Els mosaics d’Antoni Cumella a la botiga Barbany de Granollers (Vallès Oriental).
Negoci familiar
Era el segle XIX. En Joan Barbany decideix trencar amb l’ofici familiar de ferrer i obre una botiga de roba a l’actual plaça Porxada de Granollers. En un temps en què era impensable que un fill no continués amb el negoci del pare, això té molt de mèrit. La botiga -ara sí-, anà passant de pares a fills i cada vegada venien coses més diverses: merceria, joieria, rellotgeria i fins i tot hi havia servei de perruqueria!
Més tard, obren un nou local a l’actual carrer Anselm Clavé i instal·len un teler al soterrani, passant a fabricar gèneres de punt. L’establiment va creixent i els anys cinquanta del segle XX ja ven, a més, roba de vestir per dona i home, arribant a construir una fàbrica tèxtil. I així arribem a una data important: disset de maig de 1966. És quan s’implicà tota la família Barbany per tal d’ampliar molt més la botiga i diferenciar els espais dedicats a les diverses seccions.
Art i negoci
Però aquella data també fou rellevant per un altre motiu, ja que el local fou decorat amb uns originals mosaics d’Antoni Cumella. Una habitual simbiosi entre art i negoci que en durant els anys seixanta i setanta del segle XX va donar destacats resultats. Només cal recordar que amb nombrosos arquitectes van col·laborar rellevants ceramistes com Jordi Aguadé, Julio Bono, Joan Rifà, Madola o Josep Vilà Clara.
Executats aquell mateix any, els plafons ceràmics mostren el que pot recordar formes vegetals amb discretes tonalitats verdes, grises i blaves. També es podria dir que alguns detalls et fan pensar en motius tèxtils.
L’artista
Nascut a Granollers el 1913, Antoni Cumella i Serret aprengué l’ofici de gerrer amb la seva família. Més tard estudiaria ceràmica a l’Escola del Treball de Barcelona. El 1935 coneix Josep Llorens i Artigas, ceramista amb qui tindria una gran relació. En acabar la Guerra Civil exposa a Madrid on coneix intel·lectuals poc afins al règim.
Col·labora amb el Grup R que reuneix importants arquitectes catalans. Acabant la dècada dels anys cinquanta col·labora amb Josep Maria Subirachs en el mural Les Taules de la Llei per la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. Participa en la creació del primer museu d’art contemporani a la ciutat així com en la fundació de l’Escola d’Art FAD. Els anys següents rep encàrrecs tan variats com els murals pel pavelló espanyol a la fira de Nova York, un tap dissenyat per Dalí o la medalla del Parlament de Catalunya.
L’obra de Cumella evolucionà amb els anys, arribant als murals escultòrics on experimentava constantment amb textures, formes i colors. Més que un element decoratiu en els edificis, les seves creacions són part de l’arquitectura on es troben.
En el record
Després d’aquesta important remodelació l’establiment ha estat novament reformat diverses vegades. És d’agrair que en l’ampliació duta a terme el 2015, n’hagin conservat els mosaics d’Antoni Cumella. Són una joia que ajuda a enriquir encara més la llarga història d’aquest establiment.
Vull agrair l’Amadeu l’amabilitat que va tenir en facilitar-me informació per elaborar aquest article.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: Anselm Clavé, 44. Granollers
Saber més
- Barbany: barbanygranollers.com
- Antoni Cumella: cumella.cat
- Cumella, constructor de suggestions, per Glòria Fusté
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: