El ritme de les estrelles

El rellotge de sol de la Casa Patxot de Sant Feliu de Guíxols.

Al segle XIX, entre la indústria del suro i el comerç d’ultramar, Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) va doblar la població. La nova burgesia va triar el passeig del Mar per viure-hi o estiuejar. Moltes d’aquestes construccions van desaparèixer amb la febre especulativa dels anys setanta.

Com no podia ser d’altra manera, Rafael Patxot era fill d’industrials surers i vivia en aquesta avinguda, en una de les poques cases que han sobreviscut.

La seva passió per l’astronomia, el va dur a construir el 1896 un observatori al terrat de la casa de la seva mare.

També va ser tot un mecenes de la cultura catalana, fins i tot durant la primera dictadura, creant diverses fundacions. Durant la guerra civil va haver de fugir a Suïssa, d’on mai va tornar, per la seva oposició al règim.

A més, Patxot va realitzar una important recerca de la música popular i de les masies, de les quals es conserven nombrosos escrits, fotografies i dibuixos.

Rellotge de sol de la casa Rafael Patxot a Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà.
Casa Patxot.

Una història trista

Tot i que hi ha diverses cases amb el nom Patxot, la que sempre es menciona és la que havia estat del seu avi. El 1917 s’encarregà el projecte de remodelació a Albert Joan i Torner. Hi havia de viure la filla gran, que va morir abans d’acabar l’obra. Finalment hi visqué la filla mitjana que també va morir pocs anys després. Molt trist.

Durant la guerra civil, la casa va ser confiscada i el mobiliari subhastat. L’edifici s’utilitzà com a institut i també per a dependències municipals. Actualment és la seu de la Cambra de Comerç.

Perquè us soni una mica més, Torner va ser un arquitecte barceloní, que tothom etiqueta com a modernista, tot i que a mi em sembla que també va posar un peu al noucentisme.

Però no sóc un entès, així que no em feu molt de cas. Potser haureu vist les espectaculars escoles de Les Franqueses del Vallès o l’edifici Santana i Soler a la Via Laietana de Barcelona, en un estil ben diferent.

Detall del rellotge de sol de la Casa Patxot de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

Marcant les hores

L’element més destacat de la façana de la casa Patxot és, sens dubte, el rellotge de sol, realitzat amb rajoles de ceràmica. Hi figura la data 1920 i he llegit que és obra de Josep Puig i Cadafalch, dada que no he pogut verificar i poso en dubte. A mi personalment, em sembla d’un estil ben diferent del de l’arquitecte modernista. En un altre lloc he trobat que el disseny va ser del mateix Patxot.

A la part superior del quadrant hi ha una decoració que jo diria que es tracta d’una signatura. Però és tan enrevessada, que no sabria dir quines lletres són. Sigui com sigui, la realització del conjunt és prou professional per a atribuir-la a algun destacat artista de l’època. Llàstima no saber de qui es tracta!

A més de les hores i les mitges hores, el quadrant marca també el zodíac. En realitat, els símbols que comunament utilitzem per al zodíac, corresponen a dotze processos alquímics, utilitzats durant segles. No entraré a descriure cada un, però vistos des d’aquesta perspectiva, adquireixen més sentit.

A un costat del quadrant veiem un pagès damunt un gran feix de cereals, que sembla estar afilant la falç. A la llunyania es percep una masia que, tal com està, recorda molt a la masia Mariona, que Patxot va fer construir sis anys més tard a Mosqueroles (Vallès Oriental). A l’altra banda hi ha un pescador entre cordes, xarxes de pesca i una nansa. Tots dos representen feines marcades pel pas del temps

Pagès representat al rellotge de sol de la Casa Patxot de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

Vers incomplet

Dins una cinta llegim la inscripció ‘Lo ritme van seguint de les estrelles’. Es tracta d’una estrofa del poema Canigó, escrit trenta anys abans per Jacint Verdaguer.

L’estrofa sencera s’entén millor, ja que compara el compàs dels sardanistes amb el moviment dels astres:

“Així les hores en ses dances belles,
Lo ritme van seguint de les estrelles
que en giravolta eterna rodegen la polar.”

Detall del rellotge de sol de la Casa Patxot de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: passeig del Mar, 40. Sant Feliu de Guíxols

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).