Pobles oblidats

Itinerari per la Serralada Litoral.

A la cara oest del parc de la Serralada Litoral hi ha una carretera que comunica unes poblacions que van tenir la desgràcia de trobar-se en el lloc equivocat quan va esclatar l’especulació industrial. Ara, només escoltar el seu nom, les relacionem amb fàbriques i polígons.

Amb la ruta d’avui pretenc que descobreixis que, malgrat tot, encara s’hi amaguen indrets plens de naturalesa verge i de troballes artístiques. Jo he començat des del Maresme però, com que és un itinerari circular, el pots iniciar a qualsevol punt.

Per començar, ves a cercar la B-20: si vens de Barcelona, pren la sortida 22 i si vens de Girona, la 23. Enfila per la carretera de la Conreria (B-500). En arribar al punt més alt veuràs a mà esquerra la casa de colònies Pere Tarrés (Tiana). Puja pel carrer que tens a la dreta per visitar l’enigmàtic cementiri del còlera. En realitat, van morir de la febre groga, malaltia portada per uns mariners el 1870 i que ràpidament infectà el barri de la Barceloneta. Les persones malaltes foren internades a l’edifici de la Conreria i els difunts s’enterraren en una fosa en aquest cementiri improvisat.

Cementiri del Còlera. Itinerari per la Serralada Litoral
Cementiri del còlera.

El Vallès Oriental

Continua per la carretera i arribaràs a Sant Fost de Campsentelles. Segueix les indicacions per anar al cementiri, on sembla que ningú es mori perquè hi ha pocs nínxols amb nom.

Cementiri de Sant Fost de Campsentelles.
Cementiri de Sant Fost de Campsentelles.

Allà continua per una pista de terra (compte amb els vehicles baixos) fins arribar a l’ermita de Sant Cebrià de Cabanyes, al mig del bosc. En si l’edifici del segle XII tampoc és que sigui res de l’altre món, però es troba immers en un paratge idíl·lic amb unes bones vistes sobre el Vallès. Cebrià de Cartago fou un bisbe que, degut a la seva qüestionable actuació davant les persecucions contra els cristians, provocà una profunda divisió entre la comunitat.

Església de Sant Cebrià de Cabanyes. Itinerari per la Serralada Litoral
Sant Cebrià de Cabanyes.

Continua per la pista fins a la carretera B-5001 i seguidament, ves en direcció a la Roca del Vallès. Tanmateix, si et ve de gust, a Montornès pots fer una tranquil·la passejada a peu per la recuperada vora del riu Mogent i contemplar l’aiguabarreig que forma amb el riu Congost, punt on neix el riu Besòs.

Camí del Mogent a Montornès del Vallès. Itinerari per la Serralada Litoral
Camí del Mogent.

Després arriba’t fins al centre de la població per admirar la interessant església de Sant Sadurní, dedicada a aquest bisbe de Tolosa. Tot i que documentat al segle X, l’edifici actual és el resultat d’una important reforma efectuada al segle XVI que només va respectar l’absis romànic i sobrealçà el campanar. Al seu voltant sorgí la sagrera i durant segles aquest fou el centre de la població.

Aquarel·la amb una vista de l'església de Sant Sadurní de Montornès del Vallès.
Església de Sant Sadurní.

Vilanova del Vallès

Tot seguit, torna a la carretera i, un cop passat Vilanova del Vallès, veuràs a mà dreta la indicació per anar al santuari de Santa Quitèria, amb unes boniques vistes de la zona. Tot i que documentat al segle X, el santuari ha patit nombroses reformes al llarg del temps que li han canviat la fesomia. Una llegenda del segle XIX explica que un brot de ràbia va amenaçar la població i van fer una prometença a la santa, que els deslliurà. Des d’aquell moment se celebra un aplec al maig, data en què es fan unes rosques de pa, que es beneeixen i es mengen, com a antídot contra la ràbia.

Santuari de Santa Quitèria. Itinerari per la Serralada Litoral
Santuari de Santa Quitèria.

La Roca del Vallès

A continuació acosta’t fins a la Roca del Vallès per passejar pel barri antic i veure l’església de Sant Sadurní (sembla que aquest sant era ben popular per la zona) amb la peculiar torre del rellotge. Fundada al segle X per l’abadessa Emma de Sant Joan de les Abadesses, pràcticament no conserva res dels orígens romànics. Al segle XVI fou engrandida i s’afegí la interessant portalada. A la llinda hi ha un escut que les fonts consultades diuen que es tracta del de Barcelona, fent referència al carreratge, un dret adquirit en temps medievals. A mi, però, m’hauràs de perdonar, però després d’observar-lo detingudament, no li veig cap similitud amb l’escut de la ciutat comtal.

Església de Sant Sadurní a La Roca del Vallès
Església de Sant Sadurní. La Roca del Vallès.

Seguidament, continua per l’antiga carretera de Granollers a Mataró (C-1415c) que passa pel mig de densos boscos. Si és primavera podràs gaudir d’impactants camps de conreu florits.

Camps florits a La Roca del Vallès

Tornada al Maresme

Més amunt passaràs pel solitari coll de Parpers amb una benzinera abandonada que recorda que no fa tant aquesta era l’única via de comunicació entre el Vallès i el Maresme. Per acabar aquest itinerari per la Serralada Litoral, et suggereixo fer aquí una breu aturada per veure l’amagada i oblidada capella que hi ha darrere uns xiprers. És un fosc homenatge a les víctimes de la guerra civil.

Capella del Coll de Parpers. Itinerari per la Serralada Litoral

La tornada la pots fer per on et vingui més de gust: per la nacional o per l’autopista.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure plànol

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).