El noi dels encàrrecs

Escultura d’Hermes al carrer Bergara.

Quatre segles abans de la fundació de Roma, Hèrcules travessà la Mediterrània amb nou vaixells cercant el velló d’or. La novena nau, tripulada per Hermes, es va perdre durant una tempesta i va anar a parar als peus de Montjuïc, on fundà una ciutat amb el nom de Barcanona (barca novena).

Al segle XV es va estendre la llegenda i al XIX es va consolidar, deixant la seva empremta a molts llocs de la ciutat. Al carrer Bergara 9 hi ha un immoble projectat el 1881 per Emili Salas que, com a anècdota, va ser l’arquitecte de l’edifici que Gaudí va transformar anys més tard en la Casa Batlló.

També, vuit anys més tard, projectà l’habitatge que veiem al número 11, ja plenament modernista. Els dos van ser per a una mateixa propietària: Emília Carles i Tolrà, vídua que es va fer càrrec de l’empresa tèxtil de la família a Castellar del Vallès i obtingué el títol de marquesa. Al balcó principal dins una mena de capella trobem el déu Hermes, encara que a primera vista, sembla una noia.

escultura d'Hermes al carrer Bergara.
Lladre, músic, comerciant: un déu multifuncions.

Qui era Hermes?

Bona pregunta! Així entre nosaltres, era el noi dels encàrrecs de l’Olimp, fill de Zeus i d’una mortal. Poc després de néixer ja va fer la primera bretolada robant les vaques d’Apol·lo. A més va inventar la lira que Apol·lo li canvià pel seu bastó de pastor. Amb aquest bàcul, que tenia el do de dormir a qui fos, Hermes va separar dues serps que es van enroscar al pal i allà es van quedar, convertint-se en el seu símbol, anomenat caduceu.

Va ser el missatger dels déus, que li van donar unes sandàlies i un barret amb ales perquè fes més via. Per aquest motiu és el protector dels viatgers. I també del comerç i la indústria: tot el que necessiti portar informació o béns d’un lloc a l’altre, que era la seva feina. Per això, un altre símbol molt relacionat amb ell és l’engranatge. També és venerat pels lladres, ja que ell ho era. I de la música, perquè va inventar la lira. I moltes més coses que ara no vénen al cas.

Tot és ple de símbols

Fixeu-vos bé amb l’escultura d’Hermes, perquè duu el caduceu amb les serps, el barret amb les ales de missatger i l’engranatge.

Resulta curiós que normalment se’l representi mig nu i aquí el veiem vestit de noia. És per l’estreta relació amb els atributs de la deessa Fortuna que, per determinar la sort, feia girar una roda. Amb el temps es convertí en un engranatge, segurament perquè anava millor amb la ideologia industrial del moment.

Per altra banda, la unió perfecta del femení i el masculí era una altra idea platònica que representava les dues forces contràcies de l’ésser humà. I ara, l’escultura d’Hermes ofereix la seva labor protectora a l’hotel que ocupa l’edifici.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Bergara, 9. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).