Nines de casa bona

Una casa de nines al Putxet.

Molt s’ha escrit sobre la funció de les joguines, especialment de les nines. Diuen que els primers éssers humans feien ninos amb finalitats màgiques. Segles més tard, les nines eren un article de luxe només a l’abast de filles de famílies privilegiades.

Aquests objectes destinats al públic infantil femení, reflectien la societat, la moda i els costums de l’època. Però no hi havia prou amb tenir una nina. Calia també envoltar-la de comoditats. Així doncs, al segle XVI apareixen a Alemanya les primeres cases de nines, com una miniatura de la vida adulta. I també un símbol d’ostentació.

Rajoles representant infants de casa bona vestits a la moda de finals del segle XIX o principis del XX. Casa de nines del Putxet.

Alta societat

El col·leccionisme de nines va despertar passions i encara ara continua. Cal recordar l’extraordinària col·lecció que, a principis del segle XX, va reunir l’escriptora, il·lustradora i pintora Lola Anglada.

La industrialització va comportar una nova elit amb gran poder adquisitiu. Les nines i les cases de nines eren habituals a les cases benestants. Però el que resulta sorprenent és la troballa al barri del Putxet de Barcelona, d’una caseta per jugar a nines, a mida dels infants. 

Rajoles amb la representació d'un forner i d'una castanyera. Casa de nines del Putxet.

El diminut edifici, d’uns nou metres quadrats, disposa de saleta, dormitori, cuina i bany, tot un luxe, tenint en compte, que d’altres de la mateixa època, només tenien una sala i prou. Tot i que actualment ha quedat emparedada entre edificis, cal imaginar-la envoltada d’un jardí -desaparegut- amb una frondosa vegetació.

El jardí pertanyia a Vil·la Matilde, una mansió modernista construïda al lloc on al segle XVIII hi havia vinyes. Amb el temps, el gran habitatge, que es pot veure continuant el carrer amunt, va passar a ser un col·legi. El veïnat assegura que va ser el regal per a una amant, una famosa vedet d’El Molino. Vés a saber si era ella qui jugava a nines!

Rajoles representant infants de casa bona vestits a la moda de principis del segle XX.

Tornem a la caseta

L’exterior es troba totalment recobert d’un trencadís de colors, alternant rajoles de tota mena, de mides, tècniques i estils ben diferents. Algunes, probablement importades de França o Anglaterra, presenten escenes infantils. En canvi, les de la parelleta d’infants vestits a la moda dels anys trenta, semblen haver estat produïdes a la fàbrica d’Agustí Nomdedéu situada a l’Alcora. Tanmateix, observant amb deteniment la realització, aquestes semblen més matusseres que les que consten al catàleg original. La llarga i extensa nissaga dels Nomdedéu comença al segle XVIII. Amb el temps cada branca ha format diverses empreses de producció d’esmalts. Concretament, la línia corresponent a Agustí Nomdedéu Vié, va passar a la seva esposa i fill -amb el mateix nom-, donant pas finalment a l’empresa Nomazul que, en el moment d’escriure això -2013- està en procés de liquidació.

Tornant a les rajoles de la caseta, tenim també paisatges, fruites, flors, animals, oficis i molt més. Hi ha un parell de rajoles estampades amb la reproducció d’una font renaixentista, de la qual no he pogut localitzar l’original. Aquesta tècnica va ser inventada a Anglaterra.

A cada paret, hi ha la cara d’una nina de terracota en relleu, que segons com, fa una mitja por.

Rostre infantil de terracota envoltat de trencadís de colors. Casa de nines del Putxet. Barcelona.

Tot i que ben lluny de l’estètica i gustos actuals, el conjunt és com una bombonera que el 2004 es va salvar de l’enderroc, gràcies a la intervenció del veïnat. 

Tanmateix, l’incivisme i el vandalisme estan deteriorant ràpidament aquesta obra única, que caldria col·locar en un lloc més idoni i més ben protegit.

Rajola amb la imatge d'una antiga font, a la casa de nines del Putxet.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de la Costa, 79. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).