Aquarel·la amb un paisatge a la vora del volcà de la Crosa.

Un cràter de 1.250 metres a La Selva!

Excursió pel volcà de la Crosa a La Selva.

La comarca de La Selva té un encant especial i interessants poblacions com Santa Coloma de Farners, Maçanet de la Selva o Sils. Avui he descobert un poble, una bonica ruta a peu i un volcà. Així, com si res.

El poble es diu Salitja. No sabeu on és? Jo tampoc ho sabia fins fa dos dies. Coneixeu l’aeroport de Girona? Doncs Salitja és just al darrere, a tocar de Vilobí d’Onyar. Són dos carrers i una església: total tranquil·litat.

I el volcà és l’anomenat de la Crosa. De lluny és una discreta muntanyeta coberta de bosc. De prop segueix essent una muntanyeta, només que la veureu amb altres ulls perquè sabreu que és un volcà. I no un de qualsevol, sinó el que té la caldera més ampla de tota la península i una de les més grans d’Europa. Apa!

Però anem per parts. Primer comencem per deixar el cotxe a la plaça Major de Salitja i anar fins a l’església.

Salitja, Excursió pel volcà de la Crosa
Salitja. Església de Santa Maria.

Comencem!

Darrere l’església comença la ruta. Molt de compte: també veureu unes fites blanques i blaves que ens acompanyaran fins als Amaradors (una àrea de lleure), però després no els hi feu cas perquè són d’una altra ruta. Seguiu les indicacions entre camps, horts i canals cap a Les Guilloteres.

Salitja, Excursió pel volcà de la Crosa

Al cap de poc, trobem un edifici enrunat amb uns graons que ens permetran pujar a una gran bassa (des del camí no es veu).

Salitja
Bassa de les fonts.

Continuem entre horts fins a arribar a l’àrea de lleure de Els Amaradors i l’ermita de la Mare de Déu de les Fonts.

Aquí és on ens podem perdre. El camí, segons la pàgina de La Selva, passa per la dreta de l’ermita, però nosaltres no l’hem trobat. Hem seguit per la carretera de l’esquerra fins a un trencall amb una indicació que diu “volcà de la Crosa” i un camí de terra. Més endavant creuarem una pista i trobarem un altre indicador. Aquí comencen uns 120 metres de bona pujadeta dins el bosc. Un cop dalt, gairebé tot és planer.

Salitja, Excursió pel volcà de la Crosa
Ermita de Nostra Senyora de Les Fonts.

El cim

En arribar a un panell informatiu sobre el volcà veurem a mà esquerra una tanca verda i un corriol que va just al costat. Cap allà. No feu cas del pal indicador que assenyala recte (el deu haver posat algú que no en té ni idea).

Al cap d’uns metres trobareu l’ermita de Sant Llop; bé el que queda. És més interessant el panell explicatiu que el mateix edifici.

Seguiu el mateix corriol fins a unes grederes (lloc on s’havia extret material del volcà) i el camí baixa, ben indicat, per anar al centre del cràter travessant el bosc que l’envolta.

Un cop dins no sé què dir-vos, és com entrar a Shangri-La, però amb sentiments contradictoris: “ah vaja, així que és això?” “Ostres, camps de conreu dins un cràter!” “Qualsevol diria que això és un volcà…”.

Aquarel·la amb un paisatge a la vora del volcà de la Crosa.
Paisatge als voltants del volcà.

Tant és. Passegeu  per la zona, imagineu-vos que una vegada allò va fer un pet com un aglà. Segles més tard uns pagesos se les van pensar per drenar el llac que s’hi havia format dins i van transformar la fèrtil terra en camps de conreu.

Per finalitzar aquesta excursió pel volcà de la Crosa, torneu per on heu anat. Excepte la curta pujada des del cràter, la resta és baixada.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Dificultat: entre fàcil i moderada. Hi ha un parell de trams curts amb una mica de pujada, un d’anada i un de tornada.

Distància: ruta lineal. 3,5 km d’anada + 3,5 km de tornada. Es torna pel mateix camí

Itinerari: veure plànol amb indicacions

Saber més

Què veure a prop