Símbol rural i industrial

Els relleus del Banco Rural y Mediterráneo al Passeig de Gràcia.

A Passeig de Gràcia amb Gran Via de les Corts Catalanes (Barcelona) s’aixequen els que en el seu dia van ser els edificis més alts de Barcelona.

Al segle XIX, la Casa Enric Losada va ser una de les primeres a establir-se en aquest carrer. Als anys 50 s’enderrocà i Agustí Borrell projectà aquí la seu del Banco Rural y Mediterráneo

Inspirat en l’escola de Chicago, aquest monstre ‘racionalista’ de 13 pisos responia al desig grandilocuent del règim de l’època. Al terrat, la ‘jet set’ se la passava de festa en festa a la glamurosa Terraza Martini.

Noia agafant un cavall. Relleus del Banco Rural al Passeig de Gràcia
El camp i la indústria.

Escultura i etnologia

Segurament aquest edifici no us agrada, però fixeu-vos amb els grans relleus que hi ha a banda i banda de l’entrada principal. Són obra de l’escultor Eudald Serra i Güell, qui va col·laborar estretament amb el museu Etnològic.

A més d’escultor, Serra era etnòleg. Juntament amb Llorenç Artigas, formà part de l’avantguarda de postguerra i la seva obra es considera surrealista.

Però Serra va fer també expedicions a països llunyans, adquirint objetes a càrrec de l’Ajuntament. En un viatge al Japó va aprendre la manera de fer allà la ceràmica i va modelar caps de terracota del nadius.

A l’esquerra, una noia frena un cavall, símbol de la part ‘rural’ del banc. En segon pla es veu un tren i una excavadora, imatge de progrès.

A la dreta, un noi rodejat de símbols marítims, referència directa al nom de l’entitat.

Noi mariner. Relleus del Banco Rural al Passeig de Gràcia
La Mediterrània.

Encara que actualment els relleus del Banco Rural han perdut el seu sentit, val la pena observar-los amb deteniment mentre la gent els ignora passant de llarg.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Passeig de Gràcia, 16. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).