Una soberana cagada

El castell de Concabella a Els Plans de Sió (La Segarra).

No sé per què, els temes escatològics sempre atreuen. Cervantes ja ens va fer riure amb l’escena de pets de Sancho. I si anem més a prop, trobem la passió pels caganers.

Si mai fas la ruta dels castells de Sió a La Segarra, apropa’t a Concabella. Al bell mig de la població s’aixeca l’impressionant castell, del qual pràcticament només es conserva l’estructura exterior.

Documentada al segle XI, aquesta fortificació, com la major part de les que hi ha als voltants, s’originà en temps de la mal anomenada Reconquesta. Segles més tard, i ja passat el perill de noves invasions, s’efectuaren importants obres de reforma, per tal de convertir-lo en un casal senyorial, segons el gust renaixentista.

Al segle XIX l’edifici és adquirit per a la població, patint reformes que van malmetre l’estructura. Durant la Guerra Civil s’utilitzà com a presó i més tard, s’habilità una part com a escola, sala de ball, estable i cafè.

Explica la llegenda que, en aquells temps en què el senyor del castell feia ús del dret de cuixa, es va cruspir a la dona del barber del poble. Aquest va esperar el moment que l’havia d’afaitar i el va degollar. La vídua del castell va fer decapitar el barber i va penjar el seu cap dalt la torre perquè tothom el veiés.

Aquarel·la amb una panoràmica de la població de Concabella.
Concabella.

Cagadora de paret

Si aixeques la vista, veuràs allà enfilat el que podria passar per un matacà, és a dir una mena de balconet des d’on podien atacar a l’enemic.

Però et preguntaràs: i els dos orificis rodons, eren per llençar pedres o fletxes? Noooo! Eren per deixar anar el resultat d’un bon àpat: és a dir, són una cagadora en tota regla (una latrina si hem de ser rigorosos). I no una, sinó dues.

Així, imaginem que el marquès i la seva senyora del castell de Concabella podien parlar de l’educació dels fills mentre ventilaven les interioritats.

I si en aquell moment passava algú pel carrer? Mala sort.

El castell de Concabella

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de la Font s/n. Concabella

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. Molt bona aquesta i ven curiosa !!! No tens l’edifici fotografiat te de ser molt interessan la seva construcció !

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).