Roca-Rossa

Jo pago, tu pregues

Sovint em meravella com hi ha construccions que no aguanten un aiguat i d’altres que, malgrat la climatologia i el vandalisme, han sobreviscut 900 anys com qui no vol la cosa.

Aquesta ha estat la sorpresa en trobar el que resta del monestir de Roca-Rossa al bell mig d’una urbanització que primer va prendre posicions als anys 70 i més tard es va regular (quan ja no hi havia remei). 

Roca-Rossa

L’església de Santa Maria va ser la primera construcció a aixecar-se al segle XII i la darrera que queda dempeus. La resta de dependències ha desaparegut engolida per la vegetació, sota uns penosos xalets o, simplement, espoliada.

Roca-Rossa

Aquí hi vivia l’única de l’ordre dels agustins en tot el Maresme i fins al segle XIII va tenir el seu moment d’esplendor, ja que els nobles veïns hi feien donacions a canvi de pregàries. 

El terratrèmol de 1431 va debilitar els murs i la comunitat va desallotjar el recinte que va quedar abandonat. Tot això se sap per l’únic document conservat a Solsona que es va salvar en marxar el darrer monjo.

Al costat es va construir una masoveria de la qual només resten quatre parets.

Roca-Rossa

Fa pena veure la deixadesa en què es troba, al costat d’un camp de futbol, tot ple d’escombraries i oblidat de les institucions. Malgrat tot, encara es pot intuir un cert aire entre místic i romàntic.

Nota:
A mitjans de 2017 van tenir lloc unes polèmiques obres de restauració, que han deixat obsoletes les imatges d’aquest article. Pel que he vist, un excés de ciment i reixes han esborrat qualsevol rastre de romanticisme a l’edifici. Això sí, la poc respectuosa intervenció evitarà la seva degradació.

INFORMACIÓ PRÀCTICA