Aquarel·la de la capella romànica de Sant Nicolau als afores de Sabadell.

La solitud del perdedor

La capella de Sant Nicolau a Sabadell (Vallès Occidental).

Al marge esquerre del riu Ripoll, a Sabadell, es bastí al segle XI una capella dedicada a Sant Feliu. El lloc era tant despoblat que no sembla que tingués massa èxit. Així doncs, un parell de segles més tard li van prendre el protagonisme traslladant la parròquia a l’església del centre de la vila que passà a dir-se de Sant Fèlix.

La pobra ermita, sense ningú que hi anés, es rebatejà com a Sant Nicolau i va ser comprada per uns masovers que hi van construir casa seva. Així doncs, a segle XIX es va tancar definitivament. Actualment, completament restaurada, la capella de Sant Nicolau a Sabadell, sembla trobar-se encara al mig d’enlloc.

Capella de Sant Nicolau a Sabadell

Un sant regalat

En primer lloc, hi ha diversos Nicolaus que són venerats per l’església catòlica. Però probablement la capella té en nòmina a Nicolau de Bari, nascut al segle III en un poble d’Anatòlia (actual Turquia).

El xicot era de casa bona i cristiana, però els parents se li van morir de la pesta. Va destinar la substanciosa herència en ajudar els necessitats, motiu pel qual és ben conegut durant les festes nadalenques. Finalment va arribar a bisbe i se li atribueixen no pocs miracles, en especial ressuscitant infants.

Quan els immigrants neerlandesos arribaren a Amèrica al segle XVII, van dur amb ells la veneració a Sinterklaas, que és com ells pronuncien el nom d’aquest sant. El mal parlar nord-americà va fer degenerar el mot en Santa Claus, aquell senyor grassonet i vestit de vermell que porta regalets inútils per Nadal. Fi de la història.

Aquarel·la de la capella romànica de Sant Nicolau als afores de Sabadell.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop