Sant Gregori

L’escala de la mort

L’església de Sant Gregori, a la Vall de Llémena.

El que per a una cultura és sagrat, per a la següent no és més que material d’utilitat. Des dels egipcis als romans tenim mostres de construccions fetes amb restes d’antigues edificacions.

Les pedres dels temples romans s’aprofitaven per a construir les muralles medievals. Les dels castells per fer cases; les tombes iberes servien per tapar les clavegueres romanes, …

Església de Sant Gregori
Sant Gregori

L’església de Sant Gregori

Des del segle IX es tenen notícies d’aquest temple situat a l’entrada de la Vall de Llémena (Gironès). Tot i això, l’origen de l’actual edifici l’hem de buscar dos-cents anys més tard. Amb el temps ha estat molt reformada i ampliada, fet que presenta un aspecte molt diferent del que devia tenir en els inicis.

Actualment l’edifici es troba als afores de la població. El nucli es va formar al segle XIX, més a la vora del camí ral procedent de Girona.

Pel que fa a l’exterior de l’església, a més del campanar, al costat esquerre de l’entrada hi ha una altra torre. Es tracta del comunidor. Aquest element era molt freqüent a les esglésies rurals. Des de les quatre finestres orientades als quatre vents, el capellà efectuava complicats rituals per tal de conjurar -comunir- les tempestes i evitar que es perdés la collita.

A més a més, uns metres més avall, trobem unes escales que salven un petit desnivell per baixar al carrer. Els graons són ni més ni menys que lloses sepulcrals.

És probable que, durant alguna d’aquestes remodelacions, es traguessin les lloses del terra i es col·loquessin per fer l’escalinata.

Fa una mica de cosa trepitjar-les, però l’entorn és tan bucòlic que fins i tot li dóna un valor afegit.

Església de Sant Gregori

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop