Un cràter de 1.250 metres a La Selva!

Excursió pel volcà de la Crosa a La Selva.

La comarca de La Selva té un encant especial i interessants poblacions com Santa Coloma de Farners, Maçanet de la Selva o Sils. Avui descobrirem un poble, una bonica ruta a peu i un volcà. Així, com si res.

El poble es diu Salitja. No saps on és? Jo tampoc ho sabia fins fa en poc. Coneixes l’aeroport de Girona? Doncs Salitja és just al darrere, a tocar de Vilobí d’Onyar. Són dos carrers i una església: total tranquil·litat.

I el volcà és l’anomenat de la Crosa. De lluny és una discreta muntanyeta coberta de bosc. De prop segueix essent una muntanyeta, només que la veuràs amb altres ulls perquè sabràs que és un volcà. I no un de qualsevol, sinó el que té la caldera més ampla de tota la península i una de les més grans d’Europa. Apa!

Però anem per parts. Primer comença per deixar el vehicle a la plaça Major de Salitja i acostat’t fins a l’església. L’edifici està dedicat a l’Assumpció de la Mare de Déu i es construí al segle XVIII al lloc on hi havia un altra molt més antic, del qual es conserva només el campanar del segle XVI. La façana té elements que segons com pots dir que són barrocs i també neoclàssics. Després de la Guerra Civil només se salvaren les quatre parets i prou.

Excursió pel volcà de la Crosa. Església de la Mare de Déu de Salitja.
Salitja. Església de Santa Maria.

Comencem!

Darrere l’església comença la ruta. Molt de compte: també veuràs unes fites blanques i blaves que t’acompanyaran fins als Amaradors (una àrea de lleure), però després no els hi facis cas perquè són d’una altra ruta. Segueix les indicacions entre camps, horts i canals cap a Les Guilloteres.

Excursió pel volcà de la Crosa a Salitja.

Al cap de poc, veuràs un edifici amb uns graons que et permetran pujar a una gran bassa (des del camí no es veu). Es tracta del Molí de les Fonts i recentment ha estat rehabilitat per tal de convertir-lo en un centre d’interpretació del volcà de la Crosa i de l’Onyar.

Panoràmica de la bassa de les Fonts de Salitja.
Bassa de les fonts.

Continua entre els horts fins a arribar a l’àrea de lleure d’els Amaradors i l’ermita de la Mare de Déu de les Fonts, una senzilla capella documentada al segle XVII, molt vinculada a la deu que brolla al costat.

Aquí és on et pots perdre. El camí, segons la pàgina de la Selva, passa per la dreta de l’ermita, però nosaltres no l’hem trobat. Hem seguit per la carretera de l’esquerra fins a un trencall amb una indicació que diu “volcà de la Crosa” i un camí de terra. Més endavant creuaràs una pista i trobaràs un altre indicador. En aquest punt comencen uns 120 metres de bona pujadeta dins el bosc. Un cop dalt, gairebé tot és planer.

Ermita de Nostra Senyora de les Fonts a Salitja.
Ermita de Nostra Senyora de les Fonts.

El cim

En arribar a un panell informatiu sobre el volcà veuràs a mà esquerra una tanca verda i un corriol que va just al costat. Cap allà que hi has d’anar. En cas de trobar un pal indicador que assenyala recte, no li facis cas (el deu haver posat algú que no en té ni idea).

Al cap d’uns metres trobaràs l’ermita de Sant Llop; bé el que queda. És més interessant el panell explicatiu que el mateix edifici. Documentada al segle XIII, una teoria afirma que formava part del castell de Brunyola i que en els seus inicis era una torre fortificada amb fossar i tot. Al segle XIX es reconvertí en torre de telegrafia óptica.

Continua pel mateix corriol fins a unes grederes (lloc on s’havia extret material del volcà) i el camí baixa, ben indicat, per anar al centre del cràter travessant el bosc que l’envolta.

Un cop dins no sé què dir-te; és com entrar a Shangri-La, però amb sentiments contradictoris: “ah vaja, així que és això?“; “ostres, camps de conreu dins un cràter!“; “qualsevol diria que això és un volcà…“.

Aquarel·la amb un paisatge a la vora del volcà de la Crosa.
Paisatge als voltants del volcà.

Tant és. Passeja  per la zona, imagina que una vegada allò va fer un pet com un aglà. Segles més tard uns pagesos se les van empescar per drenar el llac que s’hi havia format dins i transformaren la fèrtil terra en camps de conreu.

Per finalitzar aquesta excursió pel volcà de la Crosa, gira cua i desfés el camí d’anada. Excepte la curta pujada des del cràter, la resta és baixada.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Dificultat: entre fàcil i moderada. Hi ha un parell de trams curts amb una mica de pujada, un d’anada i un de tornada.

Distància: ruta lineal. 3,5 km d’anada + 3,5 km de tornada. Es torna pel mateix camí.

Itinerari: veure plànol amb indicacions

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).