Portar les aigües

Font de Cristòfol Vidal d’Esparreguera

Cada població té petites -o grans- històries locals poc conegudes fora del municipi i que no per això són menys interessants. Aquesta n’és una que va passar a Esparreguera a mitjans del segle XIX.

Cristòfol Vidal i Castells no té cap pàgina a la Wikipedia, tot i que la mereix. Per tant, de la seva vida privada poca cosa he pogut esbrinar. Sabem que no era fill d’Esparreguera però s’hi quedà a viure quan es va casar. He d’imaginar que el senyor Vidal era un empresari amb bona vista pels negocis.

Abans de continuar, cal deixar clar que els tres mil esparreguerins d’aquells temps no disposaven de cap font d’aigua al centre de la població. Molt menys l’aigua corrent a les llars. Calia fer una bona passejada fins a les fonts dels voltants. Els més afavorits tenien un pou o una cisterna pròpia.

Font de Cristòfol Vidal d'Esparreguera realitzada el 1925 per Josep Domènech i Mansana.

Aigües subterrànies

Tot i això, la vila disposava de molts indrets a la vora dels torrents on brollava l’aigua. El senyor Vidal s’adonà que allò volia dir que al subsòl hi havia diverses deus d’aigua. Així doncs, va tenir la gran idea de portar l’aigua fins al centre de la població.

Primerament, el 1861 va fundar una societat, amb la qual ell i cinquanta-dos socis més construirien un aqüeducte subterrani de prop de dos quilòmetres.

La feina va ser dura i les dificultats no va ser poques, però finalment, tres anys més tard, brollava l’aigua en una font al costat de l’església. Vidal i els seus socis va obtenir l’autorització per l’explotació de la font i actualment, la companyia d’aigües d’Esparreguera segueix portant el nom de qui va fer possible aquest avenç.

Fanal de forja de la font de Cristòfol Vidal d'Esparreguera (Baix Llobregat).

Recordant el benefactor

El 1925, durant la festa major, s’inaugurà la font de Cristòfol Vidal d’Esparreguera, en homenatge a qui va portar les aigües a la vila.

El projecte es deu a Josep Domènech i Mansana, fill del també arquitecte Josep Domènech Estapà -originals amb els noms no ho eren gaire-. Nascut a Barcelona el 1885, Domènech -fill- va ser arquitecte municipal de diverses poblacions del Vallès i també d’Esparreguera.

D’entre les nombroses obres que va realitzar potser et sonarà l’edifici de l’Aliança de Barcelona. De totes maneres, com a arquitecte del Ministeri d’Instrucció Pública, se la va passar construint escoles, ajuntaments i escorxadors en un munt de poblacions, com Sant Celoni, Ullastrell o Esparreguera.

Font de Cristòfol Vidal d'Esparreguera realitzada per Josep Domènech i Mansana amb escultura de Frederic Marès.

Prosperitat

La font, que s’inscriu dins l’estil noucentista, està coronada per un conjunt escultòric realitzat per Frederic Marès. A cada cantonada del pilar central, quatre nenes en una postura poc decorosa custodien una gerra de pedra. Una garlanda farcida de fruites, símbol de prosperitat, els hi passa entre les cames.

Cal recordar que feia prop de vint anys, Josep Carner havia escrit el poemari titulat “Els fruits saborosos”, atorgant diverses qualitats a cada fruita. Els textos es van convertir en una fita del moviment noucentista.

Marès és més recordat per la seva faceta de col·leccionista que no pas per la seva prolífica carrera com a escultor. Especialment a la ciutat de Barcelona té la major part de la seva obra, de desigual qualitat, tot s’ha de dir.

Adossats a cada costat del pilar, hi ha un parell de treballats fanals de forja, rematats amb sengles dracs.

Al centre del conjunt destaca una placa amb l’efígie del senyor Vidal i un text de reconeixement.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de Santa Eulàlia. Esparreguera

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).