Cagadora al castell de Concabella.

Una soberana cagada

El castell de Concabella a Els Plans de Sió (La Segarra).

No sé per què, els temes escatològics sempre atreuen. Cervantes ja ens va fer riure amb l’escena de pets de Sancho. I si anem més a prop, trobem la passió pels caganers.

Si mai feu la ruta dels castells de Sió a La Segarra, aneu a Concabella. Al bell mig de la població s’aixeca l’impressionant castell, del qual pràcticament només es conserva l’estructura exterior.

Documentada al segle XI, aquesta fortificació, com la major part de les que hi ha als voltants, s’originà en temps de la Reconquesta. Segles més tard, i ja passat el perill de noves invasions, s’efectuaren importants obres de reforma, per tal de convertir-lo en un casal senyorial, segons el gust renaixentista.

Al segle XIX l’edifici és adquirit per a la població, patint reformes que van malmetre l’estructura. Durant la Guerra Civil s’utilitzà com a presó i més tard, s’habilità una part com a escola, sala de ball, estable i cafè.

S’explica la llegenda que, en aquells temps en què el senyor del castell feia ús del dret de cuixa, es va cruspir a la dona del barber del poble. Aquest va esperar el moment que l’havia d’afaitar i el va degollar. La vídua del castell va fer decapitar el barber i va penjar el seu cap dalt la torre perquè tothom el veiés.

El castell de Concabella

Cagadora de paret

Si aixequeu la vista, veureu allà enfilat el que podria passar per un matacà, és a dir una mena de balconet des d’on podien atacar a l’enemic.

Però us preguntareu: i els dos orificis rodons, eren per llençar pedres o fletxes? Noooo! Eren per deixar anar el resultat d’un bon àpat: és a dir, són una cagadora en tota regla (una latrina si hem de ser rigorosos). I no una, sinó dues.

Així, imaginem que el marquès i la seva senyora del castell de Concabella podien parlar de l’educació dels fills mentre ventilaven les interioritats.

I si en aquell moment passava algú pel carrer? Mala sort.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de la Font s/n. Concabella

Saber més

Què veure a prop