Botiga nova, tothom la prova

Els mosaics d’Antoni Cumella a la botiga Barbany de Granollers (Vallès Oriental).

Negoci familiar

Era el segle XIX. En Joan Barbany decideix trencar amb l’ofici familiar de ferrer i obre una botiga de roba a l’actual plaça Porxada de Granollers. En un temps en què era impensable que un fill no continués amb el negoci del pare, això té molt de mèrit. La botiga -ara sí-, anà passant de pares a fills i cada vegada venien coses més diverses: merceria, joieria, rellotgeria i fins i tot hi havia servei de perruqueria!

Més tard, obren un nou local a l’actual carrer Anselm Clavé i instal·len un teler al soterrani, passant a fabricar gèneres de punt. L’establiment va creixent i els anys cinquanta del segle XX ja ven, a més, roba de vestir per dona i home, arribant a construir una fàbrica tèxtil. I així arribem a una data important: disset de maig de 1966. És quan s’implicà tota la família Barbany per tal d’ampliar molt més la botiga i diferenciar els espais dedicats a les diverses seccions.

Mosaics dAntoni Cumella a la botiga Barbany de Granollers.

Art i negoci

Però aquella data també fou rellevant per un altre motiu, ja que el local fou decorat amb uns originals mosaics d’Antoni Cumella. Una habitual simbiosi entre art i negoci que en durant els anys seixanta i setanta del segle XX va donar destacats resultats. Només cal recordar que amb nombrosos arquitectes van col·laborar rellevants ceramistes com Jordi Aguadé, Julio Bono, Joan Rifà, Madola o Josep Vilà Clara

Executats aquell mateix any, els plafons ceràmics mostren el que pot recordar formes vegetals amb discretes tonalitats verdes, grises i blaves. També es podria dir que alguns detalls et fan pensar en motius tèxtils.

Signatura de l'artista en una de les rajoles.

L’artista

Nascut a Granollers el 1913, Antoni Cumella i Serret aprengué l’ofici de gerrer amb la seva família. Més tard estudiaria ceràmica a l’Escola del Treball de Barcelona. El 1935 coneix Josep Llorens i Artigas, ceramista amb qui tindria una gran relació. En acabar la Guerra Civil exposa a Madrid on coneix intel·lectuals poc afins al règim.

Col·labora amb el Grup R que reuneix importants arquitectes catalans. Acabant la dècada dels anys cinquanta col·labora amb Josep Maria Subirachs en el mural Les Taules de la Llei per la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. Participa en la creació del primer museu d’art contemporani a la ciutat així com en la fundació de l’Escola d’Art FAD. Els anys següents rep encàrrecs tan variats com els murals pel pavelló espanyol a la fira de Nova York, un tap dissenyat per Dalí o la medalla del Parlament de Catalunya.

L’obra de Cumella evolucionà amb els anys, arribant als murals escultòrics on experimentava constantment amb textures, formes i colors. Més que un element decoratiu en els edificis, les seves creacions són part de l’arquitectura on es troben.

Mosaics dAntoni Cumella a la botiga Barbany de Granollers.

En el record

Després d’aquesta important remodelació l’establiment ha estat novament reformat diverses vegades. És d’agrair que en l’ampliació duta a terme el 2015, n’hagin conservat els mosaics d’Antoni Cumella. Són una joia que ajuda a enriquir encara més la llarga història d’aquest establiment.

Detall d'un dels plafons ceràmics de la botiga Barbany.

Vull agrair l’Amadeu l’amabilitat que va tenir en facilitar-me informació per elaborar aquest article.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Anselm Clavé, 44. Granollers

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).