Creu de terme de Tàrrega.

Delimitació del territori

La creu de terme de Tàrrega (l’Urgell).

A partir del segle XIV era habitual posar una creu a l’entrada de les poblacions per deixar clar que el vianant havia entrat en terra de cristians.

A causa del creixement urbanístic moltes d’elles les trobem integrades dins el nucli urbà com la de Tàrrega. Aquesta delicada obra d’estil gòtic és atribuïda a l’escultor Pere Joan i datada cap al 1424.

El prolífic escultor Pere Joan, nascut a finals del segle XIV, és considerat com un dels millors artistes gòtics a Catalunya. Va treballar al Palau de la Generalitat i a la Seu de Barcelona i a Santa Maria de Montblanc. També a ell es deu un retaule per a la catedral de Tarragona.

D’una plaça a l’altre

Originalment es trobava a la plaça del Pati, raó per la qual se la coneix com a Creu de Terme del Pati i també com del Portal del Carme. De fet, aquesta no era l’única. De les deu que hi ha documentades, pràcticament totes han desaparegut.

Però el 1869 un fort vent la va fer caure i les restes van ser dipositades a l’Ajuntament i poc després al museu. El 1955 s’inaugurà a la Plaça Major, totalment desubicada, aquesta fidel còpia realitzada per l’escultor Carles Andón, de qui no he trobat ni així d’informació.

En aquells temps es va incloure en un conjunt monumental als morts -d’un bàndol, és clar- de la Guerra Civil.

Creu de terme de Tàrrega

Si l’observem de prop, veiem aixoplugades quatre figures de sants, com sant Pau i sant Miquel i quatre més de santes, com santa Llúcia i santa Bàrbara. Al dessota hi ha quatre escuts relacionats amb importants famílies que van contribuir a la realització d’aquesta obra.

Tanmateix, el més destacable és l’atapeïda creu, plena de floritures. A una banda tenim Crist crucificat i a l’altre la Mare de Déu qui, sense l’infant, es troba amb les mans juntes en actitud de pregar. Al seu costat, un àngel toca l’arpa i l’altra duu una corona.

Per acabar, si la compares amb la creu de Montblanc, atribuïda al mateix mestre, hi trobaràs grans similituds.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça Major. Tàrrega

Saber més

Què veure a prop