Breu excursió al cim del Tagamanent (Vallès Oriental), que t’omplirà els pulmons d’aire pur i la vista de paisatges infinits. Per començar, pren la pista asfaltada que puja des de la C-17 fins al restaurant el Bellver. Quan arribis, vuit quilòmetres de corbes més tard, deixa el vehicle a l’aparcament senyalitzat.

Bella vista
Situa’t a la terrassa de la masia el Bellver, una construcció del segle XVIII que la Diputació de Barcelona ha convertit en restaurant i punt d’informació del Parc Natural del Montseny. Des d’aquí ja pots veure el cim al qual et dirigiràs. També, si el dia és com ha de ser, veuràs el Montseny, els espectaculars cingles de Bertí i el massís de Sant Llorenç del Munt, amb la Mola i el Montcau com a cims dominants. Per cert, el mot Bellver és una derivació de “bell” i “veure” i vol dir “bella vista”.
A continuació, pren el camí que baixa, perfectament senyalitzat amb fites de color groc. Arribaràs fins a la carretera —compte amb els vehicles— i començaràs a pujar pel camí de l’esquerra.

Sant Martí
Mig amagades per la vegetació, veuràs a mà dreta les ruïnes d’una capella dedicada a Sant Martí. Al segle XI, davant el fracàs de fundar un orde monàstic a l’església de Santa Maria que hi ha al cim, es reconstruí aquest petit temple perquè servís de parròquia i on també hi havia un petit cementiri. L’estat ruïnós ja el té des del segle XVIII.

La muntanya gran
Seguidament, en aquesta excursió al cim del Tagamanent, veuràs que després de passar una corba pronunciada hi ha un camí que continua recte, tot i que les fites deixen ben clar que no forma part de l’itinerari principal. Sembla que el mot preromà ‘taga’ equival a muntanya. I ‘manent’ seria una derivació de magne, és a dir gran. Per tant, Tagamanent podria significar, com ja has pogut comprovar, muntanya gran.
Un darrer esforç i arribaràs al cim. Segurament té molt més mèrit per aquelles persones que han pujat a peu des del poble, però l’encant final és el mateix. Ja he dit altres vegades que aquí no anem a fer grans travesses, sinó passejades per descobrir llocs interessants.

L’església i el castell
L’església de Santa Maria, molt reformada, és tot el que queda del castell de Tagamanent, documentat al segle X. L’estratègica situació d’aquesta fortalesa, a cavall entre els comtats d’Osona i Barcelona, el convertí en objecte de desig, motiu pel qual se’l disputaren un bon grapat de reis, comtes i senyors feudals.
Una llegenda, un pèl macabra, explica que un comte del castell es va casar i tingué un fill deforme. Ofès, matà la dona i el nadó i es tornà a casar amb idèntics resultats i mateix final. Llavors demanà ajut al diable, a qui pretenia enganyar, i per això va tenir un fill encara més horrible. Finalment, el comte va matar el fill i ell se suïcidà.
Diuen que d’aleshores ençà, el castell restà deshabitat, escoltant-se els plors dels nadons, motiu pel qual l’anomenaren ‘nen amagat’ que a l’inrevés és Tagamanen. La t final s’afegí per temes de fonètica.

El declivi
Sembla que, quan el castell restà abandonat —fos per la llegenda o no—, s’aprofitaren les parets per a edificar la casa rectoral i altres dependències, que són les ruïnes que han sobreviscut després de la Guerra Civil.
Pel que fa a l’església, ha passat per mil mans, que si el bisbat de Barcelona, que si el de Vic… Cadascú feia reformes i ampliacions, fins que a partir del segle XVIII s’anà abandonant progressivament i no hi va quedar ningú.

La baixada
Després de recuperar forces, desfés el camí fins a la carretera. En aquest punt pots tornar al Bellver o bé directament a l’aparcament seguint un tros per la carretera asfaltada fins a trobar un petit corriol que baixa a mà esquerra.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure a Wikiloc
Saber més
- Origen dels noms geogràfics de Catalunya, per M. Bofarull
- El Bellver: lacalma.net
- Llegenda de Tagamanent: llegendescatalanes.blogspot.com
- El castell: lavanguardia.com
- Memòria de les excavacions arqueològiques, per A. Caixal
- Església de Santa Maria: wikiwand.com
En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent: