El mar i les flors

Can Plantada a Vilassar de Mar.

Vilassar de Mar (Maresme) té patrimoni de prou qualitat per a enorgullir-se. Edificis de diverses èpoques, el cementiri modernista, interessants museus -algun que no acaba de tornar a obrir- i carrers molt ben conservats que ens parlen d’una època gloriosa de la vila.

En diversos articles he parlat d’algunes joies que cal visitar. Avui li toca el torn a una vil·la d’estiueig que sembla ignorada fins i tot pels vilatans.

Passar l’estiu

En primer lloc, Can Plantada és una torre construïda el 1925, segons el corrent noucentista. És a dir, poca decoració i ben posada.

Es troba al carrer Colom, la primera gran avinguda residencial, amb xalets i jardins de principis del segle XX, que donava aire al nucli vell. En aquesta via trobem una bona mostra d’habitatges noucentistes signats per bons arquitectes com Eduard Ferrés.

En aquest cas, el projecte va anar a càrrec de Josep Plantada i Artigas, que en aquella època era arquitecte municipal de Barcelona. A ell es deuen diversos edificis a Barcelona, Badalona i Tortosa. També es va fer càrrec de la remodelació neoclàssica del Cercle del Liceu. Amb el temps, va ser nomenat cap de serveis d’Higiene i Sanitat de l’Ajuntament de Barcelona, moment en què se li atribueix el projecte de l’Hospital del Mar.

En el cas de Vilassar de Mar, Plantada va aprofitar una casa ja existent i la va ampliar a la seva manera. Hi ha qui diu que la va convertir en la seva residència, però no hi ha dades que ho confirmin.

Aquarel·la del xalet noucentista de Can Plantada a Vilassar de Mar, projectat els anys vint per Josep Plantada i Artigas.

Mariflors Park

Per altra banda, en algun moment dels anys seixanta del segle XX, el xalet de Can Plantada a Vilassar de Mar es convertí en un hotel. Una publicitat de l’època l’anuncia dient: “Estará Ud. bien y comerá mejor en el HOTEL RESTAURANTE MARIFLORS PARK. Campo tennis, bar, jardín iluminado. Cubierto 60 ptas.” Quins temps aquells!

Probablement l’entrada principal era per la carretera d’Argentona. No obstant això, devia tenir una altra pel carrer Colom, que és la que perdura actualment. És aquí on trobem un plafó ceràmic amb l’altre nom amb què es coneix també la torre: Mar i Flors.

La ceràmica està signada per Sunet. Tot i que hi ha dos ceramistes que responen a aquest cognom, probablement, es deu al pare, Salvador Sunet Urgellés. Especialitzat en quadres realitzats amb rajoles, va deixar destacades obres, com la font de la Travessera de Gràcia o el rètol de les caves Freixenet.

Actualment, la torre sembla mig abandonada, excepte les nits d’estiu on, el jardí descuidat i mig salvatge, es converteix en una terrassa on pots prendre una copa mentre escoltes els cotxes passar pel carrer. 

Plafó ceràmic de Sunet amb el nom de Mariflors a Can Plantada a Vilassar de Mar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Cristòfor Colom, 152. Vilassar de Mar

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).