Plafó ceràmic a Malgrat de Mar amb la il·lustració d'Opisso titulada El mercat del carrer d'en Trenta.

El carrer d’en Trenta

Opisso i el mercat del carrer d’en Trenta

Hi ha un carrer a Barcelona que només anomenar-lo ja et venen tota mena de pensaments contradictoris. Situat en ple ‘barri xino’, el carrer de l’Arc del Teatre era el paradigma de la prostitució, dels aldarulls i de la mala vida.

Allà, i també pels foscos carrerons del voltant, s’hi establiren pensions de mala mort, tavernes freqüentades pels mariners americans que atracaven al port, bars d’ambient nocturn, una bodega flamenca i, no cal dir-ho un teatre que, a partir del 1920 va donar nom al carrer.

El Teatre Principal, tot i ser present des del segle XVI, va ser batejat així el 1840 arran d’una profunda reforma arquitectònica.

El mercat del carrer d'en Trenta. Plafó ceràmic a Malgrat de Mar amb la il·lustració d'Opisso.

Mercat de carrer

Però el carrer no sempre va dur aquest nom. Antigament a l’entrada -on hi ha l’arc- hi havia una porta reforçada amb trenta claus que es tancava a la nit. Per aquest motiu, també havia estat conegut com a carrer d’en Trenta-claus o simplement, com d’en Trenta. La seva menció ja volia dir perversió.

De dia la vida del carrer era molt diferent. De bon matí s’hi establien les parades d’un animat mercat ambulant on es venia -i revenia- de tot. Fins que a les tres el mercat s’esfumava i començava una altra mena d’animació.

Aquest ambient diürn va ser captat perfectament i amb molt d’humor per Opisso. En una il·lustració publicada el 1928 al diari L’Esquella de la Torratxa, podem veure l’animat ambient de la gent de tots els nivells socials que compra i ven. 

Infants i gent gran, pagesos i gitanes, minyones i senyores semblen bellugar-se de tal manera que fins i tot pots imaginar els diàlegs. Observa també la manera de vestir de les noies joves en comparació amb les de més edat. I no et perdis el contrapunt del nen que es pixa al costat de sa germana. Tot sota la vigilància del policia que es veu al fons.

Doncs bé, aquesta escena la trobem, magistralment reproduïda en un habitatge d’aire noucentista de Malgrat de Mar, probablement construït en aquella època.

El plafó ceràmic, tot i que en molt bon estat, apareix amb la signatura guixada, de manera que no podem conèixer el ceramista que el va reproduir. Una llàstima.

El mercat del carrer d'en Trenta. Plafó ceràmic a Malgrat de Mar amb la il·lustració d'Opisso.

L’artista

L’Esquella de la Torratxa va ser un setmanari satíric de tendència republicana i anticlerical, creat el 1872 i va durar, com no podia ser d’altra manera, fins al 1939. Per aquesta publicació van passar importants dibuixants com Apel·les Mestres, Gosé, Tísner, Pere Calders i fins i tot Picasso i Juan Gris. I, no cal dir-ho, Opisso.

Nascut a Tarragona el 1880 i fill d’una família il·lustrada on tothom era pintor, escriptor o historiador en Ricard Cecili Opisso i Sala aviat va mostrar talent pel dibuix i un clar desinterès per l’estudi. La família es traslladà a Barcelona i el seu pare aconseguí que l’inquiet nano de dotze anys entrés a treballar com a aprenent amb Antoni Gaudí. 

Detall del plafó ceràmic d'Opisso a Malgrat de Mar.

L’arquitecte, veient les aptituds d’en Ricard li encomana tasques de delineant i dibuixant i l’anima a entrar al Cercle Artístic Sant Lluc -Gaudí n’era el fundador-. Allà aprendrà de la mà de grans mestres com Llimona o Alexandre de Riquer.

També entra a formar part de les tertúlies modernistes dels Quatre Gats i realitza exposicions que són tot un èxit. Després d’un període on els dibuixos són de sàtira política, passa a la temàtica costumista -és temps de la primera dictadura-, retratant una Barcelona avui desapareguda. Com per exemple “El mercat del carrer d’En Trenta” que algú va reproduir en ceràmica a Malgrat de Mar.

El mercat del carrer d'en Trenta. Plafó ceràmic a Malgrat de Mar amb la il·lustració d'Opisso.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Mossèn Cinto Verdaguer, 10. Malgrat de Mar

Saber més

Què veure a prop