Aquarel·la amb una vista de l'església de Sant Sadurní de Montornès del Vallès.

Pobles oblidats

Itinerari per la Serralada Litoral.

A la cara oest del parc de la Serralada Litoral hi ha una carretera que comunica unes poblacions que van tenir la desgràcia de trobar-se en el lloc equivocat quan va esclatar l’especulació industrial. Ara, només escoltar el seu nom, les relacionem amb fàbriques i polígons.

Amb la ruta d’avui voldria fer-te descobrir que, malgrat tot, encara s’hi amaguen indrets plens de naturalesa verge i de troballes artístiques.

Jo he començat des de Vilassar de Mar però, com que és un itinerari circular, el pots iniciar a qualsevol punt.

Per començar, agafem la B-20: si vens de Barcelona, pren la sortida 22 i si vens de Girona, la 23. Enfila per la carretera de la Conreria (B-500). En arribar al punt més alt veuràs a mà esquerra la casa de colònies Pere Tarrés (Tiana). Puja pel carrer que tens a mà dreta per visitar l’enigmàtic cementiri del còlera (en realitat van morir de febre groga).

Cementiri del Còlera. Itinerari per la Serralada Litoral
Cementiri del còlera.

Entrem al Vallès Oriental

Continuem per la carretera i arribem a Sant Fost de Campsentelles. Segueix les indicacions per anar al cementiri, on sembla que ningú es mori perquè hi ha pocs nínxols amb nom.

Cementiri de Sant Fost de Campsentelles.
Cementiri de Sant Fost de Campsentelles.

Allà continuarem per una pista de terra (compte amb els vehicles baixos) fins arribar a l’ermita de Sant Cebrià de Cabanyes, al mig del bosc. Recentment s’ha descobert al MNAC el retaule que es creia desaparegut.

Església de Sant Cebrià de Cabanyes. Itinerari per la Serralada Litoral
Sant Cebrià de Cabanyes.

Seguim per la pista fins la carretera B-5001 i continuem direcció La Roca del Vallès. Tanmateix, a Montornès pots fer una tranquil·la passejada a peu per la recuperada vora del riu Mogent.

Camí del Mogent a Montornès del Vallès. Itinerari per la Serralada Litoral
Camí del Mogent.

Després anem al centre de la població per admirar la interessant església de Sant Sadurní, dedicada a aquest bisbe de Tolosa. Tot i que documentat al segle XII, l’edifici actual és el resultat d’una important reforma efectuada al segle XVI.

Aquarel·la amb una vista de l'església de Sant Sadurní de Montornès del Vallès.
Església de Sant Sadurní.

Tot seguit, tornem a la carretera i, un cop passat Vilanova del Vallès, veuràs a mà dreta la indicació per anar al santuari de Santa Quitèria, amb unes boniques vistes de la zona.

Santuari de Santa Quitèria. Itinerari per la Serralada Litoral
Santuari de Santa Quitèria.

A continuació ens arribem a La Roca del Vallès per passejar pel casc antic i veure l’església de Sant Sadurní (es veu que aquest sant era popular per la zona) amb una curiosa torre del rellotge.

Església de Sant Sadurní a La Roca del Vallès
Església de Sant Sadurní. La Roca del Vallès.

Encabat seguirem per l’antiga carretera de Granollers a Mataró (C-1415c) que passa pel mig de densos boscos. Si és primavera podràs gaudir d’impactants camps de conreu florits.

Camps florits a La Roca del Vallès

I tornem al Maresme

Més amunt passarem pel solitari coll de Parpers, amb una benzinera abandonada que recorda que no fa tant aquesta era l’única via de comunicació entre el Vallès i el Maresme.

Per acabar aquest itinerari per la Serralada Litoral, suggereixo fer aquí una breu aturada per veure l’amagada i oblidada capella que hi ha darrere uns xiprers, fosc homenatge a les víctimes de la guerra civil.

Capella del Coll de Parpers. Itinerari per la Serralada Litoral

La tornada es pot fer per on et vingui més de gust: per la nacional o per l’autopista.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure plànol

Saber més

Què veure a prop