Huasos i vikings

La publicitat de Nitrato de Chile i de Nitrato de cal de Noruega.

Circula una història que tant pot ser certa com no, que dedueixo va tenir lloc a finals del segle XVIII o principis del XIX, en algun lloc del nord de Xile, probablement a la vora del desert d’Atacama.

S’explica que un dia dos indígenes estaven fent una foguera i la terra va començar a cremar. El capellà acudí al lloc amb aigua beneita, no fos cas que el dimoni fes de les seves. El mossèn va recollir unes mostres de la terra i les desà al seu pati. Al cap d’un temps observà que les plantes creixien sorprenentment.

S’havia descobert el nitrat de potassi, una matèria que durant menys d’un segle faria immensament rics uns pocs, mentre molts altres treballarien en el més pur esclavatge. El 1970 el grup xilè Quilapayún treia un disc on es narra la matança de més de tres mil persones que va tenir lloc el 1907, quan els treballadors demanaven condicions laborals justes.

El nitrat de Xile

En realitat és una barreja de nitrat de sodi i nitrat de potassi, dos minerals que es troben abundosament a l’Amèrica del Sud. S’utilitza en la fabricació d’àcids, fertilitzants, explosius, vidres, esmalts per terrisseria i fins i tot, conservants d’aliments.

Durant el colonialisme, els espanyols l’usaven per a fer pólvora, però a principis del segle XIX va començar a ser conegut a Europa pels beneficis a l’agricultura. Malgrat la riquesa que va portar al país, actualment l’explotació d’aquest compost ha deixat de ser rendible.

La competència

Antigament conegut com a nitrat de Noruega, el nitrat de calci és una sal incolora formada per nitrogen, oxigen i, lògicament, calci. Va ser el primer fertilitzant que es va poder sintetitzar i fabricar, portant la ràpida decadència de Xile com a principal productor.

Emprat principalment com a component en fertilitzants, també s’usa com a additiu del formigó, pel tractament d’aigües residuals, per produir calor així com per refredar, entre moltes altres aplicacions. El nitrogen que conté ajuda les plantes a realitzar la fotosíntesi. El calci, en canvi, enforteix els vegetals i els fa més resistents contra les plagues i els canvis de temperatura.

Publicitat de Nitrato de cal de Noruega a Albalat dels Sorells.

El vaixell

El 1907 entrava al mercat peninsular el primer nitrat de calci noruec comercialitzat per Norsk Hydro. L’empresa va passar temporalment a mans alemanyes amb l’ocupació del país el 1943.

Actualment, després de diverses fusions i canvis de noms, la companyia s’anomena Yara, però ha conservat -convenientment redissenyat- el drakar viking que va fer fortuna a la primera campanya comercial, després de la publicitat de Nitrato de Chile.

Guerra publicitària

Arran de la crisi motivada pel descobriment noruec, els anys vint del segle XX el Govern de Xile, juntament amb els empresaris vinculats a la producció d’aquest mineral, va posar en marxa una gran campanya de publicitat de Nitrato de Chile a escala mundial per promoure les propietats naturals del nitrat.

En general apareixien fruits ben formosos així com camperols sembrant o adobant el camp. Aquí, en canvi, es va fer molt popular la silueta d’un genet amb barret, reproduïda en rajoles i col·locada a les entrades de les poblacions, bodegues, magatzems i altres indrets estratègics.

Publicitat de Nitrato de Chile a Albalat dels Sorells.

L’estudiant

Nascut a Madrid el 1902, l’Adolfo López-Durán Lozano era fill d’un important cirurgià i investigador. Mentre estudiava la carrera d’arquitectura, va ser auxiliar de dibuix del seu mestre, per la seva traça en aquesta assignatura.

És en aquesta època quan algú li encarrega el cartell per a la publicitat de Nitrato de Chile, que s’acabaria convertint en un dels reclams més populars al paisatge rural peninsular. Un cop amb el títol a la mà, en López-Durán va treballar com a arquitecte responsable de diversos grups escolars, així com en la rehabilitació d’edificis civils i religiosos que s’havien malmès durant la Guerra Civil.

Però seria recordat per sempre més pel senzill i inspirat cartell, que tothom coincideix en assegurar que és d’estil art-déco. Tanmateix, veient el cartell que George Massiot va fer per a les bodegues Sandeman el 1928, sempre quedarà el dubte de qui es va inspirar en qui. El cartell de Sandeman reproduïa la silueta negra d’un personatge amb capa i barret amb un fons clar i les lletres també al peu. Casualitat?

Xilè o argentí?

Com que el perfil de la publicitat de Nitrato de Chile és molt similar, hi ha qui erròniament descriu la imatge com un gautxo argentí, quan en realitat és un huaso xilè. Però total, les pel·lícules americanes et planten un sanfermí a Sevilla i no passa res.

A diferència del gautxo, l’huaso a més de la ramaderia també es dedica a l’agricultura, raó per la qual és encara més indicat per plasmar-lo a la publicitat. Com a curiositat, si mires atentament el cartell, costa de determinar si el genet s’allunya o s’acosta.

Publicitat de Nitrato de Chile a Albalat dels Sorells.

Publicitat del nord

Aquí és menys coneguda la publicitat del nitrat de calci de Noruega. Prenent com a model l’exitosa campanya del seu competidor, va optar per reproduir el logotip de la companyia, però amb tons blaus. Això si, també damunt rajoles de ceràmica.

Dedueixo que Catalunya va quedar fora del radi d’incidència del producte noruec, ja que totes les mostres d’aquesta publicitat es troben a la resta de la península.

Publicitat de Nitrato de cal de Noruega a Albalat dels Sorells.

El rajoler

Tot i que les peces de la publicitat de Nitrato de Chile van signades per Ramón Castelló de València, he d’admetre que quasi no he aconseguit pistes de la seva trajectòria professional. Probablement, el local comercial és el que actualment sobreviu com pot als baixos d’un antic edifici a la Raconada de Federico García Sànchiz, 4, de València.

Per cert, les mostres aquí reproduïdes es troben a Albalat dels Sorells (València), un a cada punta del carrer Major.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Si t’agraden els plafons ceràmics:

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).