Església de Sant Esteve a Peratallada.

Llegenda de la mitja pera

Una visita a Peratallada a l’Alt Empordà.

Allà pels temps de les mosques, el senyor del castell de Peratallada va disposar que, per tal de distingir-se dels altres, familiars i súbdits deixessin la meitat de la fruita sense menjar. Una bajanada, però així ho van fer.

El castell de Peratallada a l'Alt Empordà

Més tard els sarraïns van fer presoner un dels seus fills i el van fer servir de criat. El pare va arribar a terres àrabs i el servent (que era el fill) va reconèixer el pare perquè va deixar mitja pera sense menjar (música de violins).

Plafó ceràmic de Peratallada a l'Alt Empordà

En realitat, el topònim Peratallada és del segle X i deriva del llatí que ve a dir ‘pedra tallada’, fent referècia al sól de pedra on està edificada la població.

Ara feia anys que no m’hi passava i he trobat el poble més ‘aturistat’ amb moltes botiguetes de records, restaurants, tot net i ple de flors, … vaja, una bombonera.

Sota les arcades, Peratallada a l'Alt Empordà

Malgrat que he hagut de fer una visita a la carrera, he aprofitat per fixar-m’hi en aquells petits detalls que vaig passar per alt en anteriors ocasions.

porta de Peratallada a l'Alt Empordà

M’han cridat especialment l’atenció algunes inscripcions a les parets.

Inscripció en un carreu

Alguna data m’ha despertat la curiositat, però no he trobat cap referència. Què devia passar el  26 de maig de 1903?

Inscripció al mur, Peratallada a l'Alt Empordà

Dracs protectors

Algunes finestres llueixen dracs de ferro forjat, qui sap si per protegir les princeses que hi vivien. A l’antiguitat, aquest animal fantàstic va ser repetidament reproduït en ferro, ja que expressa l’origen d’aquest mineral, transformat per mitjà de l’acció del foc.

Però a més, simbolitza la vigilància, perquè protegeix tresors i paradisos amagats. Per tant, és lògic entendre que també es considerés el guardià de les portes i finestres de cases i esglésies.

Drac de forja a a finestra

Hi ha racons que ben bé podrien recordar-nos poblets de la Toscana.

Peratallada a l'Alt Empordà

Quants sospirs es devien escapar darrere les finestres!

Finestra de Peratallada a l'Alt Empordà

Fora la protecció de les muralles (que no calen quan es diposa de tot l’exèrcit diví) trobem la curiosa església de Sant Esteve, del segle XII. La seva actual aparença és el fruit de mil reformes i ampliacions al llarg dels temps.

Església de Sant Esteve, Peratallada a l'Alt Empordà

Ja he dit que ha estat una visita llampec a Peratallada a l’Alt Empordà. Confio tornar-hi un altre dia i documentar aquest article com cal.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop