Coneixes aquests 5 rellotges de sol?

5 rellotges de sol de Catalunya ben diferents entre ells.

Des d’els temps de les mosques que l’ésser humà ha sentit la necessitat d’aturar el temps. Davant el seu fracàs va inventar el rellotge, que és una manera un pèl masoquista de recordar-nos que estem de pas.

Com això no era suficient, els rellotges acostumen a incloure frases més o menys depriments i moralitzants, com aquella de ‘Tempus fugit memento mori‘ -el temps vola, recorda’t de la mort-. Sortosament, altres són més positives de l’estil de ‘Sol, solet, vine’m a veure’.

Tot i que hi ha diverses versions de rellotges de sol, el més comú a les parets de masies i esglésies és el format per un pla vertical on s’han marcat les hores i un estil que projecta l’ombra.

No obstant això, d’aquests cal diferenciar els que van col·locats en una paret orientada al sud. Els que van col·locats amb altres orientacions es coneixen com a declinants i les hores ni l’estil van marcats simètricament. 

A continuació et convido a descobrir aquests 5 rellotges de sol. N’hi ha de ben sorprenents.

Rellotge de sol de la casa Rafael Patxot a Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà.
Casa Patxot.

1. Aiguamúrcia: Santes Creus

Els rellotges de sol van ser especialment utilitzats en convents i monestirs, per tal de regular la vida religiosa. Amb l’ajut de les campanes, assenyalaven els moments de culte, treball i recolliment privat. Així mateix, van ser una bona ajuda per orientar les tasques de la pagesia.

Al pati de Santa Llúcia del monestir de Santes Creus trobem un esgrafiat amb la sentència: “Jo sense sol i tu sense fe, no valem res“. Molt adient pel lloc on es troba.

Probablement el rellotge ja existia, i el que hi ha actualment és una restauració en clau noucentista realitzada per Ferdinandus Serra o el que és el mateix, Ferran Serra i Sala, escultor, esgrafiador i restaurador de monuments nascut el 1905.

Rellotge de sol al monestir de Santes Creus.
Santes Creus.

2. Camós: església de Sant Vicenç

Durant l’època medieval, els rellotges solars col·locats a les esglésies marcaven les hores canòniques, és a dir els moments en què tenien lloc les oracions. Al segle VI Sant Benet va establir aquestes divisions a partir del Llibre dels Psalms on, entre altres instruccions, diu que “set cops al dia et lloaré”.

A l’església de Sant Vicenç de Camós (Pla de l’Estany), per manca d’un, hi ha tres. El que sembla més antic, és gairebé imperceptible: unes línies mal dibuixades i el desproporcionat forat on devia anar el gnòmon. Normalment s’aprofitava la juntura dels carreus per situar el quadrant (el semicercle amb les ratlletes de les hores) i fixar el gnòmon.

A prop trobem un altre molt més treballat, amb els seus números romans i tot. Per si no hi havia prou, o potser quan el gnòmon es va rovellar, pintaren un tercer rellotge, aquesta vegada més amunt, no fos cas que algun arbre li fes ombra.

Rellotge de sol a l'església de Sant Vicenç de Camós.
Sant Vicenç de Camós.

3. La Garriga: La Doma

En quart lloc, en aquesta llista de 5 rellotges de sol, anem a veure el de l’església de La Doma. En aques cas té la particularitat d’estar pintat amb sang de bou, pigment molt utilitzat a l’antiguitat degut a la seva durabilitat i resistència a l’aigua. 

Així mateix, presenta un senyal a les dotze del migdia per tal d’indicar l’hora de l’Àngelus, recordant quan l’àngel s’aparegué a Maria per dir-li que tindria un fill. Al segle XII ja es demanava als monjos que al vespre ‘saludessin’ la Verge amb les paraules de l’àngel, quan sonava la campana de ‘completes’. Però no va ser fins al segle XIV quan s’introduí el toc de l’Àngelus pel matí i també al migdia.

La Doma.
La Doma.

4. Porrera

A continuació, al Priorat trobem Porrera, vila amb una veritable passió per marcar el pas del temps amb magnífics i interessants rellotges de sol. La majoria estan datats entre mitjans i finals del segle XIX, fet que resulta curiós, ja que a finals del segle XVIII els rellotges solars van deixar pas als mecànics.

El rellotge conegut com El Portal és del segle XIX. A més de les hores, els mesos, el zodíac i no sé quantes coses més ens repta a desxifrar una enigmàtica endevinalla per a la qual cal saber llatí, matemàtiques i astronomia. A vuere si t’en surts!

Catalunya és plena de rellotges de sol. Et convido a obrir els ulls i descobrir-los. N’hi ha que ja no marquen res, altres estan mal orientats i d’altres són veritables obres d’art. Si en trobes un d’interessant et convido a compartir-lo aquí.

Rellotge de sol a Porrera.
Porrera.

5. Sant Feliu de Guíxols: Casa Patxot 

Diuen que el disseny d’aquest espectacular rellotge es deu a Josep Puig i Cadafalch. Altres fonts afirmen que el va dissenyar directament en Rafael Patxot, industrial i apassionat per l’astronomia, propietari de la destacada mansió on es troba. Tot pot ser. 

Realitzat el 1920, a més de les hores i les mitges hores, el quadrant marca també el zodíac. A banda i banda hi ha un pagès i un pescador, feines marcades pel pas del temps. 

Una cinta que va de l’un a l’altre reprodueix una estrofa del poema Canigó, escrit trenta anys abans per Jacint Verdaguer: ‘Lo ritme van seguint de les estrelles’.

Rellotge de sol de la casa Rafael Patxot a Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà.
Casa Patxot.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Aquests són els 5 rellotges de sol

Però en pots veure més aquí

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).