Enigmàtic passeig en cotxe

Al carrer Fonollar de Sitges (el que passa pel palau Maricel) hi ha mil detalls curiosos, artístics, moralitzants i satírics en forma d’escultura, forja, capitells, poemes o rajoles.

Entre tots em van cridar l’atenció un parell de mosaics de sis rajoles, on es veu un cotxe descapotable dels anys vint circulant pel camp i amb un cel ple d’orenetes, recurs molt típic del noucentisme.

rajola, ceràmica, Carrer Fonollar de Sitges, Garraf, plafó, ceramista, ral·li, cotxe antic

Al darrere hi va assegut un senyor que sembla de pasta, amb barret, ulleres, bastó i una barba que déu n’hi do. El conductor no es distingeix massa bé, però per un moment m’ha semblat que era un gos amb ulleres. Vés a saber si no es tracta d’una broma satírica.

Tot té la seva raó

Per entendre el significat d’aquestes rajoles hem de retrocedir fins a l’any 1959, quan va tenir lloc el primer ral·li de cotxes d’època que, partint de Barcelona, resseguia la carretera de la costa fins a Sitges.

En els seus inicis, els vehicles participants en aquesta prova de regularitat, havien de mantenir la mateixa velocitat a la complicada carretera plena de revolts. En arribar a Sitges, arribaven fins al passeig on eren rebuts per les autoritats

Aquests plafons ceràmics, situats a l’entrada i a la sortida del carrer Fonollar de Sitges, indicaven el sentit de la marxa pels vehicles concursants.

rajola, ceràmica, Garraf, plafó, ceramista, Carrer Fonollar de Sitges

L’artista

Aquestes dues obres van ser realitzades per Xavier Nogués i Casas. Nascut a Barcelona el 1873, Nogués va ser dibuixant de conegudes revistes com Papitu i moltes altres. A més, també va ser caricaturista, pintor, ceramista i figurinista.

La seva obra s’integra plenament dins el moviment noucentista. Un altre exemple de la seva mestria la trobem al fris ceràmic del celler de Pinell de Brai.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Carrer Fonollar, Sitges

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).