La pagoda del rei

El Pla del Real, un interessant barri de València.

Quan els musulmans van conquerir València el 711, la ciutat estaria sota els nouvinguts durant cinc-cents anys, que no és poc.

En aquest temps, es construí una nova muralla, però sempre tenint el Túria com a barrera natural. Més enllà, només hi havia explotacions agrícoles i cases de camp, que en àrab es diuen “rahal”. Per una mala transcripció fonètica, és va traduir per “real” i segles més tard donaria nom a un dels barris de València: El Pla del Real.

Per acabar d’embolicar la troca, on actualment hi ha els Jardins del Real, al segle XI hi havia una residència d’esbarjo -o casa de camp- d’un rei àrab.

Quan Jaume I va conquerir la ciutat, va decidir conservar aquesta construcció com a residència pròpia. Tot i que en realitat mai va ser un palau reial -de reis-, a partir d’aquell moment es convertiria en la residència oficial dels reis de València, quan aquests residien a la ciutat.

Amb el temps, l’edifici es va anar ampliant i remodelant fins a convertir-se en un magnífic palau amb torres de defensa i amb uns extensos jardins.

Decoració amb rajoles a l’antiga entrada dels Jardins del Real, al barri de La Saïdia de València.
Decoració de l’antiga entrada als jardins.

El jardí del palau

Al segle XIX, durant la Guerra del Francès, la construcció va ser arrasada pel mateix exèrcit espanyol amb l’excusa de què no fos utilitzat per l’invasor. Actualment només queda el record dels jardins, que curiosament no formen part del barri del Palau del Real.

Els jardins van prendre la seva actual fesomia el 1912, tot i que amb els anys aniria incorporant una gran varietat d’espècies vegetals, monuments i construccions.

Dins el recinte s’ubica el Museu de Ciències Naturals, creat gràcies a un enginyer valencià qui, després d’emigrar a Argentina al segle XIX, va reunir una considerable quantitat de restes paleontològiques de les excavacions que feia. Una visita interessant, tot i que li cal una actualització museística.

Arxivador del Museu de Ciències Naturals ubicat als Jardins del Real de València.
Antic arxivador del museu.

El jardí del marquès

Molt a prop i també del segle XIX, trobem l’interessant jardí de Monforte, d’estil neoclàssic i que sembla aturat en el temps.

El 1872 un marquès encarregà el disseny a l’arquitecte valencià Sebastián Monleón, autor entre altres, d’un projecte de l’Eixample de la ciutat. Després d’anar passant de ma en ma, el recinte va prendre el nom dels darrers propietaris, el matrimoni Monforte.

L’espai destaca per la varietat escultòrica i per les espècies vegetals, algunes de les quals de considerables dimensions. Com a curiositat, uns lleons a l’entrada van ser esculpits per a l’escalinata del Congrés de Madrid, però es van desestimar en ser considerats massa petits.

Aquarel·la del Jardí de Monforte d’estil neoclàssic al barri d’El Pla del Real de València.
El Jardí de Monforte.

La pagoda

Sortim dels jardins per canviar totalment de registre. El descomunal bloc que s’aixeca a la cantonada no deixa ningú indiferent.

La nova burgesia dels anys seixanta volia exclusivitat. Va ser una època de grans barbaritats i també d’interessants creacions. Va ser projectada el 1967 pel trio d’arquitectes Escario, Vidal i Vives, autors de notables construccions.

El bloc és conegut popularment com La Pagoda per la peculiar estructura exterior que recorda l’arquitectura tradicional japonesa. En realitat s’anomena La Torre de Ripalda, nom que fa esment del fantasiós palauet de Ripalda, un gran casal amb forma de castell que va desaparèixer sota una gran operació urbanística.

Torre de Ripalda, conegut com La Pagoda, dels arquitectes Escario, Vidal i Vives. València.
La Pagoda.

Zona d’esbarjo

Des d’aquí ja pots ensumar la flaire -o ferum, segons com- de peix fregit que surt del quiosc La Pèrgola. El bar data de 1963, però em penso que la petita i encantadora construcció circular deu ser anterior, d’alguna de les nombroses remodelacions del passeig.

Decoració ceràmica al quiosc de l’Albereda. El Pla del Real de València.
Decoració ceràmica al quiosc.

El quiosc està situat a l’inici de l’Albereda. Aquest històric passeig que discorre un quilòmetre paral·lel al Túria, data del segle XVII quan el virrei de València va fer plantar dues fileres d’àlbers. Més endavant es construïren els murs que el protegien de les inundacions i s’embellí amb diversos elements, com les places que enceten i acaben l’avinguda, així com les anomenades torres dels vigilants.

Escuts en una de les Torres dels Vigilants a l’Albereda de València.
Una de les torres dels vigilants.

Aquestes dues torres presenten, entre altres, els escuts de Felip V i del municipi. Una placa explica que el 1714 el rei va manar fer aquestes torres i el passeig per esbarjo públic. Durant el segle XIX, amb la Guerra de la Independència, el lloc va quedar molt malmès. Curiosament van ser els francesos qui el van refer, convertint-se el lloc predilecte dels ciutadans.

El 1932 l’arquitecte municipal Javier Goerlich la tornà a remodelar deixant-la, més o menys, com està actualment. Durant la primera meitat del segle XX, Goerlich va deixar un ampli repertori de la seva obra a la ciutat de València, tocant tota mena d’estils.

Actualment, en aquest emblemàtic passeig envaït pel trànsit, només queda un àlber. La resta són palmeres i ficus de més de cent vint anys que, això sí, impressionen per les seves dimensions.

Les descomunals arrels d’un ficus al passeig de l’Albereda de València.
Més d’un segle d’arrels.

Medicina i política

Abans de marxar, ens aturem breument en un dels monuments. És el dedicat al doctor Francisco Moliner Nicolás, nascut a València el 1851. Va destacar especialment en la lluita contra la tuberculosi. A més va ser polític, arribant a diputat a les Corts espanyoles durant la restauració borbònica.

A banda i banda del metge destaquen les al·legories a la ciència i a l’amor maternal. L’obra es deu a José Capuz, escultor valencià qui, a principis del segle XX se la va passar realitzant nombroses obres religioses.

Monument al doctor Moliner al passeig de l’Albereda. El Pla del Real de València.
Al·legoria de la Ciència.

El Pla del Real té més per descobrir, com l’antic estadi del Mestalla, l’avinguda Blaco Ibáñez, el palau de l’Exposició o els Jardins del Túria. Però per avui és suficient, oi?

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).