6 refranys catalans curiosos

6 refranys catalans curiosos

Fa un temps vaig parlar d’algunes de les rajoles amb refranys que hi ha a la porta de conegut restaurant La Quadra de Calella. Avui destacaré uns altres 6 refranys catalans curiosos d’aquest local.

La majoria d’aquestes rajoles van ser realitzades pel prolífic il·lustrador i caricaturista Anton Roca i Maristany, de qui ja vaig parlar en aquell moment. Imagino que daten dels anys seixanta, quan precisament es va dedicar a la producció de ceràmica com aquesta.

D’altra banda, la Biblioteca de Catalunya conserva alguns dibuixos seus per a rajoles, on encara es pot copsar millor la mestria de l’artista.

En primer lloc, abans de començar, comentar que la paremiologia és la branca que estudia els refranys. El mot prové, no cal dir-ho, del grec i ve a significar ‘compilació de proverbis’. De fet, la traducció de parèmia podria ser ‘les coses que es diuen pel camí’. És una frase breu i enginyosa amb un missatge que motiva a la reflexió.

1. Val més sentència de metge que de jutge

Sobre els metges s’han dit un munt de refranys sarcàstics, generalment posant en dubte la seva eficàcia professional. Aquest és un bon exemple.

Ve a dir que sovint ha passat que, després que el metge pronostica la mort d’un malalt, resulta que aquest ha viscut.

Ho contraposa al fet que són pocs els condemnats per un jutge que es deslliuren de la sentència dictaminada.

El podem relacionar amb una frase tradicionalment atribuïda a Hipòcrates, que ens transmet que mai és del tot segur el pronòstic de les malalties, de la mort ni de la curació.

Val més sentència de metge que de jutge.
Tothom s’equivoca.

2. Qui bé es cura, molt dura

En aquest cas es refereix a tenir cura de la nostra salut, fent una vida saludable que contempli l’exercici, evitant els excessos de menjar i beure.

Ve a ser el que ara està tan de moda de la piràmide de l’alimentació i l’invent de la dieta mediterrània.

Si t’hi fixes, el dibuix de la rajola mostra un personatge que es troba a la tercera joventut i passa de llarg d’un prestatge amb medicaments i beguda.

6 refranys catalans curiosos. Qui bé es cura, molt dura.
L’avi saludable.

3. Moltes mosques maten a l’ase

En tercer lloc d’aquesta llista de 6 refranys catalans curiosos, tenim una sentència que ens indica que la nostra resistència es pot veure afeblida si els nostres enemics són molts i insistents. O bé que l’empresa més ambiciosa pot naufragar a causa d’un gran nombre de problemes o maldecaps.

En realitat a la rajola no hi ha mosques dibuixades, sinó vespes. Una variant del refrany diu que ‘Moltes vespes maten el burro‘. És lògic pensar que les vespes poden fer més mal, mentre que les mosques només empipen.

Així mateix es pot aplicar al fet que la força de moltes persones pot canviar una situació o acabar amb el poder d’algú.

Com a curiositat, el 2008 el grup musical menorquí L’Infant Terrible treia una cançó amb aquest títol, tot i que aplicat a temes més aviat reivindicatius.

6 refranys catalans curiosos. Moltes mosques maten l'ase.
Mosques o vespes?

4. Dos vins fan quaranta

A continuació, en aquest recull de 6 refranys catalans curiosos, tenim un joc de paraules entre “vins” i “vint”. Ens ve a dir que beure vi més d’una vegada o bé beure’n massa provoca, òbviament, borratxera.

En aquest cas, la il·lustració no sembla haver sortit de la mà d’Anton Roca. Més aviat es tracta de la poc reeixida còpia d’un dibuix que Xavier Nogués va publicar a la portada del llibre “Pintor del Vino“, editat el 1954. Aquest dibuixant humorista cal situar-lo dins el noucentisme i amb la seva ironia, retratava una pintoresca societat catalana.

6 refranys catalans curiosos. Dos vins fan quaranta.
Una copa que val per dos.

5. Taula de català, poc tall i molt pa

En realitat, d’aquest refrany hi ha la versió contraposada que diu “Taula de català, molt tall i poc pa” i una altra que assegura que “Taula de català, tant val el tall com el pa“.

Antigament, la locució “taula de català”, era un sinònim irònic de ‘menjada abundosa’. No obstant això, aquí sembla voler transmetre la idea que els catalans som garrepes amb el menjar i posem poc tall i ho despistem amb molt de pa.

6 refranys catalans curiosos. Taula de català, poc tall i molt pa.
Poc tall.

6. Déu va fer el vi i la borratxera el dimoni

Per acabar i, tot i que no té cap refrany escrit, vull fer esment d’una rajola on hi ha un dimoniet bevent vi. El dibuix, realitzat amb un traç ferm, per força ha de ser obra d’un bon dibuixant. Llàstima que no està signat.

Tanmateix, a aquesta rajola li he associat part d’una dita popular que té diverses versions: “Va dir Sant Antoni que Déu va fer el vi i la borratxera el dimoni”. Anton Abat va néixer al segle III a l’Egipte. De ben jove se’n va anar a les muntanyes a viure una vida solitària on va ser temptat diverses vegades pel dimoni.

Per aquesta raó hi ha més d’un refrany que el relaciona amb el maligne, com per exemple: “Per Sant Antoni un pas de dimoni“, “Sant Antoni, guarda’ns del foc i del dimoni“, “Per Sant Antoni fa un fred del dimoni“.

Rajola amb el dibuix d'un petit dimoni bebent vi.
Dimoniet bebent.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer del Raval, 50. Calella

Saber més

Què veure a prop