Segon itinerari per Nove Město, la Ciutat Nova de Praga. A la plaça de Venceslau (Václavské náměstí) hi ha molt per veure, per això he fet una tria. Per començar, situa’t a la vorera dreta i de pujada ja veuràs l’altre costat. En primer lloc, al número 8 hi ha la farmàcia d’Adam (Adamova lékárna), un interessant edifici de 1911 on destaquen les musculades escultures d’Adam i Eva sostenint la tribuna.

De fet, la majoria d’edificis d’aquesta plaça són del mateix estil, només que cadascun té trets diferenciadors. Els pots comparar amb els dos àngels —femenins i molt terrenals— que hi ha al portal del costat. Per cert, com he comentat en un altre article, el rusc que hi ha a la façana vol dir que aquí hi havia una caixa d’estalvis.

Al número 36 pots veure la façana totalment pintada de la Casa Wiehl —que és el nom de l’arquitecte. Els murals, d’un estil inspirat en el Renaixement, són de Jakub Schikaneder, un artista de Praga que sempre pintava gent pobra i marginada. En aquest cas hi ha al·legories de les virtuts, del dia i la nit o la guerra i la pau entre d’altres.

Palau comercial
A continuació tens el palau Lucerna (1921). De fet, no et semblarà un palau, sinó un edifici comercial. Es tracta de diversos edificis comunicats entre si per un animat passatge ple de botigues, bars, un cinema i una sala de concerts. Cal entrar i veure aquest lloc d’aire decadent. Veuràs una curiosa estàtua de Venceslau amb el cavall de cap per avall, obra de David Černy, un artista que ha fet parlar amb les seves creacions.

Seguidament, un altre interessant edifici —també d’aire decadent— és el Palác Rokoko (1912) en un peculiar estil art nouveau. Entra als passatges interiors, amb miralls, claraboies i comerços de tota mena. Tot molt surrealista.

Zona cultural
Continua amunt fins a arribar al museu nacional, estratègicament situat. Una part del contingut —que no paga la pena visitar— està allotjat a l’esgavellat edifici que es veu al costat. Construït el 1938 per a la Borsa de Praga, és més conegut perquè fins al 1992 fou la seu del Parlament on es va prendre la decisió de dividir Txecoslovàquia. També allotjà l’emissora de Ràdio Europa Lliure.

Al costat hi ha l’Òpera, edifici del segle XIX, d’un pompós estil neorenaixentista, bastit per satisfer la nombrosa comunitat germana que vivia a la ciutat. De fet, el nom original era ‘Nou teatre Alemany’. Entre els relleus del frontó hi ha Talia, la musa grega de la comèdia.

Tot seguit, torna a la plaça de Venceslau per tal de fer l’altra vorera. Cal destacar l’Hotel Europa al número 26. Tanmateix, aquest magnífic edifici va ser reformat a principis del segle XX quan adquirí l’aire modernista que té. Observa els acurats detalls i les nimfes a dalt de tot.

Multiequipament
Mira amunt, perquè cada edifici és una troballa. Fent cantonada amb el carrer Na Příkopě destaca el palau Koruna, amb una corona —Koruna vol dir corona— daurada al damunt amb escultures al·legòriques. L’edifici tenia la triple funció cultural, comercial i social. Fou edificat el 1914 en una època en la qual les empreses, bancs o centres comercials ja no necessitaven tot un edifici. És així com van sorgir estructures polivalents per acollir restaurants, botigues i oficines.

És de tot punt imprescindible entrar a les galeries que hi ha a peu de carrer i observar l’interior de la cúpula amb decoracions geomètriques. Podríem dir que és un modernisme tardà, més proper a l’art-déco que estava a punt de triomfar.

El carrer del fossar
Ànim, només queden quatre edificis més i ja hauràs acabat el segon itinerari per Nove Město. Ara et trobes al carrer Na Příkopě, que vol dir fossar, ja que aquí hi havia les muralles de la ciutat vella. En aquest important vial obert al segle XIV trobaràs bancs, botigues cares i artístiques façanes.

Al número 3 s’aixeca un immens edifici de granit del 1906, que va ser un banc. Protegeixen l’entrada uns descomunals atlants art déco. Són obra de l’escultor alemany Franz Metzner, qui va influir en els artistes txecs.

Al costat hi ha la Casa Dörfler (Dům u Dörflerů) de 1905, plena de detalls modernistes —com els agrada el daurat, no trobes?

Al número 14 tens la façana (anys vint) del banc de l’antiga Txecoslovàquia. Veuràs que una de les figures duu un rusc a la mà, un símbol relacionat amb els diners i la riquesa. Per què? Potser perquè relacionen el color de la mel amb l’or.

Tots els estils
Dues cantonades més enllà neix el carrer Nekánzaka. Unes galeries cobertes uneixen els edificis neorenaixentistes de finals del XIX que també van ser d’un banc (Palác Živnostenské banky).

Finalment, al capdavall del carrer hi ha un gran espai on destaquen dos edificis ben diferents. La Torre de la Pólvora (Prašná brána) és una de les 13 portes que tenia la ciutat. Més que per defensar, es pretenia que fos de prestigi, ja que aquí començava la ruta per on passaven els reis que es dirigien al castell per ser coronats.

Per acabar, l’edifici de la cúpula és una joia modernista del 1912. Es tracta de la Casa Municipal (Obecní dům), edificada on abans hi havia el palau imperial, des d’on tingueren lloc dues sonades defenestracions. L’objectiu era disposar d’un lloc on els txecs poguessin expressar-se amb activitats culturals. Sis anys després d’haver-la inaugurat, tingué lloc aquí la proclamació de la Primera República txecoslovaca. Entre les diverses sales que conté, hi ha la gran Sala Smetana on es fan concerts.

I fins aquí aquest segon itinerari per Nove Město, on has pogut fer un tast de les moltes meravelles que hi ha a Praga. Si vols veure altres itineraris per altres barris de la ciutat, més avall els tens detallats.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
Saber més
- Nove Město: km369.blogspot.com.es
- Plaça de Venceslao: prague.fm
- Edifici del Parlament: radio.cz
- Palác Lucerna: lucerna.cz
- Torre de la Pòlvora: es.wikipedia.org
- Casa Municipal: avantgarde-prague.es
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: