Vitrall del Museu d'Art deCerdanyola del Vallès.

5 poblacions del Vallès Occidental que mai visitaries

Hi ha poblacions que han tingut la mala sort de trobar-se al lloc més poc afortunat i així els ha anat. Entre el Vallès Occidental i el Baix Llobregat no sé jo qui s’enduria la palma, però ara ens aturem a veure les 5 poblacions del Vallès Occidental que probablement mai visitaries. Són nuclis als quals l’especulació, la industrialització i la massiva immigració els ha malmès l’atractiu que tenien tot just fa un segle.

Els noms et sonaran, i fins i tot és probable que hagis anat per alguna raó concreta, però les guies turístiques no en parlen i les carreteres et fan passar de llarg. I, no obstant això, tenen un patrimoni que probablement desconeixes i que paga la pena visitar. Amb aquest article voldria fer una mica de justícia i animar-te a anar-hi. No te’n penediràs.

Aquarel·la amb una panoràmica del castell de Rubí, al barri de la Plana del Castell.
Castell de Rubí.

1. Mollet del Vallès

Probablement és el menys atractiu dels cinc municipis que aquí et proposo. La bona situació en una cruïlla de camins històrics va afavorir la salvatge industrialització durant els anys setanta, que va fer desaparèixer les fèrtils terres de conreu.

El nucli antic conserva l’aire d’una altra època més tranquil·la i ens parla d’una història que es remunta a la prehistòria. Aquí podem trobar exemples de diverses èpoques, com el campanar gòtic de l’església parroquial, la casa de La Marineta, un mas del segle XVI on antigament s’aturaven les diligències, cases i esgrafiats modernistes, una benzinera del 1931 i el deliciós parc de Can Mulà, on fins i tot podràs veure un menhir.

Mollet del Vallès, Vallès Oriental, templet

2. Rubí

Per aquesta ciutat han passat més de mil anys, dels quals queden uns pocs testimonis, com el castell o l’església. No obstant això, el principal interès rau en la petjada modernista, que va deixar destacades mostres de vil·les d’estiueig, indústries i escoles.

Només cal veure els barris creats arran de l’arribada del ferrocarril, el celler o les magnífiques Escoles Ribas per adonar-te de la importància que va tenir Rubí. Tristament marcada per la riada del 1962, la ciutat es va refer i va créixer -massa-, creant barris perifèrics que han desvirtuat tot aquest atractiu que encara perdura entre blocs de ciment.

Detall de la Torre Ezpeleta, ara convertida en Ateneu de Rubí, projectada el 1912 per Francesc Rovira.
La Torre Ezpeleta. Rubí.

3. Sabadell

Una ciutat més aviat coneguda per les seves indústries, difícilment la tindràs en compte a l’hora de passar un diumenge fent turisme. Gran error! Visita-la i t’enduràs una gran sorpresa.

Descobriràs un ric i ben conservat patrimoni, com el Mercat Central o la indescriptible seu modernista de Caixa Sabadell. D’altra banda, no et pots perdre l’interessant Museu de Paleontologia, amb recreacions de la fauna prehistòrica. 

I sense allunyar-te gaire del centre històric, trobaràs mostres del ric i variat passat arquitectònic, com la clínica de Puericultura i Maternitat o els safareigs.

5 poblacions del Vallès Occidental que probablement mai has pensat a visitar . Mercat de Sabadell.
Mercat central. Sabadell.

4. Cerdanyola del Vallès

Encara que ara et pugui semblar impossible, Cerdanyola va tenir un passat esplendorós com a destí de la burgesia barcelonina. Allà s’hi feren construir magnífiques vil·les que pots contemplar una al costat de l’altra, a quina més majestuosa.

Tanmateix, no deixis de visitar el Museu d’Art, on cauràs d’esquena en contemplar la meravellosa col·lecció de vitralls modernistes. Ben a la vora pots veure l’església de Sant Martí, projectada per Claudi Duran així com l’Ajuntament, amb una part noucentista i una altra més moderna amb interessants plafons ceràmics.

5 poblacions del Vallès Occidental que probablement mai has pensat a visitar. Cerdanyola del Vallès
Museu d’Art. Cerdanyola del Vallès.

5. Castellar del Vallès

Finalment, en trobar-se relativament apartat dels principals itineraris fabrils, Castellar ha sortit una mica més ben parat que les anteriors poblacions que he comentat. Tot i això, el polígon industrial és el primer que trobes. Però no t’espantis, tant el nucli antic com els voltants compleixen les expectatives d’una visita.

Marcada per la indústria tèxtil que els Tolrà van fundar al segle XIX, aquesta població conserva un destacat patrimoni, fruit especialment del llegat d’Emília Tolrà. Els safareigs, l’Ajuntament, les escoles i fins i tot l’església, tot porta el segell d’Emili Sala, l’eclèctic arquitecte dels Tolrà.

5 poblacions del Vallès Occidental que probablement mai has pensat a visitar. Església de Castellar Vell a Castellar del Vallès.
Sant Esteve de Castellar Vell.

Per acabar, t’animo a trencar tabús i decidir-te per visitar aquestes 5 poblacions del Vallès Occidental. Tot i que en un primer cop d’ull et poden semblar poc atractives, t’enduràs més d’una agradable sorpresa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Aquestes són les 5 poblacions del Vallès Occidental comentades aquí: