Pa per a tothom

Avui fem una visita a Glorieta, petit nucli medieval que forma part del terme de Passanant i Belltall (Conca de Barberà). El que més destaca de lluny, és la torre del desaparegut castell del segle XII, bastit durant la lluita contra els sarraïns. La fortificació anà passant de mà en mà, fins que finalment, al segle XIII és donada a l’orde de Sant Joan de Jerusalem, és a dir, els hospitalers, els quals donaven assistència (hospitalitat) i defensa als pelegrins. Com a terra de frontera amb els sarraïns, aquesta era una zona molt perillosa.

Aquarel·la amb una panoràmica de Glorieta amb la torre del castell.
Panoràmica de Glorieta.

Aigua ben aprofitada

A l’entrada del nucli, hi ha els rentadors. Un enginyós sistema aprofita l’aigua de la font per rentar i finalment, també per regar els horts. Aquest procediment és comú en altres poblacions de la comarca, on hi havia escassedat d’aigua.

Aprofitament de l'aigua de la font.
De la font al safareig.

Arran les descobertes de Pasteur i Koch, al segle XIX es va valorar la funció higiènica de l’aigua. Arreu es començaren a cobrir les clavegueres i es construïren fonts i safareigs públics. Per utilitzar el rentador, normalment es cobrava un petit impost. Una gran millora va ser la construcció d’un cobert per evitar les inclemències, com pots veure aquí. Malgrat la duresa de la tasca de rentar, molts testimonis tenen un bon record pel fet social. Qui no recorda la dita ‘fer safareig’?

Passejant per l’únic carrer, trobaràs el forn comunal. A l’edat mitjana, la producció de pa i derivats dels cereals era una necessitat bàsica, sovint controlada pel senyor feudal. Cada casa preparava el seu i el duia al forner o fornera per coure’l.

Forn de pa comunal.
Només el forner podia coure el pa.

El recinte medieval

Seguidament passa sota el Portal de Glorieta. Adossat a un edifici del segle XVI, és l’únic record que queda de la muralla medieval que tancava el nucli.

Sota el portal medieval. Visita a Glorieta (Conca de Barberà)
És tan petit que quan entres ja has sortit.

Fora dels antics murs se situa l’església, inicialment romànica i refeta al segle XIX. Com pots veure per l’anagrama de la porta, està dedicada a la Mare de Déu. Les lletres AM sobreposades fan esment a la salutació que, segons les escriptures, l’àngel li va dedicar a la Verge: Ave Maria. Vindria a ser com un “Hola, Maria!”

Portalada del segle XIX de l'església de Santa Maria. Visita a Glorieta (Conca de Barberà)
L’anagrama d’Ave Maria.

Un detall inusual és el fet que hi hagi dos campanars de cadireta separats. En temps recents van robar les dues campanes que antigament havien estat col·locades gràcies a la col·laboració dels veïns.

Campanar de l'església de Santa Maria. Visita a Glorieta (Conca de Barberà)
El campanar sense campana.

Recordant els avantpassats

Continuant amb aquesta visita a Glorieta, veuràs que el carrer acaba en una placeta on hi ha un mural actual amb unes simpàtiques figuretes de ferro. Tanmateix, tot té un perquè. En aquest indret hi havia l’antic cementiri de Glorieta, que el temps havia convertit en un racó abandonat on els gossos jugaven amb l’os d’algun difunt a la boca.

Intervenció artística de Josep Bou. Visita a Glorieta (Conca de Barberà)
Passejant per la paret.

Un dia, Josep Bou, fotògraf i artista veí de Glorieta es va arriscar proposant a l’ajuntament de fer-hi una intervenció artística que retés homenatge als avantpassats i a la quotidianitat dels infants jugant amb els animals. I aquí en tens el resultat!

Intervenció artística a l'antic cementiri. Visita a Glorieta (Conca de Barberà)
Homenatge als primers habitants.

Per acabar, ja que hi ets, visita el cementiri, on podràs veure les esteles medievals, que marcaven llocs d’enterrament i actualment són elements decoratius.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).