Pega que enganxa

Can Peguera, un barri de Barcelona que es conserva com fa un segle.

Des de temps immemorials es coneix l’elaboració de la pega per a diversos usos. El procés consisteix a fer unes incisions al pi negre i d’altres coníferes, d’on s’extreu una resina.

Segons el grau de refinament, s’utilitzava en farmàcia, en la construcció de vaixells, en l’elaboració de vernissos o cola per enquadernar llibres. Aquí es coneix amb el nom de pega grega. Els grecs l’utilitzaven en una arma naval, inventada al segle VII, que cremava els vaixells fins i tot sota l’aigua.

Al barri barcelonès de Vilapicina sembla que els romans ja es dedicaven a la producció de pega. Segles més tard va existir un mas conegut com a Can Peguera, perquè extreia i elaborava pega, potser de la pineda que ara porta el nom de Turó de la Peira.

Panoràmica de les teulades de Can Peguera. Nou Barris. Barcelona

La finca de la marquesa

Els terrenys de la masia eren propietat de Maria Dolors d’Amat-Càrcer, vuitena Marquesa de Castellvell, títol concedit al segle XVIII per Felip V als catalans fidels a la seva causa.

Amb motiu de les obres de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929, van arribar a Barcelona un gran nombre d’immigrants. La majoria malvivien en barraques als voltants de Montjuïc. Per aquest motiu es van construir quatre grans nuclis d’habitatges, distribuïts fóra del centre urbà. Un dels que sobreviu és el de Can Peguera, construït als terrenys de la senyora marquesa.

Panoràmica de les teulades de Can Peguera. Nou Barris. Barcelona

Les cases barates d’Horta, del Governador o de Ramon Albó, són alguns dels noms que ha rebut aquesta urbanització de cases baixes i ben arrenglerades, que encara conserven l’aspecte inicial. El projecte va ser obra de Xavier Turull, arquitecte noucentista que va deixar un ampli llegat especialment a la Garriga.

A la plaça del barri destaca la façana d’estil colonial, de l’església de Sant Francesc Xavier. Desconec l’autor, tot i que és possible que fos també de Turull.

Església de Sant Francesc Xavier. Nou Barris. Barcelona

Un sant de casa bona

Francesc Xavier va ser un missioner jesuïta nascut al segle XVI al castell de Javier, a Navarra. Venia de família noble i va marxar a París a estudiar. Allà va conèixer Ignasi de Loiola que es convertí en gran amic seu. La seva obra va tenir lloc especialment a l’extrem orient, on va anar per desig del govern portuguès.

Durant la Guerra Civil, l’església es convertí en ‘casa del poble’, en un barri especialment favorable a la república.

Tocant a l’església trobem l’únic bloc, construït el 1949. A la cantonada, una petita rajola ens recorda la celebració de la Festa de l’Arbre de 1956.

Rajola commemorativa de la festa de l'Arbre a Can Peguera. Nou Barris. Barcelona. Guivernau.

Aquesta diada, de caràcter ecològic, es va començar a celebrar al segle XIX, tot i que hi ha diverses versions sobre qui la va iniciar. La festa aviat es va establir a tot l’Estat. Amb la dictadura es va polititzar, vinculant-la a més amb la Verge del Roser. A moltes poblacions i barris trobareu aquesta mateixa rajola dissenyada per Guivernau, important ceramista dels anys 50.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).