Psicodèlia vinícola

L’edifici de les Bodegas Vinival d’Alboraia a l’Horta Nord de València. 

Poc o molt, però penso jo que els anys seixanta i setanta tothom qui creava anava fumat. Perquè si no, no es poden entendre algunes obres clarament sorgides en un moment de deliri, en un ambient ple de fum, regat d’alcohol i escoltant Janis Joplin o Jimmy Hendrix.

El municipi d’Alboraia segurament et resultarà familiar per l’orxata i el conreu de la xufa. De ben segur que mai se t’acudiria pensar en un vi d’Alboraia. Molt menys imaginar que aquí hi hagi un important negoci vinícola, oi?

Edifici de Bodegas Vinival a Alboraia.

Arqueologia industrial

Situat en un polígon industrial vora el mar, que té els dies comptats, destaca una construcció que en una primera ullada tant pot ser una església, una macrodiscoteca o uns sils per emmagatzemar gra.

Res de tot això. És el que resta dempeus del grandiós complex de Bodegas Vinival, una empresa dedicada a l’exportació de vins.

En aquest cas elaborava diversos productes a partir de la mescla de licors procedents d’altres bodegues. L’edifici que resta en peu és on s’emmagatzemava i conservava el vi.

Així va començar

El 1969 Juan Antonio Mompó Ochoa, juntament amb dos socis més igualment dedicats al negoci del vi, va fundar aquest negoci. 

La idea era unificar diverses empreses de manera que cada una disposés d’un espai modern i eficient on emmagatzemar i embotellar els seus propis productes.

De fet, es pretenia fins i tot crear un abaixador del tren que passa a pocs metres, per tal de facilitar el transport, fet que no es dugué mai a terme.

Diverses fusions i adquisicions posteriors del negoci van motivar el 2004 el desmantellament i trasllat de les instal·lacions. De fet, encara es pot veure l’empremta circular dels bidons que hi havia a l’exterior.

Edifici de Bodegas Vinival a Alboraia.

Els autors

El descomunal edifici destinat a bodega, va ser projectat el 1971 pels arquitectes Juan Antonio Hoyos Viejobueno i Luis Gay Llácer.

Actualment, Hoyos està especialitzat en patologies d’edificis. D’ell només he trobat que en aquella època també va ser l’autor de la reforma de la facultat de Filologia de la Universitat de València.

Gay Llácer qui pel que sembla, també es va dedicar a solucionar problemes tècnics en edificis declarats en ruïna, va realitzar la restauració del Jardí Botànic de la mateixa universitat (1987) i un oblidable edifici bancari a Madrid (1988). Tan sols he pogut esbrinar que el 1974 era cap d’Estudis Urbans a València, però poc més.

La construcció de l’edifici de les Bodegas Vininal es dugué  a terme quatre el 1975 en uns terrenys que havien estat camps de conreu, situats a la vora de la platja de la Patacona.

Una complexa xarxa de canonades i bombes permetien l’emplenat i dosificació entre els dipòsits metàl·lics de diverses capacitats que encara hi ha a l’interior. 

De fet l’edifici es va aixecar amb els dipòsits ja instal·lats, motiu pel qual no van poder ser desmantelats.

La peculiar estructura està formada per trenta semicilindres totalment recoberts de maó vist, cadascun amb un òcul que permetia la ventilació del local. En general, l’aspecte exterior és com el d’una immensa fortalesa.

Tot i que des del carrer no es pot veure, al sostre hi ha un seguit de claraboies que donen llum natural a les instal·lacions.

A l’exterior encara es poden veure les passarel·les que permetien carregar el líquid als camions que transportaven la càrrega fins al port de València.

Panoràmica del bloc dels anys setanta de Juan Antonio Hogos i Luis Gay.

Un futur incert

El 2007 es començà a parlar de reconvertir l’edifici de les Bodegas Vinival en un centre cultural. Setze anys després, l’indret presenta un aspecte deplorable a causa de l’accés incontrolat i a actes de vandalisme.

Mentrestant, una imparable allau de nous edificis d’estiueig va amenaçant aquest búnquer arquitectònic del qual ningú sap què fer amb ell.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avda. Vicent Blaco Ibáñez, 44. Alboraia

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).