Germà Sol, germana Lluna

El mosaic de Sant Francesc d’Assís al barri del Putxet i el Farró de Barcelona.

Per molt estrany que et pugui semblar, antigament també hi havia persones sensibles pels temes mediambientals.

Per exemple, tenim Francesc d’Assís, un personatge certament ben peculiar.

mosaic de Sant Francesc d'Assís al carrer Bertran.
El càntic de les criatures.

Home ric, home pobre

A diferència de molts altres protagonistes de vides improbables, declarats sants per l’església catòlica, la vida de Francesc sembla prou ben documentada, tret de les inevitables llegendes que l’envolten.

Giovanni di Pietro di Bernardone va néixer a finals del segle XII en el si d’una família rica fins a dir prou.

El pare era de viatge i en tornar, sembla que no li agradà el nom que li havien posat al nano i, el molt francòfil, el rebatejà com a Francesco, que vol dir “francès”.

Amb calerons a la butxaca, el noi va dur una despreocupada vida de luxe i xauxa contínua.

Cap als vint anys va participar en dues campanyes militars. Però va tenir un estrany somni i en tornar va decidir pelegrinar a Roma, juntament amb altres pobres.

Els amics se’n burlaven i el seu pare el tancà, però ell ja havia pres la decisió de viure en la pobresa.

Detall del mosaci a la façana del convent franciscà del Putxet.
El llop convertit.

D’Assís al món

Amb una colla de seguidors se n’anà a Roma a demanar permís al papa per crear un orde religiós. El pontífex no ho tenia clar; això no obstant, finalment accedí i aquest va ser l’inici de l’orde dels Frares Menors.

L’organisme es dedicà a tenir cura de les persones malaltes i menys afavorides. Jo no hi era, però diuen que Jesús en persona se li aparegué i el marcà amb els senyals de la passió -els estigmes-.

No sé jo si la mala vida li va passar factura, ja que va morir quan només tenia quaranta-quatre anys. Poc després Gregori IX el va canonitzar i l’orde es va escampar arreu.

Un d’aquells primers companys d’en Francesc, va ser qui el 1217 vindria a la nostra península. L’orde tingué una bona època, fins que els Reis Catòlics suprimirien gran part dels monestirs franciscans.

Paradoxalment, la Guerra Civil els retornaria una destacada presència i des de Granollers s’escamparien per tot el territori.

Detall del mosaci a la façana del convent franciscà del Putxet.
La natura lloant Déu.

Creació inspiradora

Pel que sembla, en Francesc s’entenia d’allò més bé amb els animals, als quals -diuen- tractava com a germans. De fet, una llegenda explica que predicava als ocells i aquests l’escoltaven la mar d’interessats.

També diuen que hi havia un llop que atemoria els habitants d’una població. Francesc li va deixar anar un sermó a la bestiola, qui des de llavors es va comportar com un bon minyó.

El xicot, qui es devia sentir trobador, va escriure el Càntic del germà Sol en un dialecte de l’italià.

Es tracta d’una pregària on l’autor dona gràcies a Déu per les obres de la Creació, com l’aigua, el foc, el sol o la lluna.

Sembla que devia dictar el text a algú, ja que en aquell moment patia una ceguesa, però “veia la natura a través de l’ull de la ment“.

Poc abans de morir, potser pressentint el final, va escriure la darrera estrofa dedicada a la germana mort.

Hi ha qui diu que Francesc s’inspirà en el càntic que tres joves van entonar mentre els volien bullir en una cassola. És un text recollit al llibre de Daniel (Dn 3, 52-90), i que només es troba a la Bíblia catòlica i ortodoxa, ja que es considera poc fiable, apòcrif o, dit finament, deuterocanònic.

mosaic de Sant Francesc d'Assís. Detall de l'aigua i els peixos.
La germana aigua.

Un cant a la natura

I és tot això el que descobrim representat en un grandiós mosaic a l’estret carrer de Bertran de Barcelona.

És aquí on s’instal·laren els franciscans el 1940 per dedicar-se a l’ensenyament. Dedueixo que va ser quan es realitzà el mosaic de Sant Francesc d’Assís.

Estranyament, l’obra no està signada. Em pregunto si l’autor no serà Armand Olivé-Milian, de qui ja hem vist altres mosaics en esglésies.

Al centre apareix el sant amb els estigmes. Li fan companyia un parell d’àngels. D’una banda, s’hi representen els astres, els ocells, el foc i l’element marí.

mosaic de Sant Francesc d'Assís, on es veuen els estigmes.
Francesc estigmatitzat.

De l’altra banda tenim els animals terrestres, la natura i els conreus, un cementiri i un àngel -la germana mort- que s’endú una ànima .

A la part inferior, tot i que una mica complicat de llegir, apareix una frase en llatí que resumeix tot el càntic i que -més o menys- diu així: “Que tot beneeixi el Senyor: lloeu-lo i exalteu-lo per sempre“. 

Dedueixo que està extret de les escriptures, potser del capítol tres del Deuteronomi o bé d’algun psalm.

Per acabar, em sorprèn trobar els signes zodiacals en aquest mosaic de Sant Francesc d’Assís. Com a pràctica d’endevinació, és condemnada per les escriptures.

mosaic de Sant Francesc d'Assís. Detall dels astres.
Germà sol, germana lluna.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Bertran, 14. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

  1. Vols dir que al Valle de los Caídos no hi ha els Benedictins enlloc dels Franciscans?
    Continuo sense poder posar “likes” al teu bloc ni des del telèfon ni des de l’ipad. Només m’ho deixa fer des de l’ordinador…😡

    • Francesc,
      Tens tota la raó: són els benedictins qui gestionen “allò”. La confusió és meva per haver interpretat incorrectament una notícia que vaig llegir. He eliminat la frase on ho comentava. Moltes gràcies per l’aclariment.
      Pel que fa al problema tècnic, vaig consultar amb l’informàtic i no troba la causa. Tanmateix, continuarem investigant, ja que a més hi ha altres problemes similars amb altres persones. Creu-me que detesto la informàtica. Quan va bé, va molt bé. Però així que falla una cosa, tot se’n va en orris.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).