ‘ciutat gran’.

Aquí, al mig del no-res, van edificar el seu castell, des d’on dominaven les seves possessions, que no eren poques, com la capella de Santa Maria de Vilademany.

Un dels descendents va ser persona de confiança del comte de Barcelona i qui més tard fundaria fins i tot un monestir. I és que abans, com ara, els temes espirituals estaven molt lligats als poders terrenals.

De mica en mica, els Vilademany van anar estenent els seus dominis per la Selva i Osona, de manera que, després dels vescomtes de Cabrera, els podem considerar com els més poderosos d’aquestes terres.

Al segle XV, la revolta remença va acabar amb l’opressió feudal i els castells van ser abandonats. En aquest cas la propietat va ser adquirida per un particular i convertida en mas. Després de diversos propietaris va convertir-se en una casa de segona residència, que avui dia es coneix com a mas Forroll

Entre camps grocs de colza i els avions de l’aeroport, costa de veure que aquest lloc té més història de la que es veu en una primera ullada.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Aiguaviva. Girona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).