Fer córrer corrent el correu

La primera estafeta rural de correus és a Mataró.

Enviar comunicats no és cosa d’ara. Mil anys abans de Crist, que ja són anys, assiris i perses tenien un servei de correus per distribuir els edictes reials arreu del territori.

Els romans, que copiant i perfeccionant no tenien rival, van utilitzar els esclaus i les seves pròpies vies de comunicació per dur notícies d’una província a l’altra.

No va ser fins al segle XIV que es va crear una mena de servei de correus disponible per a ús privat. Els missatges els duien genets que canviaven de cavall en llocs anomenats ‘postes’.

Tothom sap que Mataró va ser la primera població de la península on va arribar el tren. I amb ell, nou anys més tard, el 1857, el primer servei de correus per ferrocarril. Sobre aquest punt hi ha una discòrdia amb l’anomenat ‘tren de la fresa’ de Madrid a Aranjuez. Sembla documentat que la monarquia d’aquell temps el va utilitzar pocs anys abans per enviar correspondència.

La primera estafeta rural de correus. Valldeix. Mataró

La primera estafeta

Sigui com sigui, al segle XVIII només l’estafeta de Mataró (Maresme) donava servei a la zona del Maresme. Així doncs, aquesta és la primera estafeta rural de correus de la península.

En italià, l’estrep per posar els peus a la muntura es diu ‘staffa’. D’aquí ve el mot estafeta que rebien aquests correus. Més tard, s’utilitzaren carruatges i finalment el ferrocarril.

El nom estafeta va passar a designar el lloc on es dipositaven les cartes per enviar i es recollien les rebudes. Des d’aquí, els carters repartien la correspondència. No obstant això, als anys cinquanta del segle XX, hi havia zones de difícil accés, com les primeres urbanitzacions de carrers impossibles.

Aquarel·la de la primera estafeta de correus, situada a la carretera de Valldeix, a Mataró (Maresme).

Per resoldre-ho i donar un servei com cal, es construïren petites estafetes rurals. Doncs bé, altra vegada tenim a Mataró com la primera ciutat amb un d’aquests microcentres de gestió, el 1956, a la carretera de Valldeix. Aquest topònim lligat a una antiga vila rural, és de difícil lectura, però podria fer esment a la complicada orografia de la zona.

sostre de la primera estafeta rural de correus. Valldeix. Mataró

Sobre lacrat

En aquest punt, una mena de gran bústia de pedra llueix l’escut de la ciutat, la data de la seva creació i la pomposa inscripció que testimonia que va ser la primera.Sota l’escut, veiem un sobre lacrat. A partir del segle XVI, s’utilitzava una pasta de color vermell feta amb resina i goma que permetia impressionar el segell de qui ho enviava. Un cop sec, el sobre quedava ben tancat, a resguard de mirades alienes.

En aquest cas, veiem cinc cercles de lacre. Generalment, amb un hi havia prou, però amb cinc volia dir màxima seguretat i confidencialitat. Comunicats extraordinàriament importants podien fins i tot anar lligats amb cordill i dur sis lacres.

La primera estafeta rural de correus. Valldeix. Porta amb l'escut de Mataró

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carretera de Valldeix. Mataró

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).