Aiguamolls. Sant Pere Pescador. Fluvià. Alt Empordà

Entre el riu i la mar

Itinerari pel Fluvià, seguint el tram final.

Sembla evident que el mot Fluvià prové del llatí ‘Fluvianum’ que, mira tu per on, vol dir riu.

Amb prop d’un centenar de quilòmetres, el riu Fluvià (és a dir el riu riu), neix més avall d’Olot (Garrotxa) i desemboca a Sant Pere Pescador, a l’Alt Empordà. En aquest punt forma els aiguamolls, un delicat ecosistema, amenaçat per urbanitzacions, càmpings i un turisme poc respectuós amb la natura.

Petit peix a la ribera del riu. Alt Empordà

Tot i això, un breu passeig per aquest indret tan especial, ens ajudarà a apreciar la riquesa que s’amaga entre les aigües dolces i salades. Segurament us sentireu temptats de visitar el Parc Natural dels Aiguamolls, molt més conegut, però aquest espai, més anònim, mereix també una visita.

Itinerari pel Fluvià. El riu vist entre els arbres. Alt Empordà

L’inici

Per començar, deixeu el vehicle al punt d’informació de Sant Pere Pescador i allà mateix seguiu el sender, que de vegades és estret i d’altres és una pista. El camí és molt fàcil i planer. Aneu a poc a poc. Escolteu els ocells. I observeu.

Insecte en una flor. Alt Empordà

Antigament, una bona part de la plana empordanesa era una zona humida. La sedimentació, la tala indiscriminada d’arbres i els assentaments humans i l’agricultura van provocar l’assecament de les llacunes. El pitjor va arribar a mitjans del segle XX amb la construcció d’urbanitzacions.

Flora a la vora del Fluvià. Sant Pere Pescador. Alt Empordà

Al segle XVII, el Fluvià va ser la barrera que va frenar l’avanç de l’exèrcit francès, després de caure Figueres.

Des del camí veureu l’Illa d’en Caramany. Amb bona sort, podreu veure, de lluny, aus que trien aquest tranquil paradís per niuar.

Illa de Caramany. Sant Pere Pescador. Fluvià. Alt Empordà

On el riu acaba

Abans de desembocar al mar, el pas del riu es fa més estret. És l’anomenada Gola del Fluvià.

Itinerari pel Fluvià. Gavines damunt l'aigua. Sant Pere Pescador. Alt Empordà

Finalment anem a parar a l’extensa platja. La mateixa on fa vint-i-cinc segles van arribar els grecs per establir colònies comercials. Per cert, el mot Empordà prové del grec ‘Empòrion’, que vol dir ‘els mercats’. Mateixa procedència que Empúries.

Itinerari pel Fluvià. Soca d'arbre damunt la sorra. Sant Pere Pescador.

Passegem per la platja de Can Martinet on trobareu moltes closques, arrossegades per les onades i disseminades de manera que semblen convertir la sorra en una mena de Via Làctia.

Petxina a la sorra

Si aneu fora de l’època estival, podreu gaudir de la immensitat de l’horitzó i d’una gran calma. Fixeu-vos amb les erràtiques petjades dels ocells. N’hi ha de gavines, mascarells, puputs i mil més i totes diferents!

Itinerari pel Fluvià. Pejades d'au a la sorra. Sant Pere Pescador.

Segles als peus

Penseu també que la sorra que trepitgeu està formada per granets de roca i de closques esmicolades. Quan l’aigua, del riu o del mar, pica la roca, aquesta es va dividint en parts més i més petites que els corrents arrosseguen, fins a formar les platges. Quants milers d’anys haurà necessitat la natura per aconseguir només aquestes dunes?

Itinerari pel Fluvià. Estaques clavades a la sorra. Sant Pere Pescador. Alt Empordà

Aneu caminant per la platja fins que veieu un aparcament. Allà comença el camí de tornada, que enllaçarà amb el que hem fet a l’anada en aquest itinerari pel Fluvià.

Resulta evident que aquest espai no gaudeix del manteniment que seria d’esperar. Senyals caiguts, camins tallats o intransitables, miradors que fa temps han deixat de ser segurs i restes de brutícia desllueixen un entorn ja de per si prou amenaçat. Tot i això, la natura lluita per recuperar el seu lloc.

Itinerari pel Fluvià. Joncs que creixen als aiguamolls. Sant Pere Pescador. Alt Empordà

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Distància: 6 km, anada + tornada. Itinerari parcialment circular

Desnivell: és totalment pla i molt fàcil de fer

Adaptabilitat: Un bon tram és apte per a persones amb mobilitat reduïda. Vegeu les alternatives al mapa

Saber més

Què veure a prop