El gatet juganer

Per començar, amb la industrialització del segle XIX, els Regàs de Mataró es convertiren en industrials tèxtils. Més tard, el nebot Joaquim Coll, es va fer càrrec del negoci, però més orientat al gènere de punt. Ja com a empresari de renom, va encarregar el projecte del seu habitatge familiar -la casa Coll i Regàs– a Josep Puig i Cadafalch.

L’arquitecte modernista, amb el seu equip de grans professionals, va crear una meravella al carrer Argentona de Mataró. No obstant això, de l’edifici ara no en parlaré, ja ho han fet altres persones més qualificades. Al final he posat diversos enllaços.

Només ens fixarem amb el detall escultòric de la porta d’entrada, realitzat per Eusebi Arnau. Aquest artista és l’autor de les escultures de la casa Lleó Morera, Amatller, Hospital de Sant Pau i del Palau de la Música a Barcelona. I és que Puig i Cadafalch es rodejava dels millors artesans.

Casa Coll i regàs. Mataró. Maresme. Modernisme. escultura d'una llebre amb un drap.

La filosa

Al timpà destaca una noia jove que fila. Amb una mà sosté el fus amb la floca de fibra. A un costat, voleia la roba del vestit d’inspiració medieval. A l’altre, no sabem ben bé si s’escampen els llargs cabells o la fibra del fus.

La imatge d’una dona filant la trobem en diversos escrits i pintures. Per exemple, Zurbarán pintà la verge Maria filant, il·lustrant el que explica un evangeli apòcrif. Velázquez també representà unes dones filant, però el rerefons era un altre.

Una altra pintura mostra santa Isabel d’Hongria filant quan era una nena. Filla d’un rei -segle XIII-, Isabel es va casar amb 14 anys i va tenir una filla -que es casaria amb Jaume I-. Era molt caritativa i fins i tot la llegenda diu que teixia vestits per als pobres.

Casa Coll i regàs. Mataró. Maresme. Modernisme. Escultura d'una noia filant a la porta.

Simbolisme industrial

Sigui com sigui, la imatge d’una noia filant es convertí en símbol de la indústria tèxtil. La pots veure també a la façana de la Casa Berenguer -un altre industrial tèxtil- al carrer Diputació de Barcelona. De fet, Joaquim Coll l’utilitzà en un cartell publicitari de la seva fàbrica.

Amb la mà dreta sosté una borla de les utilitzades per a lligar les cortines. Aquest i altres objectes de passamaneria, com els cordons o serrells que pengen del timpà, també són confeccions del mateix ram tèxtil.

Més avall, dues simpàtiques mènsules ens segueixen remetent a l’activitat industrial del propietari. Trobem una llebre que sembla estar plegant un drap -potser un símil de la rapidesa?- i un gat ben casolà jugant amb un cabdell.

Casa Coll i regàs. Mataró. Maresme. Modernisme. Detall d'un gat jugant amb un cabdell.

Finalment, l’imaginari s’estén més enllà de la porta, tant a la façana com l’interior de l’habitatge, però si t’ho explico tot, no tindràs res per a descobrir!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer d’Argentona, 55. Mataró

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).