El país poètic

El monument a Sefarad a Palafolls (Maresme).

Ens trobem l’any 586 abans de la nostra era. Després de deu anys de guerra entre l’imperi babilònic i el regne de Judà, Jerusalem és arrasada. Una part dels ciutadans van ser deportats a Babilònia. La resta es va dispersar arreu del món. Així començava el que es coneix com a diàspora jueva.

La major part de llibres bíblics de l’Antic Testament recorden i es lamenten d’aquell fet. Per exemple, el llibre del profeta Abdies diu que “els deportats de Jerusalem que estan a Sefarad ocuparan les ciutats del Nègueb.” (Ab 1,20).

Tradició incerta

Tot i que només una vegada és mencionat així, tradicionalment els hebreus utilitzen el mot Sefarad per designar la península Ibèrica. No obstant això, hi ha experts que creuen que el terme no correspon amb aquest territori. Tant és. Quan una cosa es converteix en tradició, vés i canvia-la, a veure si pots.

A partir del segle II, els jueus que vivien a la península ja s’hi referien com a Sefarad. D’aquí deriva el mot sefardita, que són els jueus expulsats al segle XV. Actualment, la població jueva se segueix referint a Espanya com a Sefarad. De fet, actualment diversos organismes espanyols també utilitzen aquesta denominació.

Monument a Sefarad a Palafolls realitzat per Jaume Marés.

Un nom, una lluita

El 1960 Salvador Espriu publicava el poemari “La pell de brau“. Utilitzant el mite de Sefarad, el poeta feia una dura crítica a l’Espanya de la postguerra. Òbviament, l’obra es va fer molt popular, convertint-se en un símbol de la lluita antifranquista.

Més de vint anys després, el 1988, s’erigia a Palafolls un monument que va donar nom a una desolada plaça amb el nom de País de Sepharad. I no em preguntis per què hi ha qui ho escriu amb f o amb ph. Imagino que no està unificat. D’altra banda, intueixo que aquest monument va ser un homenatge a l’obra d’Espriu, ja que el carrer que envolta la plaça porta el nom del poeta.

Monument a Sefarad a Palafolls realitzat per Jaume Marés.

L’escultura va signada amb “CRIT” i “Marés“. Tanmateix, enlloc es menciona aquesta obra, ni l’autor, que dedueixo que no és altre que Jaume Marés i Torrentó. Nascut el 1956 a Malgrat de Mar, en Jaume es va dedicar a la ceràmica així com a la creació de monuments per a diversos municipis. Les seves obres escultòriques sovint combinen el ferro, la pedra, el formigó, així com altres materials.

Monument a Sefarad a Palafolls realitzat per Jaume Marés.

Detalls

El mot “CRIT” entre cometes, imagino que és el títol que li va posar el mateix artista. No obstant això, al mur de formigó sembla que posteriorment s’afegí “País de Sepharad” amb rajoles que, siguem sincers, poc s’adiuen al conjunt.

Sigui com sigui, l’element més peculiar del monument a Sefarad a Palafolls són les set trompetes. Potser fan esment a un passatge del llibre de l’Apocalipsi que parla de set àngels que tocaren sengles trompetes anunciant desgràcies (Ap. 8). Potser és fruit de la meva imaginació, però m’ha vingut al cap l’obra “El gran diàleg” de Karel Nepraš, escultor polonès nascut el 1932.

Monument a Sefarad a Palafolls realitzat per Jaume Marés.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça País de Sepharad. Palafolls

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).