rajola, ceràmica, Sitges, Garraf, plafó, ceramista,

Enigmàtic passeig en cotxe

Al carrer Fonollar de Sitges (el que passa pel palau Maricel) hi ha mil detalls curiosos, artístics, moralitzants i satírics en forma d’escultura, forja, capitells, poemes o rajoles.

Entre tots em van cridar l’atenció un parell de mosaics de sis rajoles, on es veu un cotxe descapotable dels anys vint circulant pel camp i amb un cel ple d’orenetes, recurs molt típic del noucentisme.

rajola, ceràmica, Carrer Fonollar de Sitges, Garraf, plafó, ceramista, ral·li, cotxe antic

Al darrere hi va assegut un senyor que sembla de pasta, amb barret, ulleres, bastó i una barba que déu n’hi do. El conductor no es distingeix massa bé, però per un moment m’ha semblat que era un gos amb ulleres. Vés a saber si no es tracta d’una broma satírica.

Tot té la seva raó

Per entendre el significat d’aquestes rajoles hem de retrocedir fins a l’any 1959, quan va tenir lloc el primer ral·li de cotxes d’època que, partint de Barcelona, resseguia la carretera de la costa fins a Sitges.

En els seus inicis, els vehicles participants en aquesta prova de regularitat, havien de mantenir la mateixa velocitat a la complicada carretera plena de revolts. En arribar a Sitges, arribaven fins al passeig on eren rebuts per les autoritats

Aquests plafons ceràmics, situats a l’entrada i a la sortida del carrer Fonollar de Sitges, indicaven el sentit de la marxa pels vehicles concursants.

rajola, ceràmica, Garraf, plafó, ceramista, Carrer Fonollar de Sitges

L’artista

Aquestes dues obres van ser realitzades per Xavier Nogués i Casas. Nascut a Barcelona el 1873, Nogués va ser dibuixant de conegudes revistes com Papitu i moltes altres. A més, també va ser caricaturista, pintor, ceramista i figurinista.

La seva obra s’integra plenament dins el moviment noucentista. Un altre exemple de la seva mestria la trobem al fris ceràmic del celler de Pinell de Brai.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Carrer Fonollar, Sitges

Saber més

Què veure a prop