Església de Rocafort de Queralt.

El safrà dels indians

Documentat al segle XI, Rocafort de Queralt (Conca de Barberà) va ser fundat, com la majoria de poblacions dels voltants, per detenir les invasions i repoblar el territori. Em sap greu dir-ho, però el seu fundador, Guerau de Guitard, precisament va morir a mans dels sarraïns.

Una bona època

El nucli antic conserva el sabor d’altres temps. Només entrar trobem l’església de Sant Salvador, del segle XVIII i amb una portalada d’aire barroc.

Rocafort de Queralt. Façana barroca de l'església de Sant Salvador.
Salvador barroc.

Fixeu-vos amb el pany. Als segles XVIII i XIX aquestes peces, en part decoratives, també tenien el seu significat. En aquest cas, la forma de corona podria tenir alguna explicació de caràcter polític en la qual no entraré.

Pany a la porta de l'església de Sant Salvador. Rocafort de Queralt
Simbolisme a la porta?

Aquest segle va ser de bonança i de creixement demogràfic fet que propicià la construcció, això sí, a costa d’un impost extra als vilatans.

Campanar de l'església de Sant Salvador. Rocafort de Queralt
Bons temps, església nova.

La vila

Encara podem veure una part del clos murallat que protegia la vila i dels portals d’entrada.

Portal medieval d'entrada a la vila. Rocafort de Queralt
Aquí manca una normativa del patrimoni.

A prop tenim l’edifici noucentista de l’ajuntament amb una façana recoberta d’esgrafiats. A principis del segle XX, amb el comerç del safrà molts habitants van anar a Cuba a fer fortuna. En tornar, van col·laborar amb diverses obres, com aquesta, que originalment va ser escola.

Esgrafiats a la façana de l'Ajuntament.  Rocafort de Queralt
D’escola a ajuntament.

Assaig modernista

L’edifici estrella és el celler, entre modernista i noucentista (1918), el primer que va projectar Cèsar Martinell i on va assajar l’arc parabòlic de Gaudí per guanyar espai. Donada l’escasedat de fusta en temps de la Primera Guerra Mundial, s’utilitzà el maó vist a tota la construcció.

Celler modernista de Rocafort de Queralt
Funcional no està renyit amb artístic.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop