Aquarel·la del castell de la Popa a Castellcir, Moianès.

Castellcir i la teoria del Big Bang

Itinerari per Castellcir.

Castellcir és un municipi del Moianès, una subcomarca que sovint ni apareix al mapa.

Per començar, em resulta complicat explicar com és aquesta població. Sembla com si el senyor feudal, el mossèn i els pagesos s’haguessin enemistat, ja que el castell, l’església i les masies les van construir tan separades com van poder. Com si, per exemple, una gran explosió ho hagués dispersat tot. Una mena de Big Bang.

Castellcir
Pont romànic a l’Espluga.

Per veure els llocs interessants t’has de perdre per camins de terra on val més que t’encomanis a tots els sants si vols arribar amb el vehicle sencer. Millor si tens un tot terreny o moto trail. Tanmateix, jo he anat amb moto i déu n’hi do. Això sí, ha valgut la pena.

El castell de la Popa

Curiós nom, oi? Es pot arribar amb una bona caminada de prop de 6 quilòmetres o bé fer 5 quilòmetres amb el vehicle i pujar només els 600 metres finals, un bonic corriol amb una forta pujada on tota l’estona et vas preguntant “per què aquí, al mig d’enlloc?” En arribar al peu del castell, unes escales de pedra ens porten a l’entrada principal i entens per què aquí: la vista domina un amplíssim territori.

L’edifici és documentat ja al segle XI però sembla que no ha resistit el vandalisme i actualment presenta un aspecte força ruïnós.

De totes maneres impressiona pensar en el que va ser. Baixem al camp que hi ha al darrere per descobrir que el castell és al damunt d’una immensa roca erosionada de manera que sembla la popa d’un vaixell.

Aquarel·la del castell de la Popa a Castellcir, Moianès.
Castell de la Popa.

Sant Andreu de Castellcir

Tornant del castell m’he desviat una mica per veure on el mossèn va decidir viure. El camí passa pel costat d’una bonica bassa i en acabat s’enfila entre pedrots per arribar al cementiri, que jo em pregunto: si encara s’hi fan enterraments, com pugen fins allà als difunts? Com s’obri la porta del vehicle van a parar dins la bassa.

A continuació, l’església, molt reformada, té poc interès per fora. Potser l’interior val més la pena, però era tancada.

Itinerari per Castellcir
Sant Andreu de Castellcir.

La masia de l’Espluga

Seguidament, un altre camí infernal ens porta a un curiós indret. Una espluga és una cavitat sota una roca, una balma. Ara imagina una graaaaaaan cavitat que al segle XV van aprofitar per construir una masia dins. Només calia fer la façana i apa, a viure.

Itinerari per Castellcir
L’Espluga.

Tot i això, el lloc és idíl·lic: camps verds, un pont romànic que travessa una riera, … perfecte per quedar-s’hi a dinar. Els diumenges hi ha visites guiades.

Santa Coloma Sasserra

Per acabar, si en aquest itinerari per Castellcir vols un altre indret per esbargir-te, continua per la carretera principal, que després es converteix en una pista. Finalment arribaràs al mas Giol. Allà deixa el vehicle i gaudeix de l’indret amb l’església, un petit cementiri i el roure catalogat com a arbre monumental.

Església de Santa Coloma Sasserra a Castellcir.
Santa Coloma Sasserra.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Transport: apte per a tot terrenys, motos trial i bicicletes de muntanya. Alguns camins fan patir el vehicle. Si t’agrada caminar, aparca al carrer Major i ho pots fer tot a peu (de tornada tindràs una llarga pujada).

Itinerari: veure el plànol amb les indicacions

Com arribar: veure ruta suggerida. Aquí es contempla tant l’anada fins a Castellcir com la tornada per Collsuspina, però pots tornar pel mateix lloc i passaràs de pistes forestals.

Saber més

Què veure a prop