Mosaics ceràmics fets per Guivernau en una urbanització del Masnou.

Molt però poc conegut (5)

Mai em deixa de sorprendre la quantitat de mosaics ceràmics fets per Guivernau arreu de Catalunya. Aquest artista era ben prolífic!

Anem a veure uns quants més.

El mossèn artista

Fill d’un fabricant de draps olotí, en Josep Soler de Morell naixia a Barcelona a finals de juny del 1880. En quedar-se orfe, va tornar a Olot on estudià a l’escola de Belles Arts, on coneixeria entre altres, Josep Clarà.

Seguidament, va entrar al seminari diocesà i el 1907 era ordenat prevere. Va oficiar a diverses poblacions fins que tres anys després aniria a Tossa de Mar on s’hi estaria pràcticament fins a la seva mort, el 1965.

Les tasques parroquials li deixaven prou temps lliure, que ell dedicava a la música, la història, el dibuix i la pintura.

Interessat per la història i les tradicions locals, Soler de Morell va reunir molta informació sobre Tossa de Mar. D’altra banda va immortalitzar nombrosos racons de la vila i de la costa amb pintures i dibuixos que després regalava o venia.

Així mateix, va fer amistat amb artistes i intel·lectuals i les seves gestions van ser el gèrmen de la creació a Tossa de Mar del primer museu d’art contemporani de la península.

Col·locat a la façana del Casal Parroquial el 1960 durant un acte de reconeixement, el plafó ceràmic realitzat per Guivernau és un record a aquest singular i polifacètic personatge. 

Mosaics ceràmics fets per Guivernau.
Sant Antoni, 7. Tossa de Mar.

California dreamin’

Diuen que el nom de Califòrnia es remunta al segle XVI, quan els espanyols van pensar que aquella terra era “calenta” com un “forn”. Conegut com The Golden State, és l’estat més poblat i ric dels Estats Units d’Amèrica. 

Els noms d’algunes poblacions provenen de les missions creades pels espanyols al segle XVIII. Altres tenen noms de rius, muntanyes i altres punts geogràfics.

Mosaics ceràmics fets per Guivernau en una urbanització del Masnou.
Fra Juníper Serra, 19-25. El Masnou.

Al Masnou hi ha un peculiar conjunt residencial batejat genèricament com a Califòrnia. Les entrades principals donen al carrer de Fra Juníper Serra, franciscà mallorquí que va fundar moltes de les missions a l’estat de Califòrnia, les quals posteriorment han donat nom a alguns municipis d’aquells verals. 

Així mateix, el carrer que baixa pel costat del conjunt rep el nom de Califòrnia i el que acaba a l’entrada principal és el de Carme de Califòrnia, que imagino es refereix a la ciutat de Carmel (dins la península de Monterrey), la missió on va morir Juníper Serra.

Mosaics ceràmics fets per Guivernau en una urbanització del Masnou.
Fra Juníper Serra, 19-25. El Masnou.

En realitat, la urbanització que hi ha al voltant d’aquests tres carrers es coneix popularment com a Torres Califòrnia i es va començar a edificar als anys quaranta del segle XX.

Cada bloc d’habitatges duu el nom d’un indret d’aquest estat nordamericà, com Arcadia, Arroyo Grande, Miraflores o Altos de Sacramento. I, naturalment, tots són mosaics ceràmics fets per Guivernau, malgrat que algun d’ells es troba en un estat deplorable.

Mosaics ceràmics fets per Guivernau en una urbanització del Masnou.
Fra Juníper Serra, 19-25. El Masnou.

Jardí de roses

Molt a la vora, també al Masnou, al carrer Carme de Califòrnia, hi ha un petit plafó a l’entrada d’una finca anomenada “Los Rosales”. Ignoro si és degut al fet que tenien molts rosers o bé per tractar-se del cognom familiar.

El cas és que aquesta obra sembla d’aquelles que un artista ha de fer per guanyar-se la vida i sense posar-hi l’ànima. La professionalitat es dedueix de la pulcritud amb què estan traçades les lletres.

Nom d'una vil·la fet amb rajoles en una urbanització del Masnou.
Carme de Califòrnia, 16. El Masnou.

Peces de museu

A continuació fem un gran salt i ens n’anem a Martorell per veure més mosaics ceràmics fets per Guivernau.

El primer es troba a la façana de la Casa Museu Santacana, més coneguda com a l’Enrajolada.

Francesc Santacana i Campmany va ser un pintor -d’escàs èxit, tot s’ha de dir-, que ha passat a la història per haver reunit una destacada col·lecció de ceràmica i d’elements decoratius d’arquitectura.

Amb tot això va fundar el 1876 el que es considera un dels primers museus de Catalunya. A casa seva va anar instal·lant les peces recuperades, segons l’ús original de cada una.

L’obra va ser continuada pel seu fill qui, a causa del gran nombre de rajoles, batejà la casa com a l’Enrajolada.

A més de l’escut de la Diputació de Barcelona i el de Martorell, Guivernau va il·lustrar el plafó amb el Pont del Diable, el més conegut símbol de la ciutat.

Rètol de ceràmica a l'entrada de la Casa Museu Santacana de Martorell.
Carrer de l’Aigua, 1. Martorell.

Rajoles amb signatura

I d’un museu ens n’anem a l’altre. Nascut a Martorell el 1883, Vicenç Ros i Batllevell va ser un industrial i polític. Fent honor al seu cognom, arribà a alcalde de la seva ciutat.

De ben jove descobreix el món del col·leccionisme. A més, resulta que la mare d’en Vicenç va alletar en Francesc Santacana quan aquest quedà orfe. Així doncs, en Vicenç i en Francesc es pot dir que van ser germans de llet i van tenir una gran amistat.

Essent alcalde de Martorell, el 1945 inaugurà en un antic convent abandonat, el Museu Municipal Vicenç Ros. En aquest edifici va instal·lar la seva extraordinària col·lecció de rajoles.

El 1955, és a dir, quan va tenir lloc el desè aniversari de la inauguració del museu, es col·locà una placa dedicada a Vicens Ros Batllevell.

D’entre les persones que van signar, descobrim l’escultor Frederic Marès, els escriptors Alfons Roure i Josep Capellades, el pintor i historiador Joan Ainaud i, fins i tot, el mateix Guivernau!

Malgrat que la sanefa té una factura molt professional, el text sembla haver estat fet a correcuita i per una mà poc destre. Potser ho va fer un ajudant?

Per cert, algunes de les obres exposades en aquest museu van ser restaurades per Guivernau. Actualment, aquestes intervencions serien d’allò més que discutibles, des d’un punt de vista patrimonial.

Mosaics ceràmics fets per Guivernau. Museu Vicenç Ros de Martorell.
Museu Vicenç Ros. Martorell.

La torre solitària

Per acabar, i sense marxar del Museu Vicenç Ros, ens plantem davant de la porta exterior de la primera planta del Museu Vicenç Ros. A l’esquerra pots veure l’escut de Martorell. Bé, una versió incompleta. 

L’escut oficial de la ciutat conté, a més de la torre, unes ones d’aigua, una mà i un martell. És el que les persones enteses anomenen armes parlants, ja que sonen com el nom de la població.

Allà pels temps del pollastre amb raïm, potser cap al segle XI, la capital era al castell de Sant Jaume -actualment Castellví de Rosanes-. Dos segles més tard, Martorell esdevé la capital d’una àmplia jurisdicció. 

Penso que la torre pot recordar el castell de Rosanes o bé el de Rocafort, com també pot tractar-se de la Torre de les Hores -antigament part de la muralla- o alguna de les torres de guaita que hi ha a la vora.

L’escut municipal va aparèixer cap al segle XV. Comprenia la torre, el martell i tres línies que simulaven el riu. Dos segles més tard s’afegí la mà, tal com trobem en altres poblacions que comencen igual, com Manresa, Madremanya, Manlleu i Maià de Montcal.

Però, per què aquí només apareix la torre? No t’ho sé dir. Però si t’hi fixes, al plafó signat que hem vist abans, també apareix la torre solitària a l’escut.

Escut de Martorell amb la torre defensiva i el riu. Museu Vicenç Ros de Martorell.
Museu Vicenç Ros. Martorell.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Articles sobre J. B. Guivernau