Relleu escultòric d'Eudald Serra.

Símbol rural i industrial

Els relleus del Banco Rural y Mediterráneo al Passeig de Gràcia.

A Passeig de Gràcia amb Gran Via de les Corts Catalanes (Barcelona) s’aixequen els que en el seu dia van ser els edificis més alts de Barcelona.

Al segle XIX, la Casa Enric Losada va ser una de les primeres a establir-se en aquest carrer. Als anys 50 s’enderrocà i Agustí Borrell projectà aquí la seu del Banco Rural y Mediterráneo

Inspirat en l’escola de Chicago, aquest monstre ‘racionalista’ de 13 pisos responia al desig grandilocuent del règim de l’època. Al terrat, la ‘jet set’ se la passava de festa en festa a la glamurosa Terraza Martini.

Noia agafant un cavall. Relleus del Banco Rural al Passeig de Gràcia
El camp i la indústria.

Escultura i etnologia

Segurament aquest edifici no us agrada, però fixeu-vos amb els grans relleus que hi ha a banda i banda de l’entrada principal. Són obra de l’escultor Eudald Serra i Güell, qui va col·laborar estretament amb el museu Etnològic.

A més d’escultor, Serra era etnòleg. Juntament amb Llorenç Artigas, formà part de l’avantguarda de postguerra i la seva obra es considera surrealista.

Però Serra va fer també expedicions a països llunyans, adquirint objetes a càrrec de l’Ajuntament. En un viatge al Japó va aprendre la manera de fer allà la ceràmica i va modelar caps de terracota del nadius.

A l’esquerra, una noia frena un cavall, símbol de la part ‘rural’ del banc. En segon pla es veu un tren i una excavadora, imatge de progrès.

A la dreta, un noi rodejat de símbols marítims, referència directa al nom de l’entitat.

Noi mariner. Relleus del Banco Rural al Passeig de Gràcia
La Mediterrània.

Encara que actualment els relleus del Banco Rural han perdut el seu sentit, val la pena observar-los amb deteniment mentre la gent els ignora passant de llarg.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Passeig de Gràcia, 16. Barcelona

Saber més

Què veure a prop