Ganimedes raptat a Barcelona

Tan famosa com el toro de les carreteres és l’escultura de Ganimedes de la desapareguda asseguradora ‘La Unión y el Fénix Español’. 

Creada a finals del XIX, la mateixa imatge la trobem a les principals ciutats peninsulars i ningú ha dit res d’eliminar-la, tot i tractar-se també d’un element publicitari.

L’au que es consumia i tornava a ressorgir de les cendres es va considerar el símbol idoni per a una companyia d’aquestes característiques, representació igualment utilitzada en altres països per empreses del mateix sector.

Escultura de Ganimedes coronant l'edifici de La Unión y El Fénix a Barcelona

Però, i el jove que l’abraça?

Segurament va ser fruit de la fusió de les dues companyies i es va convertir en Ganimedes amb l’àliga que el va raptar per dur-lo al costat de l’enamorat Zeus qui el recompensà amb la joventut eterna, un bon símil assegurador.

Per altra banda, el disseny de l’escultura de Ganimedes és obra del virtuós escultor francès René de Saint-Marceaux.

Quan la companyia va decidir traslladar aquí les seves oficines va encomanar el projecte a Eusebi Bona i Puig, qui, a diferència de la resta d’edificis del mateix passeig, decidí arrodonir la façana i fer-la més alta.

Eusebi Bona va ser un arquitecte nascut a Begur (Baix Empordà) el 1890. És considerat com un representant del monumentalisme, tot i què després va evolucionar a edificis més austers. Per exemple, a més d’aquest edifici del passeig de Gràcia, va ser autor de la seu del Banco Español de Crédito a plaça Catalunya i de la remodelació del palau de Pedralbes.

Per acabar, les altres escultures de l’edifici van ser obra del prolífic Frederic Marès i són al·legories de la maternitat, la indústria, les arts i l’agricultura.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Passeig de Gràcia, 21. Barcelona 

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).