La gran plaga americana

El celler d’Alella (Maresme).

Tenia ganes de posar un títol pompós, de pel·lícula! Però ja veureu que la realitat supera la ficció.

El 1860 un vaixell va arribar a França amb un carregament de cep americà, espècie immune al fong de l’oïdi. Ah, però el que ningú sabia era que aquest cep venia amb regal inclòs: la fil·loxera. Aquest petit insecte, cosí germà del pugó, només ataca les arrels de l’espècie europea de la vinya, fins que la planta mor.

Detall de relleu amb raïm en una porta de fusta. El celler d'Alella

En un pim pam, la plaga va acabar amb les vinyes europees. Uns vint anys més tard, arribà a Catalunya i ràpidament va envaïr els camps. Molts pagesos van passar a conrear ametllers, avellaners i cereals, pels quals l’animalet no semblava sentir gens d’interès.

Escut d'Alella Vinícola. El celler d'Alella

La indústria vitivinícola es va ensorrar. De mica en mica, es van replantar ceps resistents a la fil·loxera, tot i que ja mai més ens hem desempallegat d’aquest insecte.

La data 1907 en una entrada d'El celler d'Alella

El celler

La recuperació coincideix amb l’esplendor dels cellers modernistes arreu de Catalunya. Grans arquitectes van projectar autèntiques catedrals del vi. El 1906 Jeroni Martorell va ser l’encarregat de projectar el celler d’Alella (Maresme), que va finalitzar anys més tard en una segona etapa.

Façana amb el rètol d'El celler d'Alella

Martorell va destacar com a restaurador i conservador de monuments, com el monestir de Poblet, el de Sant Cugat del Vallès o les muralles de Montblanc. A més, és autor de destacats edificis com el de la Caixa d’Estalvis de Sabadell.

Esgrafiat que representa la verema. El celler d'Alella

A la façana destaca un esgrafiat, al·lusiu a la verema. Tres pagesos recullen i aboquen uns bons grapats de raïm dins les portadores. Aquests recipients duen unes nanses pensades per passar uns bastons anomenats semalers.

Detall d'un esgrafiat amb un home abocant raïm en una portadora. El celler d'Alella

Al fons, sota un cel ple de núvols, es veu una masia i més camps.

Esgrafiat amb una noia fent la verema. El celler d'Alella

Com a curiositat, cada 7 de setembre, Sant Sadurní d’Anoia celebra la Festa de la Fil·loxera on es rememora l’arribada i l’extinció d’aquesta temible plaga.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Àngel Guimerà, 62. Alella

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).