Capelleta a la porta de Sant Esteve de Llémena.

Uf, quin patiment!

A la façana de l’església de Sant Esteve de Llémena trobem l’escultura d’aquest xicot sostenint la seva palma, símbol del martiri i rodejat de tres angelets. M’ha resultat xocant veure com se’ls mira. Sembla que li deuen fer tanta por com a nosaltres.

Aquesta construcció encimbellada dalt d’un turó, es troba ja documentada al segle XI. Els terratrèmols del segle XV la van malmetre greument i va haver de ser reparada. Més endavant s’anà ampliant a mida que anava creixent la feligresia. La portalada és del segle XVIII.

El pas de la Guerra Civil només va afectar al mobiliari interior però, a diferència de moltes altres esglésies, l’edifici va sortir prou ben parat.

Sant Esteve de Llémena

El màrtir número u

Sant Esteve va ser el primer màrtir i segurament per això ho celebrem l’endemà de Nadal, perquè sigui el número u.

S’encarregava de les finances del primer equip d’apòstols. Però també tenia la tasca de tenir cura de les vídues que els seus companys posaven al seu càrrec. En un incendiari discurs davant el govern, va exaltar tothom amb les seves idees revolucionàries. Així que el van apedregar (en aquells temps no anaven amb tonteries).

Al segle IV, en una campanya per enfortir el catolicisme, es van començar a “trobar” màrtirs a tot arreu. Descobert el lloc on (suposadament) descansava el cos del sant, el van portar a una església, moment en el qual començà a ploure, després d’una llarga sequera. Es va considerar un miracle i des de llavors, és venerat per la pagesia. Tu diràs!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop