Museu al carrer (4)

3 obres de Julio Bono a Granollers.

En articles anteriors he parlat sobre l’obra del prolífic ceramista Julio Bono. En aquesta ocasió penso que per la seva excepcionalitat, la troballa que he fet bé es mereix un article a part. Per excepcional em refereixo al fet que l’estil de les obres localitzades a l’avinguda del Parc de Granollers (Vallès Oriental), difereixen molt de les que he anat documentant fins ara.

El descomunal i anodí edifici d’onze plantes amaga a l’entrada de cada una de les porteries, uns grans mosaics signats per Julio Bono el 1975. El bloc es va construir al llarg carrer que s’havia obert tot just feia deu anys aprofitant l’antic traçat viari. Cada mural representa algun indret carismàtic de la ciutat de Granollers, sempre sota la particular interpretació de l’artista.

Obres de Julio Bono a Granollers. Detall de la signatura de l'artista en un mosaic del 1975.

1. El campanar

En primer lloc tenim un mosaic ocupat per un desproporcionat campanar que sembla que no cap en l’espai. La torre imagino que representa el campanar de l’església de Sant Esteve de Granollers, potser prenent com a model alguna fotografia antiga, de quan l’edifici va ser destruït. Tanmateix, sembla una versió molt lliure de l’edifici.

De l’església primitiva només queda el record. Va ser substituïda totalment per una de gòtica al segle XV. No obstant això, la Guerra Civil es va encarregar de fer-la desaparèixer, restant tan sols el campanar. Així doncs, el 1946 s’inaugurava el nou temple, projectat en un estil neogòtic que sembla fet a trossos.

Obres de Julio Bono a Granollers. Mosaic que representa el campanar de l'església de Sant Esteve.

2. El mercat

A continuació trobem una escena que no he estat capaç de saber a quin lloc es refereix. Hi ha una senyora que sembla estar venent alguna cosa en una plaça. Es veu una roda de carro i en una paret apareix un rellotge, que no és el de l’Ajuntament. Potser fa esment a alguna de les diverses places de Granollers on tenia lloc algun mercat.

M’ensumo que aquestes obres van ser mutilades en algun moment, ja que acaben bruscament al marc de la porta i en un d’ells s’observa la signatura tallada pel mig. Probablement l’escena continuava i ens hauria ajudat a reconèixer l’indret.

Obres de Julio Bono a Granollers. Mosaic en un edifici de l'avinguda del Parc.

3. El cobert

Finalment, al tercer vestíbul, trobem representada l’emblemàtica Porxada. Aquesta històrica construcció es troba al bell mig de l’indret on hi havia el nucli romà que va donar origen a la ciutat. Al seu voltant es troben els edificis més antics i de l’antiga vila emmurallada.

Aquesta obra del segle XVI consisteix en un cobert sostingut per quinze columnes on tenia lloc el mercat. Durant el segle XIX s’instal·laren un parell de quioscs a les cantonades, que és el que es veu en primer pla al mosaic.

Com pots imaginar, també va ser destruït durant la guerra i posteriorment reconstruït, passant a ser un símbol de la ciutat. Per acabar, damunt de la teulada destaca l’altíssim parallamps coronat per una creu i un penell amb un gall. L’artista va realitzar el mosaic prenent com a model una fotografia del 1895.

Mosaic realitzat el 1975 per Julio Bono a Granollers, que representa la plaça Porxada.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avinguda del Parc, 1, 3 i 5. Granollers

Saber més

Altres articles sobre Julio Bono

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).