Delimitació del territori

La creu de terme de Tàrrega (l’Urgell).

A partir del segle XIV era habitual posar una creu als accessos de les poblacions per deixar clar que el vianant havia entrat en terra de cristians.

A causa del creixement urbanístic moltes d’elles les trobem integrades dins el nucli urbà com la de Tàrrega. Aquesta delicada obra d’estil gòtic és atribuïda a l’escultor Pere Joan i datada cap al 1424.

Aquest prolífic escultor, nascut a finals del segle XIV, és considerat com un dels millors artistes gòtics a Catalunya. Va treballar al Palau de la Generalitat i a la Seu de Barcelona i també a Santa Maria de Montblanc. Així mateix, a ell es deu un retaule per a la catedral de Tarragona.

Aquarel·la de la creu de terme de Tàrrega situada a la plaça Major.
La plaça Major.

D’una plaça a l’altre

Inicialment, la creu de terme de Tàrrega es trobava a la plaça del Pati, raó per la qual se la coneix com a Creu de Terme del Pati i també com del Portal del Carme. De fet, aquesta no era l’única creu. De les deu que hi ha documentades, pràcticament totes han desaparegut.

El 1869 un fort vent la va fer caure i les restes van ser dipositades a l’Ajuntament i poc després, al museu. El 1955 s’inaugurà a la Plaça Major, és a dir, totalment desubicada, aquesta fidel còpia realitzada per l’escultor Carles Andón, de qui no he trobat ni així d’informació.

En aquells temps es va incloure en un conjunt monumental als morts -d’un bàndol, és clar- de la Guerra Civil.

Creu de terme de Tàrrega

Si l’observes de prop, veràs aixoplugades quatre figures de sants, com sant Pau i sant Miquel i quatre més de santes, entre les quals tens santa Llúcia i santa Bàrbara. Dessota hi ha quatre escuts relacionats amb importants famílies que van contribuir a la realització d’aquesta obra.

Tanmateix, el més destacable és l’atapeïda creu, plena de floritures. A una banda tenim Crist crucificat i a l’altre la Mare de Déu qui, sense l’infant, es troba amb les mans juntes en actitud de pregar. Al seu costat, un àngel toca l’arpa i l’altra duu una corona.

Per acabar, si la compares amb la creu de Montblanc, atribuïda al mateix mestre, hi trobaràs grans similituds.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Major. Tàrrega

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).