Abstracció a la façana

Unes obres abstractes anònimes al carrer Loreto de Barcelona.

Els anys cinquanta i seixanta del segle XX, l’extrem més allunyat del districte de les Corts era un no parar. I el carrer Loreto semblava haver-se convertit en l’epicentre amb un cinema, sales de festa, tavernes i fins i tot, un canòdrom que duraria ben poc.

En una ciutat que creixia de forma imparable, tant de terreny era massa llaminer. L’especulació aquí havia començat tímidament el 1947. Temps després, amb la construcció d’uns habitatges per als treballadors de Ràdio Barcelona, s’inicià la carrera especulativa que ràpidament s’estengué per tot el carrer Loreto i voltants.

Obres abstractes anònimes pintades a la façana d'un edifici del 1958 al carrer Loreto al barri de Les Corts.

Poc verd, molt gris

El resultat és que, exceptuant la plaça dedicada a Ignasi Barraquer i algun petit triangle verd, la resta és una caòtica successió d’edificis amb poc interès i que ni tan sols van saber respectar l’entramat que Cerdà havia projectat.

També del 1958 és el bloc que trobem quasi al final del carrer Loreto, davant la plaça Barraquer. Desconec la història i l’arquitecte. Però, abans algú decideixi repintar la façana, vull deixar constància dels tres plafons que decoren els baixos de l’edifici.

Es tracta d’unes interessants obres abstractes anònimes. Les formes, més aviat punxegudes, juguen amb tons terrosos, grisos i blaus que, juntament amb el mosaic de tessel·les, aporten l’únic toc de distinció a l’anodina façana. Tant o més anodina que els gens destacables edificis que envolten la sorollosa plaça.

Seria de desitjar que, abans no fem tard, siguin inventariades i per tant, protegides, ja que mostres artístiques d’aquesta mena no se’n veuen gaires a la ciutat de Barcelona.

Obres abstractes anònimes pintades a la façana d'un edifici del 1958 al carrer Loreto.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Loreto, 32. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).